Bayındır'da hayvan katliamına takipsizlik, ihbar eden işçiye dava

Bayındır Hayvan Bakımevi'nde yüzlerce köpeğin öldürülerek gömüldüğü iddiasına savcılık takipsizlik kararı verdi. Olayı ortaya çıkaran belediye çalışanı hakkında ise şikayetler sonucu dava açıldı.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - İzmir'in Bayındır ilçesinde belediyeye ait Hayvan Bakımevi'nde çalışan bir personel, 11 Temmuz günü yüzlerce köpeğin yüksek dozda anestezik ilaç enjekte edilerek öldürüldüğü yönünde İzmir Barosu ve Bayındır Çevreyi ve Sokak Hayvanlarını Koruma Derneği'ne ihbarda bulundu.

İhbarın ardından İzmir Barosu Hayvan Hakları Komisyonu'ndan avukatlar başta olmak üzere birçok hayvansever Bayındır'a giderek inceleme yaptı, öldürülen hayvanların Turan Mahallesi bölgesine gömüldüğü tespit edildi. Bölgeye jandarma ekiplerinin yanı sıra Tire'den olay yeri inceleme ekibi de gitti. İncelemelerin ardından avukatlar, ölü hayvanlardan numune alınması ve olayın araştırılması için savcılığa suç duyurusu yaptı.

SAVCILIK DOSYAYI KAPATTI

Avukatlar, acilen kazı yapılması ve hayvanların ölüm nedenlerinin tespit edilmesini istedi. Ancak savcılık kazı işlemini uzunca bir süre geciktirdi. Daha sonrasında yapılan kazıda ise barınak personelinin gösterdiği alanlar değil, farklı noktalar kazıldı. Bu noktalardan da köpek cesetleri çıktı. İhbar edilen yerlerin değil de farklı noktaların kazıldığını gören avukatlar tekrar kazı yapılması için başvuruda bulundu, ancak bu talepleri reddedildi. Daha sonra savcılık takipsizlik kararı vererek dosyayı kapattı.

MÜDÜR VE DİĞER PERSONEL ŞİKAYET ETTİ

Dosyanın kapanmasının ardından ise ilginç bir gelişme yaşandı. Barınakta çalışan diğer personeller ve Bakımevi'nden sorumlu Çevre Koruma Müdürü, köpeklerin öldürüldüğü ihbarını yapan çalışan hakkında 'hayvanlara işkence yaptığı ve öldürdüğü' iddiasıyla suç duyurusunda bulundu. Hayvan ölümlerinin detaylı araştırılması talebiyle açılan dosyaya takipsizlik kararı veren aynı savcı, bu kez hayvanların öldürüldüğünü ihbar eden personel hakkında dava açtı. Davanın duruşması ocak ayında Bayındır Adliyesi Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülecek.

AVUKAT HAKKINDA DA SORUŞTURMA AÇILDI

Soruşturmayı başından beri takip eden Bayındır Çevreyi ve Sokak Hayvanlarını Koruma Derneği Başkanı avukat Ayşe Aydın, hayvan katliamının üstünün kapatıldığını ifade etti. Bu olaydan sonra sokaktaki küpeli ve aşılı sokak köpeklerinin de toplanmaya başladığını ve karşı çıktığı için kendisi hakkında da soruşturma açıldığını belirten Aydın, yaşananları şöyle anlattı: “Katliamın üstü kapatıldı. Bu olaydan sonra küpeli sokak hayvanlarını da toplamaya başladılar. Köpekleri toplayan aracın önünü kestim. Polis nezaretinde aracın kapıları açıldı ve birçok küpeli hayvan çıktı. Aynı savcı bu kez de benim hakkımda 'Kamu görevlisine mukavemet' suçundan soruşturma başlattı."

Avukat Ayşe Aydın

'HAYVAN MAHKEMELERİ KURULMALI'

Bayındır'ın İzmir'de AK Parti'nin en çok oy aldığı ilçe belediyelerinden biri olduğuna da dikkat çeken Aydın, “Hayvanlarla ilgili soruşturmalarda kolluktan, yargıya, savcılığa hepsi tamamen belediye yanlısı olarak davrandılar. Hiçbir şekilde hiçbir personel hakkında işlem yapmadılar. Hala hayvan toplamaya devam ediyorlar. Ses çıkaran hakkında soruşturma başlatıyorlar” dedi.

Türkiye'de hayvanlar söz konusu olduğunda hukukun işlemediğini ifade eden avukat Aydın, şunları söyledi: “Hayvanlar söz konusu olduğunda hukuk sistemine güvenilmiyor. Bu ülkede adalet maalesef sosyal medyadan sağlanıyor. Olay sosyal medyaya ne kadar yansıtılırsa yargı erkleri de o denli çalışıyor. Bayındır ile ilgili 10'dan fazla dilekçe verdim. Hiçbirinden sonuç çıkmadı. Kamuoyu destekleseydi belki sonuç alınabilirdi. Yeterince kamuoyuna yansımadı. Hayvanlara karşı işlenen suçlar bitirilmek isteniyorsa Hayvan Mahkemeleri kurulmalı. Nasıl çocuğa karşı işlenen suçlara çocuk mahkemeleri bakıyorsa hayvanlara karşı işlenen suçlarda da hayvan mahkemeleri bakmalıdır. Buna ilişkin yargısal düzenleme yapılmadan düzeleceğini düşünmüyorum. Böyle giderse Türkiye'deki tüm barınaklarda ilerleyen aşamada çok daha fazla olay duyacağız. Herkesi duyarlı olmaya davet ediyorum.”