Batman’da anız yakımı havayı kirletiyor

Diyarbakır’da sonbaharın gelmesi ile birlikte çiftçiler, binlerce dönüm arazideki anızları yakmaya başladı. Anız yakımı komşu kent Batman’da hava kirliliğini kritik seviyeye çıkardı.

Diyarbakır'ın Silvan ve Bismil ovalarında yakılan anızlar, Batman'da hava kirliliğine sebep oluyor.
Google Haberlere Abone ol

Metin Yoksu

BATMAN - Diyarbakır'ın Bismil ve Silvan ilçelerinde yakılan anızlar, Batman’ın kent merkezinde hava kirliliğini artırdı.

Batman Çevre Gönülleri Derneği Başkanı Hasan Arguağa duruma tepki göstererek “Özellikle Silvan tarafında yakılan anızların bedelini Batman'da yaşayanlar ödüyor” dedi.

BATMAN MERKEZİNDE KİRLİ BİR TABAKA OLUŞTU

Her yıl eylül ayında Diyarbakır'ın Silvan ve Bismil ovalarında mısır hasadının ardından başlayan anız yangınları, kasım ayına kadar sürüyor. Yakılan anızlar nedeniyle tarlalara yuva yapmış kuşlardan, sürüngenlere kadar birçok canlının yaşam alanı da yok oluyor. Toprağın verimsizleşmesine de neden olan anız yakma işlemi havayı kirleterek insan sağlığını da olumsuz etkiliyor. Bismil ve Silvan ovalarında yakılan anızdan kaynaklı oluşan kirli hava, Batman kent merkezinde kirli bir tabaka oluşturdu.

HAVA RAPORLARI KİRLİLİĞİ RAPORLADI

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından oluşturulan Sürekli İzleme Merkezi’nin online verilerine göre 1 Ekim'den bu yana Batman'da hava kalitesi çoğunlukla "hassas" olarak tespit edildi. Bakanlığın veri sitesinde hava değerlerine ilişkin yurttaşlara "Açık hava sporları için iyi bir hava değil”, "bisiklet sürmek için iyi bir hava değil", "açık havada yürüyüş yapmak için iyi bir hava değil", "dışarıda piknik yapmak için iyi bir hava değil" uyarıları bulunuyor. Bakanlığın hava izleme sitesinde bugün hava kalitesi "hassas" olarak kayda geçti.

Batman Çevre Gönülleri Derneği Başkanı Hasan Argunağa, anız yakımının durması için yapılan çalışmalara rağmen her yıl aynı şeyin yaşandığını söyledi.

'ANIZLAR YÜZBİNLERCE İNSANI OLUMSUZ ETKİLEDİ'

Özellikle gece saatlerinde yakılan anızlar nedeniyle Bismil Batman çevre yolunda dumandan göz gözü görmüyor. Batman Çevre Gönülleri Derneği Başkanı Hasan Argunağa, yaşananlara tepki göstererek Batman kent merkezinin havasının her yıl bu dönemde daha fazla kirlendiğini söyledi. Argunağa, "Yıllarca anızın yakılmaması için mücadele ettik. Batman'da anızın yakılmasını büyük oranda engelledik. Köy köy, yeri geldiğinde imamlar ile dolaşarak çiftçiyi bilinçlendirdik. Fakat Diyarbakır'ın Bismil ve Silvan ovalarında anız yakmalar devam ediyor. Bismil'de geçen yıl kimi çiftçiler ile görüştük. Geçen yıla göre anız yakımı burada azalsa da özellikle Silvan tarafında yakılan anızların bedelini Batman'da yaşayanlar ödüyor" dedi. Anızın toprağa ve toprakta yaşayan canlılara büyük zarar verdiğini dile getiren Argunağa, "Batman kent merkezi düz ve çukur bir alanda. Bu yüzden rüzgâr alamayan bir kent. Her sabah kalktığınızda kirli bir hava tabakası ile uyanıyorsunuz. Anızdan dolayı kirli hava tüm şehri bir örtü misali kaplıyor. Pandemi dolayısı ile solunum rahatsızlığı olan vatandaşlarımız var. Buna bir çare bulunmalı. Çiftçilerin bilinçlendirilmesi için daha fazla çaba göstermezsek anızlar yüzbinlerce insanın yaşadığı Batman'da havanın daha fazla kirlenmesine neden olacak" diye konuştu.