Bartın'da avukatlar delil karartılmasından şüpheleniyor

Birçok avukat, Bartın Cumhuriyet Başsavcılığı'na "delillerin karartılmaması" adına alınabilecek önlemleri ve talepleri içeren bir dilekçe imzalayarak verdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Bartın'da 41 işçinin öldüğü grizu patlaması sonrasında avukatlar, delillerin karartılmasını engellemek amacıyla Bartın Cumhuriyet Başsavcılığı'na dilekçe verdi. Çağdaş Hukukçular Derneği'nin (ÇHD) Soma, Ermenek gibi maden facialarından edindiği deneyimle hazırlanan 26 maddelik dilekçeye Türkiye Barolar Birliği (TBB) ve Bartın Barosu avukatlar da müdahil oldu.

DW Türkçe'den Can Bursalı'nın haberine göre avukatların talebi, delil karartmasının önüne geçilmesi için maden sahasına girişinin yasaklanması, teknik inceleme için gerekli olan bilgi ve belgelere el konulması oldu. Ayrıca madende yapılacak keşfe bağımsız bilirkişi heyetlerinin katılması ve bu bilirkişilerin ilgili işletmenin yönetimleri ile bağlantısının olmaması istendi. Ayrıca Türk Mühendis ve Mimar Odalar Birliği (TMMOB) ile irtibata geçilerek bağımsız uzman mütaalası alınmasına olanak sağlanması da talep edildi.

Avukatlar, 14 Ekim'deki patlamadan dokuz gün önce Sayıştay Enerji Grup Başkanı İbrahim Özkarcı ve uzman denetçiler Fatih Yoleri, Salih Temirci, Ümit Özçentik ile Türkiye Taşkömürü Kurumu Genel Müdürü Kazım Eroğlu ve beraberindeki ekibin, patlamanın yaşandığı -350 metre kotunda yaptıkları incelemeye ilişkin rapor ve kayıtların alınmasını da talep etti.

BAŞSAVCIDAN RANDEVU İSTENDİ

Patlamanın yaşandığı 14 Ekim'den bu yana TBB Başkanı Erinç Sağkan ve ÇHD'li avukatların, Bartın Cumhuriyet Başsavcısı Faruk Kaynak'la irtibat kurmaya çalıştığı fakat Kaynak'ın avukatlara henüz randevu vermediği öğrenildi. Avukatlar, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürü Cevat Genç, Türkiye Taşkömürü Kurumu Genel Müdürü Kazım Eroğlu ve grizu patlamasının yaşandığı madenin yöneticileri hakkında suç duyurusunda da bulunmaya hazırlanıyor. (HABER MERKEZİ)