Batmanlı kayıp yakınları 2 haftalık yasak sonrası alanda

Batman Valiliği’nin 10 günlük eylem ve etkinlik yasağı nedeni ile iki haftadır şube binalarında açıklama yapan kayıp yakınları, yasak sonrası İnsan Hakları Anıtı önünde bir araya geldi.

Batman'da kayıp yakınları 518'inci kez bir araya geldi.
Google Haberlere Abone ol

Metin Yoksu

BATMAN - İnsan Halkları Derneği Batman Şubesi öncülüğünde 518'inci kez bir araya gelen kayıp yakınları, iki haftalık eylem ve etkinlik yasağı sonrası İnsan Hakları Anıtı önünde toplandı.

Basın açıklamasını okuyan İHD MYK Üyesi Mehmet Zeki Tangüner, 21 Şubat 1993 tarihinde JİTEM tarafından avukat Metin Can ile Dr. Hasan Kaya'nın katledildiğini ve faillerin cezasız kaldığını belirtti.

'JİTEM HALK İLE ALAY ETTİ'

Can ile Kaya'nın insan hakkı savunucusu ve İHD'nin de kurucu üyesi olduğunu hatırlatan Tangüner, Elazığ'da evlerinden kaçırıldıktan bir gün sonra Yazıkonak (Vartatil) beldesinde bir besici ahırı yakınlarında araçlarının bulunduğunu söyledi.

Tangüner, yapılan araştırma sonucunda iki insan hakkı savunucusunun işkenceye maruz kaldıklarının anlaşıldığını ve o dönem JİTEM'in elinde olduklarını vurguladı. Tangüner, yapılan eylemler sonrası kaybedilen Can'ın eşi Fatma Can'a dönemin İçişleri Bakanı’nın, “Siz hiç endişe etmeyiniz aldığımız duyuma göre eşiniz bir, iki gün içinde evine dönecektir” sözleriyle güvence verdiğini belirtti. Yapılan görüşmeler sonucu JİTEM'in yanıtının korkunç olduğunu dile getiren Tangüner, "JİTEM heyetle ve halkla alay edercesine, eylemin yapıldığı ve halkın kitlesel olarak bulunduğu SHP il binasının önündeki elektrik direğine bir poşet içinde Metin Can’ın ayakkabılarını astı” dedi.

'AİLEYE İŞKENCE SESİ DİNLETİLDİ'

Bununla da yetinilmeyerek, Metin Can ve Hasan Kaya’nın evlerine telefon açılıp ailelerine işkence seslerinin dinletildiğini söyleyen Tangüner, "Tüm çabalara rağmen cenazeleri, 26 Şubat 1993 tarihinde jandarma karakoluna çok yakın bir mesafede olan Dinar köprüsünün altında bulundu" diye konuştu. Aradan geçen yıllara rağmen faillerin korunduğunu söyleyen Tangüner, "JİTEM elemanı Abdulkadir Aygan yıllar sonra bu olayı basına ve kitaplara şöyle aktardı: 21 Şubat 1993 pazar günü akşam, arkadaşlarının evinden ayrıldıktan sonra öldürülen avukat Metin Can ve doktor Hasan Kaya cinayetinin arkasında Yeşil ismine rastlıyoruz. Avukat ve doktorun katledilmesi olayında Yeşil ile birlikte Mesut Mehmet oğlu (Hazro'lu) adlı itirafçı da vardı.” Tangüner konuşmasına şu sözlerle son verdi: “29 yıl önce kaybedilen ve katledilen Av. Metin Can’ımız ve Dr. Hasan Kaya’mızın katlinden sorumlu olanların bulunması için mücadele ediyoruz ve etmeye devam edeceğiz. Arkadaşlarımızın anılarını insan haklarını koruma, gerçekleştirme ve geliştirme mücadelemizde yaşatacağız. Anıları önünde saygıyla eğiliyoruz.”