Batı istihbaratından iddia: Çin Rusya'nın operasyonunu biliyordu, Olimpiyat için erteleme istedi

New York Times gazetesinin 'Batılı bir istihbarat raporu'na dayandırdığı haberinde, Pekin yönetiminin Rusya'nın Ukrayna işgalini önceden bildiği ima edildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - New York Times gazetesi, Çin'ın Rusya'nın 24 Şubat günü başlattığı Ukrayna işgalini önceden bildiğini öne süren bir haber yayımladı. İddiaya göre Çin, operasyonun Pekin'de düzenlenen 2022 Kış Olimpiyatı'ndan sonra düzenlenmesini talep etti.

New York Times gazetesinin Joe Biden yönetiminden bir yetkili ile Avrupalı bir yetkiliye dayandırdığı habere göre, söz konusu 'bilgi', Batılı bir istihbarat raporunda yer aldı. Raporda, üst düzey Çinli yetkililerin şubat başında, üst düzey Çinli Rus yetkililerden 'Ukrayna'nın Pekin'deki Kış Olimpiyatı son bulmadan önce işgal edilmemesini' talep etti.

Batı basını, istihbarat raporuna dayanarak, 'Çinli yetkililerin Rusya'nın savaş planları veya niyetleri konusunda işgal başlamadan önce belli bir düzeyde bilgi sahibi olduğunu' öne sürdü. 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Çin lideri Şi Jinping, Olimpiyat Oyunlarının 4 Şubat'taki açılışından önce biraraya gelmişti. Moskova ve Pekin, Ukrayna krizinin tırmanmaya başladığı bir dönemde yapılan bu görüşmenin ardından 'ikili ortaklığın sınırsız olduğuna' dair, NATO genişlemesini kınayan ve 'hakiki demokrasinin hüküm sürdüğü yeni bir küresel düzen kurmak istediklerini' vurgulayan bir açıklama da yayınlamıştı. (DIŞ HABERLER)