Başörtüsü teklifi gelecek hafta Meclis gündeminde

AK Parti Grup Başkanı İsmet Yılmaz, anayasa değişikliği teklifinin gelecek hafta Meclis Anayasa Komisyonu’nda görüşüleceğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - AK Parti, başörtüsüne dair anayasa değişikliği teklifini görüşmek üzere MHP grubunu ziyaret etti. AK Parti Grup Başkanı İsmet Yılmaz ve Grup Başkanvekili Özlem Zengin, MHP Grup Başkanvekilleri Erkan Akçay ve Levent Bülbül ile Meclis'te bir araya geldi.

AK Parti Grup Başkanı İsmet Yılmaz, MHP’nin de imza attığı anayasa değişikliği teklifinin gelecek hafta Meclis Anayasa Komisyonu’nda görüşüleceğini açıkladı.

CHP, İYİ Parti, AK Parti'nin teklifle ilgili görüşme talebini iki milletvekilinin dokunulmazlıklarının kaldırılması gerekçesiyle. HDP ise partilerinin hazine yardımına bloke konulması gerekçeleriyle reddetmişti.

Anayasa değişiklik teklifinin bundan sonraki sürecinin nasıl yürütüleceği konusunda MHP Grup Başkanvekilleri ile istişare ettiklerini söyleyen İsmet Yılmaz, “Milletimizin değerlerini temsil eden başörtüsü konusundaki düzenleme ve milletimizin değeri olan ailenin korunmasına yönelik düzenlemenin önümüzdeki hafta Anayasa Komisyonu’nun gündemine alınması konusunda mutabakata vardık” dedi.

BU KONUYU MİLLETİN GÜNDEMİNDEN ÇIKARACAĞIZ

Temel hak ve hürriyetlerin düzenleme konusu olamayacağını ifade eden Yılmaz, bir değişiklik teklifi vermek zorunda kaldıklarını söyleyerek şunları ifade etti: “Millet uzlaşma, birlik beraberlik bekliyor. Aynı ailede hem başörtülü hem başı açık var. Bunların birbirine mesafeli bakabilmesi mümkün değil. Bu konuyu önümüzdeki dönemde tamamen milletin gündeminden çıkarmak için, dar alanda siyaset yapanların bir daha geçmişin ayırıcı yaklaşımlarına yol açmaması için bu teklifimizi çıkartacağız. 85 milyon bizim arkamızda.”

‘360 – 400 ARASINDA KALIRSA CUMHURBAŞKANININ REFERANDUMDAN BAŞKA ALTERNATİFİ KALMAZ’

Teklifin 400’ün üzerinde oyla Meclis’ten geçmesini beklediklerini söyleyen Yılmaz, “Teklif Meclis’ten geçince bu anayasa değişikliği yayımlanır ve toplumun gündeminden çıkar. Ancak 360 ile 400 arasında kalırsa cumhurbaşkanımızın bu teklifi referanduma sunmaktan başka alternatifi kalmaz” değerlendirmesinde bulundu.

Temel hak ve hürriyetlerin halkoyuna sunulmamasının ve kanun konusu olmamasının esas olduğunu ifade eden Yılmaz, “Bunun bir temel hak ve hürriyet olduğunu kabul eden milletin temsilcilerinin de milletten talimat alırlarsa bu değişikliği destekleyeceklerine inanıyoruz” dedi.

‘MUHALEFET REDDEDERSE MİLLETE CEVAP VERECEK’

Muhalefet partilerinin AK Parti’nin teklifi istişare etmek üzere talep ettikleri randevuyu reddettiklerini hatırlatan Yılmaz, “İstişare talebini reddettiler. Ama bu teklifi istemiyoruz, desteklemiyoruz diye bir talepleri var mı? Eğer böyle bir şey diyorlarsa millete cevap verecekler” ifadelerini kullandı.

Teklifin komisyon ve Genel Kurul görüşmelerinde uzlaşmaya açık olduklarını söyleyen Yılmaz, “Yeter ki sorun ortadan kalksın. Bizim amacımız üzüm yemek. Başkaları gibi siyasi amaçlarımız yok” dedi.

‘TEKLİF İLE KARMA KOMİSYONDAKİ DOSYALARIN ALAKASI YOK’

İYİ Parti ve CHP’nin, CHP Milletvekili Ali Mahir Başarır ve İYİ Parti Milletvekili Lütfü Türkkan’ın dokunulmazlık dosyalarının Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu’na getirilmesi nedeniyle randevu talebini reddetmesini değerlendiren Yılmaz, “İki konunun birbiriyle alakası yok. Hem kuvvetler ayrılığı diyeceksiniz hem hiç kimse hakimlere telkinde dahi bulunamaz diyeceksiniz hem mahkemeye gideceksiniz. Bu kuvvetler ayrılığına uyar mı? Milletvekili çıkarttığı yasalara uymalı. Diğeri de bir şehit yakınına küfür etti. Birçok dokunulmazlık dosyası var. Hiçbirisi komisyon gündemine getirilmiyor. Ama milletin kırmızı çizgilerini aşan durumlarda getirilmesi doğaldır. Anayasa çalışması ile karıştırılması doğru değil” dedi.

‘DOKUNULMAZLIK DOSYALARI ÜZERİNDEN PAZARLIK SÖZ KONUSU OLAMAZ’

MHP Grup Başkanvekili Engin Akçay da teklifin 400’ü aşan bir oyla kabul edilmesini beklediklerini ifade ederek muhalefetin iktidardan gelen randevu talebini reddetmesine ilişkin, “Gözünün üzerinde kaşı var gibi bahaneler üretilmemesi gerekir. Dokunulmazlık dosyasının gelmiş olması bu teklifin görüşmelerine katılmama gerekçesi olamaz. Böyle bir pazarlık söz konusu da olamaz” dedi. (HABER MERKEZİ)