Başsavcılık: Dilek Hatipoğlu'yla ilgili çıplak arama ve darp iddiası gerçeği yansıtmıyor

Van Cumhuriyet Başsavcılığı, dünkü duruşmada gözünde morluk olan eski Hakkari Belediye Eşbaşkanı Dilek Hatipoğlu'nun darp edildiğine dair açıklamasının doğru olmadığını öne sürdü. Açıklamada, “Ceza infaz kurumuna kabul yapılırken terör örgütü propagandası içeren slogan atmış ve kurum personeline karşı fiziki saldırıda bulunmuştur. Söz konusu hükümlü/tutukluyla ilgili çıplak arama ve darp iddiaları gerçeği yansıtmamaktadır” denildi.

Google Haberlere Abone ol

VAN - Van Cumhuriyet Başsavcılığı, eski Hakkari Belediye Eşbaşkanı Dilek Hatipoğlu'na çıplak arama yapıldığı ve darp edildiği açıklamalarının gerçeği yansıtmadığı savundu.

HATİPOĞLU: DARP EDİLDİM SAĞLIK DURUMUM İYİ DEĞİL

Ankara Sincan Kadın Kapalı Cezaevi'nden Van T Tipi Kapalı Cezaevi'ne sevk edilen eski Hakkari Belediye Eşbaşkanı Dilek Hatipoğlu'nun, cezaevine girişinde çıplak aramaya maruz kaldığı ve darp edildiği belirtilmişti.

Dün görülen duruşmada gözünde morluk olan Dilek Hatipoğlu, darp edilmesi nedeniyle sağlık durumunun iyi olmadığını söylemiş ve savunma için süre talep etmişti.

'BİR HAFTA GEÇMESİNE RAĞMEN DARP VE İŞKENCE İZLERİ GÖRÜLÜYOR'

Van Barosu, ÖHD, İHD, TTB ve TİHV tarafından oluşturulan heyet de Hatipoğlu ile görüşerek hazırladığı raporu dün açıklamıştı.

Raporda Hatipoğlu'nun cezaevi girişinde çıplak aramayı kabul etmediği için infaz koruma memurları tarafından darp edildiğini ve çıplak aramaya maruz kaldığını söylediği aktarılmıştı.

Dilek Hatipoğlu'nun kıyafetlerinin zorla çıkarılmasının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Anayasa'ya aykırı olduğu belirtilen raporda, “Van T Tipi Ceza İnfaz Kurumu’na getirilişinin üzerinden yaklaşık bir haftalık bir süre geçmiş olmasına rağmen vücuttaki darp ve işkence izleri halen belirgin bir şekilde görülebilmektedir” denilmişti.

BAŞSAVCILIK: PERSONELE SALDIRDI

Van Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan bugün yapılan açıklamada, Hatipoğlu'nun mahkemedeki beyanı ve rapora yanıt verildi.

Açıklamada, “Dilek Hatipoğlu 12 Şubat'ta Van T Tipi Ceza İnfaz Kurumuna kabul işlemleri yapılırken üst araması için bayan arama odasına alındığı sırada terör örgütü propagandası içeren slogan atmış ve kurum personeline karşı hakaret, tehdit ve fiziki saldırıda bulunmuştur” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamanın devamında şöyle denildi:

“Hükümlü/tutuklunun aramasının Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı hakkındaki kanunda belirlendiği şekilde yapılmış olup, arama bitirildikten sonra adı geçen hükümlü/tutuklu darp cebir raporu alması için sağlık kurumuna sevk edilmiştir. Hastane dönüşünde pandemi tedbirleri kapsamında tekli odaya yerleştirilmiş, adı geçen şahsın eylemlerinden dolayı tutanak tanzim edilerek, adli ve idari soruşturma başlatılmıştır. Söz konusu hükümlü/tutukluyla ilgili çıplak arama ve darp iddiaları gerçeği yansıtmamaktadır. Kamuoyuna saygı ile duyurulur.” (DUVAR)