Başbakana 'Manipur' eleştirisi: Modi, güven oylamasını kazandı

Hindistan'da muhalefet partileri Başbakan Modi'nin Manipur'daki şiddet olaylarından bahsetmemesi üzerine parlamentoyu terk etti. Modi, parlamentoda yapılan güven oylamasını geçti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hindistan'ın Manipur eyaletinde, Hindu ve Hristiyanlar arasındaki çatışmalara karşı sessiz kalmakla suçlanan Başbakan Narendra Modi ve partisi Hindistan Halk Partisi (BJP) üç gün süren parlamento tartışmalarının ardından yapılan güven oylamasını kazandı.

BJP ve koalisyon ortaklarının parlamentoda çoğunluğu olduğundan güven oylamasını kaybetmesi beklenmiyordu. Başbakan Narendra Modi ise parlamentodaki güven oylamasını muhalefet partilerinin 'Hindistan’ın adını karalama girişimi' sözleriyle eleştirdi.

MANİPUR'DA MAYIS AYINDAN BU YANA 150'DEN FAZLA KİŞİ ÖLDÜ

Hindistan'da Modi'ye karşı 26 muhalif partiden oluşan bir muhalefet koalisyonu kurulmuş, partiler, 2024 seçimlerinde 'demokrasiyi kurtarmak' sloganıyla bir araya gelmişti. Muhalif liderler, güven oylamasını Modi’yi Manipur eyaletindeki etnik çatışmalar hakkında konuşmaya zorlamak için meclis gündemine getirdiklerini söylemişti.

Manipur’daki şiddet olaylarında mayıs ayından bu yana 150’den fazla kişi öldü ve 50 binden fazla kişinin evlerinden oldu. Etnik çatışmalar çoğunluktaki Hindu Meitei grubuyla, azınlıktaki Hristiyan Kuki halkı arasında çıktı. Başbakan Modi, olaylarla ilgili ilk açıklamasını haftalar sonra, iki kadının toplu cinsel saldırıya uğramadan önce bir grup erkek tarafından çıplak bir şekilde sokakta teşhir edildiğini gösteren videonun yayılması ve söz konusu görüntülerin dünyada infial yaratmasının ardından yapmıştı.

MUHALİF MİLLETVEKİLLERİ PARLAMENTOYU TERK ETTİ

20 Temmuz’da başlayan parlamento oturumu, muhalif milletvekillerinin Başbakan Narendra Modi’nin şiddet olayları hakkında konuşma yapması talebini dile getirdikleri protestolarla geçti. Güven oylamasından önce Modi’nin konuşmaya başlamasından bir saatten uzun süre geçmesine karşın olaylardan bahsetmemesi üzerine muhalif milletvekilleri parlamentoyu terk etti. Modi, iki saatlik konuşmasının sonlarına doğru, federal hükümetin ve eyalet yönetiminin huzuru sağlamak için birlikte çalıştığını söyledi.

Başbakan Modi, “Manipur halkına da bu ülkenin sizinle olduğunu söylemek istiyorum. Bu meclis sizinle. Bu zorluğa birlikte çözüm bulmak için ellerimizi birleştireceğiz” dedi. Modi ayrıca, muhalefeti Manipur’u 'siyasi oyunlar için kullanmakla' suçladı. Modi, “Hint halkına inançları yok, Hindistan’ın kabiliyetine inançları yok. Bu güven oylamasıyla boşuna Hint halkının kendine güvenini yıkmaya çalıştılar” diye konuştu.

Modi hükümeti 2014’te iktidara gelmesinden bu yana ikinci kez bir güven oylamasını geçti. 2018’de bir vekil Andra Pradeş eyaletine özel statü verilmesi konusunda güven oylaması istemiş, Modi, 12 saat süren tartışmanın sonunda güven oylamasını kazanmıştı.

26 PARTİ, MODİ VE PARTİSİNE KARŞI KOALİSYON KURDU

26 muhalif parti, gelecek yılki seçimlerde Başbakan Narendra Mori'ye karşı koymak için bir ittifak oluşturdu. İttifakın kuruluşuyla ilgili bir basın toplantısı yapan Hindistan Ulusal Kongresi Başkanı Mallikarjun Kharg, "Demokrasiyi kurtarmak için siyasi farklılıklarımızı bir kenara bırakıyoruz" dedi. Ancak INDIA adı verilen ittifakın, son seçimlerde 543 üyeli parlamentoda 300'den fazla milletvekilliği kazanan Modi'nin Bharatiya Janata Partisi'ne rakip olması, ittifak kurulmasına karşın büyük bir zorluk olarak görülüyor. Bu koalisyonda Hindistan Müslümanlar Birliği adıyla bir parti de yer alıyor.

BJP aynı zamanda, 28 eyaleti ve sekiz federal yönetim bölgesi olan Hindistan'da ya tek başına ya da koalisyon hükümetleriyle 15 eyalette iş başında. Hindistan'da seçimler 2024 yılının nisan ve mayıs aylarına yayılan bir takvimde yapılacak. Ülkede 2019'da yapılan seçimlerde 900 milyon katılımla ile dünyanın gelmiş geçmiş en büyük seçimleri yapıldı. BJP aynı zamanda ülkenin en zengin partisi. Partinin son açıklanan yıllık geliri 233 milyon dolardı. (BBC Türkçe)