Başkale'de sel şehir merkezine indi

Başkale’de günlerdir süren sel felaketi ilçe merkezine ulaştı. Başkale Belediye Eş Başkanı Polat insanların gidecek yeri olmadığı için evlerini boşaltmadığını söyledi.

Sel nedeniyle pek çok ev ve dükkan sular altında kaldı
Google Haberlere Abone ol

İdris Yılmaz

VAN - Van’ın Başkale ilçesinde günlerdir süren ve hayatı olumsuz yönde etkileyen sel, şehir merkezine ulaştı. Yüzlerce ev ve dükkan sular altında kaldı, yaklaşık 2 bin 500 hayvan öldü, tarım arazilerinin çoğu kullanılamaz hale geldi.

İLÇE MERKEZİ SELE TESLİM OLDU

Van ve Hakkari’de kısa sürede etkisini arttıran sağanak yağmur yerini yıkıcı sele bıraktı. Hakkari'de meydana gelen sel, Van-Hakkari yolunu trafiğe kapatırken Van'ın Başkale ilçe merkezi sele teslim oldu. Selin yaşandığı köylerde incelemelerde bulunan HDP heyeti Albayrak bölgesinde yolun çökmesi sonucu mahsur kaldı. Heyet içinde yer alan Başkale Belediye Eş Başkanı Şengül Polat, yıkıcı etkinin artarak devam ettiğini ve şu ana kadar hiçbir tahliye işleminin yapılmadığını söyledi. 

BİNLERCE HAYVAN TELEF OLDU

Yaklaşık bir haftadır Van'da devam eden yağmur sonrası oluşan sel felaketleri maddi hasarlara yol açtı. Başkale, Özalp, Saray ve Çaldıran ilçelerinde yaşanan sel felaketi hayatı durma noktasına getirdi. Yerine kayyım atanan Başkale Belediye Eş Başkanı Şengül Polat, selin yol açtığı tahribatı şu ifadelerle özetledi. "Ciddi maddi tahribatlar yaşandı. Yaklaşık 15 köy zarar gördü, en çok etkilenen Esenyamaç Bölgesi oldu. Topladığımız bilgilere göre 30 ev kullanışsız halde. Gedikbaşı ve Kavurgalı köylerinde  büyük baş hayvanlar telef oldu. Hayvan barınakları selden yıkıldı. Albayrak ve Atlılar mahallelerinde 700'e yakın hayvan telef oldu. Bu bölgede yaklaşık 2000-2500 hayvan telef oldu. Araziler tamamen kullanışsız halde. Bilindiği gibi bölge hayvancılık ve tarımla uğraşan bir bölge. Maalesef yaşanan sel felaketi tarım bölgesinin önemli bir kısmını sildi süpürdü."

‘İNSANLAR AÇIKTA'

Sel felaketiyle birlikte birçok köylünün evlerinin yıkıldığını ifade eden Polat, "Tehlike bitmiş değil. Bizler burada yaşayan insanlarımıza bölgeyi tahliye etmelerini söylesek bile barınacak yerleri olmadığı için evlerini terk edemiyorlar. Zaten evleri yıkılan insanlarda yağmurun altında barınaksız olarak durumun normalleşmesini bekliyorlar. Şu ana kadar bölgenin tahliye edilmesi için hiçbir çalışma yapılmış değil. Başkale’nin acil konteynır ve çadıra ihtiyacı var. Kadınlar çocuklar ve yaşlılar yağmur altında beklemek zorunda kalıyor. Yağışlar devam ettikçe bölge sel tehdidi altında. Çok şükür şu ana kadar can kaybı haberi almadık. Ama yeni bir sel felaketinin olması yaşanan manzara karşısında can kayıpları da doğurabilir."

İnceleme yapmak üzere bölgeye giden HDP heyeti mahsur kaldı
HDP HEYETİ MAHSUR KALDI

Selin yaşandığı bölgeden ayrılan HDP heyeti, Bayraklı Bölgesi’nde yolun çökmesi nedeniyle mahsur kaldı. Polat yaşadıkları durumu şöyle anlattı: "Dönüş yolunda yağmur etkisini oldukça artırdı. Ben ve heyette yer alan arkadaşlarım HDP Başkale Belediye Eş Başkanları Erkan Acer, HDP ilçe Eş Başkanları Sultan Güner, DBP İlçe Eş Başkanı İlknur Aydın, HDP ilçe yönetim üyesi Nazmi Enter ve Şahin Yağızerin bölgede bir süre mahsur kaldık. Neyse ki, ciddi bir durum yaşanmadan buradan kurtulmayı başardık. Fakat şu anda birçok araç halen bölge mahsur kaldı diye tahmin ediyorum.”

 

Etiketler başkale sel