Bayburt’un vekil sayısı nasıl 2’ye yükseldi?

Son nüfus sayımıyla illerin milletvekili sayısı değişti. TBMM’de 1 vekil ile temsil edilen Bayburt bu sayıyı 2’ye çıkardı. Bu yükselişin nedeni, belediyelerin öğrencilere yönelik nüfus kaydı çağrısı.

Fotoğraf: Bayburt Belediyesi
Google Haberlere Abone ol

ANKARA- Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Türkiye İstatistik Kurumu’nun 4 Şubat 2022 tarihinde Türkiye’nin nüfusunu 84 milyon 680 bin 273 kişi olarak ilan etmesinin üzerine illerin milletvekili kontenjanını yeniden düzenledi.

YSK’nın güncellemesiyle Muş ve Eskişehir’i Meclis’te temsil eden milletvekili sayısı 1 düşerken, İstanbul ile Bayburt’un milletvekili sayısı 1’er arttı. Böylece Türkiye’de sadece 1 milletvekiliyle temsil edilen tek il olan Bayburt’un milletvekili sayısı 2’ye çıktı. Bayburt’un milletvekili sayısını artırmasının arkasında kentte öğrenim gören üniversite ve askeri okullardaki öğrenciler olduğu öğrenildi.

ARTIK NÜFUSU EN DÜŞÜK İL BAYBURT DEĞİL

TÜİK’in 2021 Şubat ayında açıkladığı verilere göre Bayburt 81 bin 910 kişi ile Türkiye’nin en düşük nüfusuna sahip iliydi. Bu kenti 83 bin 443 kişi ile Dersim izliyordu. Fakat son açıklanan Şubat 2022 verileriyle Bayburt nüfusunu 3 bin 132 artırarak 85 bin 42 nüfusa erişti ve en düşük il unvanı 83 bin 645 ile Dersim'e geçti.

‘BİZ ARTIK TÜRKİYE’NİN EN KÜÇÜK İLİ DEĞİLİZ’

Son birkaç seçimdir Bayburt’un milletvekili sayısının değişkenlik gösterdiğini, kontenjanının 1 ile 2 milletvekili arasında gidip geldiğini belirten AK Parti Bayburt Milletvekili Fetani Battal’a göre, Bayburt’a bu durumun yaşanmasına bin ile bin 500 arasında kritik nüfus neden oluyordu.

Bayburt Üniversitesi’ndeki ve askeri eğitim kurumlarındaki öğrencilerin sayısının yükselmesinin kentin nüfusunun artmasına artı bir katkısı olduğunu belirten AK Partili Battal, “Belediyeler Bayburt’ta yaşayanların ikametgahlarını kente aldırmak için çağrıda bulundular. Herkes bunun öneminin farkındaydı. Çağrının karşılığında da bin 500-2 bin kişiye ulaşan bir karşılık alındı. Özellikle öğrenciler bu çağrının ardından ikametgâhlarını kente aldılar. Böylelikle, biz artık Türkiye’nin en küçük ili değiliz. Tunceli’den bin 500 daha fazla durumdayız” diye konuştu.

2018 GENEL SEÇİMLERİNDE NE OLMUŞTU?

Bayburt, 24 Haziran 2018’de yapılan genel seçimlerin ardından yalnızca 1 milletvekiliyle Meclis’te temsil edilmiş, bu bir koltuğu da AK Parti kazanmıştı. Bu tarihte 57 bin 571 kayıtlı seçmenin olduğu kentte, Cumhur İttifakı yüzde 84,9, Millet İttifakı ise 13,7 oranında oy almıştı. Bayburtlu seçmenlerin oy tercihlerinde AK Parti yüzde 57,5 ile birinci, MHP yüzde 27,4 ile ikinci, İYİ Parti ise yüzde 6,1 ile üçüncü sırada yer almış, dördüncü parti ise yüzde 4,3 oy alan CHP olmuştu.

Etiketler bayburt milletvekili