Batman’da İHD’nin açıklamasına polis engel oldu

Batman’da İHD tarafından her hafta yapılan "Kayıplar Bulunsun Failler Yargılasın" eylemi, polis tarafından engellendi.

İHD Batman tarafından yapılmak istenen yürüyüş polis tarafından engellendi, kayıp yakınları şube binası önünde açıklama yapmak zorunda kaldı.
Google Haberlere Abone ol

Metin Yoksu

BATMAN - İnsan Hakları Derneği (İHD) Batman şubesi öncülüğünde her hafta düzenlenen "Kayıplar Bulunsun Failler Yargılasın" eylemi 504'üncü kez düzenlenmek istendi. Kayıp yakınlarının yapmak istediği eyleme polis, Batman Valiliği'nin her 15 günde bir yenilediği "izin alınmadığı" gerekçesi ile izin vermedi.

AÇIKLAMA YAPMAK İSTEYENLERE KALDIRIM İŞGALİ GEREKÇE GÖSTERİLDİ

İHD Batman şubesi önünden Gülistan Caddesi'ndeki İnsan Hakları Anıtı önüne gitmek isteyen grubun önü polis tarafından kesildi. Emniyet yetkilileri Batman Valiliği'nin her 15 günde yenilediği "etkinlikleri izne bağlama" kararını göstererek açıklamaya izin vermeyeceklerini belirtti. Bunun üzerine ise insan hakkı savunucuları şube binaları önünde basın açıklamasını düzenlemek istedi. Emniyet yetkilileri bu sefer de kaldırım işgalini gerekçe göstererek açıklamanın dışarıda yapılmasına izin vermedi. İnsan hakları savunucuları ise duruma tepki gösterdi ve şube binasının bir adım önünde kayıp yakınları basın açıklamasını yapmak zorunda kaldı.

ŞEHMUS İNSEL'İN AKIBETİ SORULDU

Kayıp yakınları 504'üncü haftada Siirt'in Kurtalan ilçesinde 25 Eylül 1999 tarihinde kaçırılmasının ardından kendisinden bir daha haber alınamayan Şehmus İnsel'in akıbetini sordu. İHD Batman Şube yöneticilerinden Yunus Bağış, Şehmus İnsel'in ağabeyi Mehmet Şah İnsel'in İHD başvuru mektubunu aktardı. Jandarmanın İnsel'i kaçırılmasının öncesinde ifadesine başvurduğunu ve hakkında açılan soruşturma sonrası savcılık tarafından serbest bırakıldığını aktaran Bağış, İnsel'in kaçırılmadan önce kimliği belirsiz kişilerce "Müslüman cemaati seni çağırıyor" denilerek alıkonulduğunu ve kendisinden bir daha haber alınamadığını söyledi. İnsel ailesinin tüm başvurularının sonuçsuz kaldığını anlatan Bağış, "Biz biliyoruz ki, susmak kaybedenleri cesaretlendiren politik bir tercihtir, susmayacağız. Adalet ve hakikat arayışımızda ısrarcı olacağız" diyerek kayıpların akıbetinin açıklanmasını talep etti.

Valiliğin yasaklama kararına da tepkisini dile getiren Bağış, "Sürekli başvuru yaptığımız halde valiliğin yasak kararına takılıyoruz. Yasakların kaldırılması gereklidir. İnsan onuruna yaraşır şekilde kayıpların akıbetini sormak istiyoruz. Kimseye zararımız yok barışçıl bir eylem düzenliyoruz" dedi.