Başaran Aksu: Her gün aynı suçu işleyeceğiz

Maden işçilerinin hakları için yaptığı konuşmalar nedeniyle yargılanan Başaran Aksu, hukuki kanalları tüketmiş madencinin öfkesini dile getirmenin suç olmadığını söylüyor. Hakkında davaya dönüşmemiş soruşturmalar olan Başaran Aksu sendikal faaliyetlerinin kamuoyu nezdinde kriminalize edilmeye çalışıldığını belirtti.

Google Haberlere Abone ol

OSMAN ÇAKLI 

UŞAK - Manisa Soma'da tazminat mağduru maden işçilerinin hak mücadelesi için yürütülen eylemler sırasında Türkiye Kömür İşletmeleri önünde yaptığı konuşmalar nedeniyle hakkında "suç işlemeye tahrik etme" gerekçesiyle dava açılan Bağımsız Maden İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu'nun duruşması 13 Nisan'a ertelendi.

'İŞÇİ HAKKINI DİLE GETİRMEK SUÇ İSE HER GÜN AYNI SUÇU İŞLİYORUZ'

Duruşma sonrası davayı değerlendiren Başaran Aksu, hakkında soruşturma aşamasında davaya dönüşmemiş dosyalar da olduğuna dikkat çekerek, davaların hepsinin "ortak bir paket" olduğunu söyledi. Aksu, "İşçinin doğal öfkesiyle dile getirdiğini toparlayan konuşmalar yapmıştım. Hukuk kanallarını tüketmiş maden işçisinin öfkesi dava konusu oldu. 3 bin 500 madencinin haklarının ödenmesi için yürüttüğümüz sürecin sonunda mecliste bir yasa çıkarılmıştı.6 ay süre tanınmıştı alacakların ödenmesi için. Biz de bu yasayı çıkartma mücadelesinde yaptığımız konuşmalardan yargılanıyoruz. İşçinin öfkesini dile getirmek suçsa biz bunu her gün her yerde işlediğimizi söyledik" diye konuştu.


'ETRAFIMIZDA SORUŞTURMA DALGASI ÖRÜLÜYOR'

Bağımsız Maden İş sendikasının bu tür davalar ile kriminalize edildiğini düşünen Aksu, son olarak şunları ifade etti: "Uyar maden işçilerinin direniş sürecinden yeni açılacak soruşturmalar olacak. Ermenek'te Vali dava açacağını söyledi. Böyle bir soruşturma dalgası etrafımızda örülüyor bunun neden yapıldığını biliyoruz. Mücadelemizin haklılığını ve karşımızdaki 'kudretli' güçlerin pervasızlığını gösteren bir tablo diye hakime hanıma da anlattık. Kamuoyunda bizi 'bunlar bunlarda kötü insanlar' algısını oluşturmaya dönük bir çaba, ancak mahkemede bunun bozulacağına inanıyorum."

3 BİN 500 İŞÇİNİN HAKLARI ÖDENECEK

Öte yandan Geventepe, Işıklar, Atabacası Soma Kömürleri'ne bağlı işçilerin hak mücadelesi mecliste gündeme gelmiş ve kanun çıkarılmıştı. Hak mücadelesi içerisinde yapılan konuşmaların davaları devam ederken işçilerin kıdem, ihbar ve maaşlarının ödeme takvimi yayınlandı. TKİ'nin internet sitesinde hak kazanan işçilerinin listelerinin yayınlandığı böylelikle yaklaşık 3 bin 500 işçinin haklarını önümüzdeki günlerde alması bekleniyor. Uyar Madencilik işçileri ise Süleyman Soylu'nun söz vermesi üzerine 15 Ocak'a kadar beklemeye devam edecek. Ödeme yapılmaması halinde işçiler 16 Ocak'ta Ankara yürüyüşünü başlatacaklar.