Baykan Denim işçileri iş bıraktı: 'Depremin faturası işçilere kesilmek isteniyor'

Malatya’da Baykan Denim Fabrikası'nda çalışan işçiler ücretlerinin eksik yatırıldığı gerekçesiyle iş bıraktı.

Google Haberlere Abone ol

Fırat Bulut

MALATYA - Malatya 2. Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Baykan Denim Tekstil Fabrikası işçileri bu sabah ücretlerinin eksik yatırılması nedeniyle iş bıraktı. İşçilerin aktardığına göre fabrika depremden sonra bir ay kapalı kaldı. Daha sonra fabrika yönetimi işçileri işe çağırıp şubat ayının da ücretinin ödeneceği sözünü vererek iş başı yaptırdı.

Fabrika yönetimi 5 Mart'tan önce iş başı yapan çalışanlarına şubat ayının ücretini de ödedi ancak bir ay sonra Genel Müdür Engin Yerebasmaz işçilerle görüşerek 'bu ay maaşlarda kesinti olacağını kabul etmeyen işçilerin istifa edebileceğini' söyledi. Bunun üzerine de işçiler toplu iş bıraktı.

BİRTEK-SEN Başkanı Mehmet Türkmen sosyal medya hesabından işçilerin iş bıraktığını duyurarak fabrikada yetkili olan sendikanın işçilere sahip çıkmamasını eleştirdi.

Baykan Denim Fabrikası'nda yaşananlara ilişkin konuşan Türkmen, işçilerin kendilerine ulaştığını ve BİRTEK-SEN olarak işçilerin yanında olacaklarını söyledi. Türkmen, "Aslında bu fabrikada Öz İplik-İş Sendikası yetkili ancak maalesef üyeleri olan işçilere sahip çıkmıyorlar. İşçiler bize ulaştı zaten kötü çalışma koşullarında çalışıyorlar. Fabrika yönetimi depremzede işçilere iş başı yaptırmak ve teşvik etmek için fabrikanın kapalı olduğu ayın ücretini de vereceğini söylüyor ve işçiler iş başı yapıyor. Ancak daha sonra yanlışlıkla fazla yatırdıklarını belirterek kesinti yapıyorlar. Kesintiyi kabul etmeyen işçilerin istifa etmesini istiyor. Bunun üzerine işçiler de iş bıraktı. Biz sendika olarak işçi arkadaşlarımızla görüşüp kendilerine destek olacağız. Depremin faturasını işçilere çıkarmak istiyorlar" dedi.

FABRİKA YÖNETİMİ GERİ ADIM ATTI

Sabah saatlerinde işçilerin toplu olarak iş bırakması üzerine fabrika yönetimi tekrar işçiler ile görüşerek ücretlerin tam yatacağı sözünü verdi. Bunun üzerine işçiler yeniden iş başı yaptı.

İsminin paylaşılmasını istemeyen bir işçi, iş başı yaptıklarını anlatarak şunları söyledi: "Burada yaklaşık 2 bin işçi çalışıyor. Zaten yorucu bir iş ve depremden sonra eleman yetersizliğinden dolayı iki kişinin işini bir kişi yapıyor. Depremden dolayı mağdur olduk, borçlarımız vardı çalışmak istiyorduk fakat fabrika kapalıydı. Bize Şubat ayının da ücretini vereceklerini söylediler. Fakat ayın 5’inde maaşlar yatınca gördük kesinti yapmışlar. Normalde 8 bin TL alıyoruz ama 4 bin TL yatırmışlar."

'FABRİKA YÖNETİMİNE GÜVENMİYORUZ'

Çalışma koşullarının ağır olduğunu belirten bir diğer işçi ise, "Toplu olarak iş bırakınca gelip eksiksiz yatıracaklarını söylediler ve biz de yeniden iş başı yaptık. Ne olacağını bilmiyoruz. Fabrika yönetimine inanmıyoruz ve güvenmiyoruz şimdilik durum böyle daha sonra bakacağız” dedi.

İddialara ilişkin telefonla ulaştığımız Baykan Denim ise 'yetkili kişinin yerinde olmadığı' gerekçesiyle sorularımıza yanıt vermedi.