Başkanlık sistemine 'teknisyen' ayarı

MHP’nin anayasa önerisinde Cumhurbaşkanı Yardımcısı'nın seçimle gelmesi ve kabineye anayasal statü önerisi “teknisyen” diye nitelendirilen atanmış bakanların konumlarını güçlendirme olarak yorumlandı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA – Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yeni anayasa çağrısına “Cumhuriyet’in 100. yılında 100 maddelik Yeni Anayasa” önerisi ile karşılık veren MHP’nin adımı AK Parti’deki çalışmaları hızlandırdı.

AK Parti kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çağrısının ardından yeni anayasa çalışması için görevlendirilen Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof. Dr. Yavuz Atar başkanlığında oluşturulan 10 kişilik Anayasa Bilim Kurulu çalışmasını tamamladı. Atar’ın akademisyenlerden oluşan bir heyetle hazırladığı anayasa teklifinin ilk olarak bayramdan sonra AK Parti MYK gündemine gelmesi bekleniyor.

AK Parti MYK üyeleri hazırlanan akademik-hukuki çalışmayı siyasi gözle değerlendirecek. Bu arada bazı düzeltilmesi, değiştirilmesi ya da eklenmesi istenen konular yeniden Bilim Kurulu’na gönderilecek. Bu süreçteki gelişmelere göre teklifin kamuoyuna açıklanma takvimi belli olacak. Bu sürecin haziran ayını bulacağı ifade ediliyor.

CUMHUR İTTİFAKI KENDİ İÇİNDE ÇALIŞACAK

AK Parti MYK’daki değerlendirmelerin ardından son şekli verilecek anayasa önerisinin daha sonra MHP’nin yaptığı gibi temel başlıkları ile kamuoyu ile paylaşması bekleniyor. Bunun ardından da AK Parti ve MHP heyetlerinin bir araya gelerek görüşebileceği belirtiliyor. Heyetler arası görüşme süreci içinse bugünden bir takvim verilemiyor. AK Partili yetkililer Cumhur İttifakı paydaşlarının yeni anayasa önerilerini ortaklaştırdıktan sonra diğer partilerle görüşmenin gündeme gelebileceğini, bunun yöntemine de heyetler görüşmesinde karar verileceğine dikkat çekiyor.

SEÇİM VE STATÜ DAHA ÖNCE GÜNDEME GELMİŞ, REDDEDİLMİŞTİ

MHP’nin 100 maddelik anayasa teklifinde en dikkat çeken öneriler Cumhurbaşkanı ile birlikte iki Cumhurbaşkanı Yardımcısının da seçimle gelmesi, Başkanlık Kabinesinin anayasal statüye dahil edilmesi oldu. Bu konular 16 Nisan’da referanduma götürülüp kabul edilen anayasa değişikliği tartışmaları sırasında da gündeme gelmiş ancak reddedilmişti. Cumhurbaşkanlığı sistemini “tek kişilik hükümet” olarak tanımlayan Cumhurbaşkanlığı Politika Kurulu Üyesi Mehmet Uçum’a göre bu yapı nedeniyle Bakanlar Kurulu’na da hukuki alt yapı oluşturulmadı. Uçum Bakanları da “siyasi teknisyen” olarak nitelendirdi.

BAKANLARA “TEKNİSYEN” ELEŞTİRİSİNE YANIT

Daha önce gündeme gelip reddedilen bu konuların MHP’nin anayasa önerisinde yer alması soru işaretlerine neden oldu. MHP’li bir yetkili bunun nedenini “sistemi kurumsallaştırmak” olarak açıklarken Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve Bakanların Meclis’te yaşadıkları sıkıntılara işaret etti. Bütçe görüşmeleri ve Genel Kurul’u bilgilendirme gibi iki nedenle Meclis’e gelen Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve bakanlar sık sık muhalefet tarafından “atanmış”, “sekreter”, “teknisyen” gibi ifadeler kullanılarak eleştirildi. Bu duruma dikkat çeken MHP kaynakları getirilen öneri için “Cumhurbaşkanı ve Bakanlara bir statü getirmek doğru olur. Onları güçlendirir” yorumu yaptı.