Barolarda 'seçim' kaosu: Genel kurulların Ekim 2021’de yapılması gündeme gelebilir

YSK’nın sokağa çıkma kısıtlamasının olduğu günlerde seçim yapılamayacağına ilişkin kararı, genel kurulların 300 kişi ile sınırlandırılması baro seçimlerinin bir kez daha ertelenmesi ihtimalini gündeme getirdi. TBB Başkanı Metin Feyzioğlu, oluşan fiili ve hukuki belirsizliğin ortadan kaldırılması için yasal düzenleme önerirken, baro başkanları konuyu görüşmek üzere Ankara’da toplanma kararı aldı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA -  Covid-19 salgını gerekçesiyle daha önce iki kez ertelenen baro genel kurullarının mart ayında yapılması beklenirken, Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) “Sokağa çıkma kısıtlamasının olmadığı günlerde seçim yapılabilir” kararı, baro seçimlerini bir kez daha tartışmaya açtı. Türkiye Barolar Birliği (TBB) Adalet Bakanlığı'na yazdığı yazıda, baro genel kurullarının pandemi nedeniyle ertelenmesinin neden olduğu fiili ve hukuki belirsizliğin ortadan kaldırılması için yasal düzenleme yapılmasını talep etti. 

'YSK’NIN KANUNLA VERDİĞİ KARARLARIN HEPSİNİN İPTAL RİSKİ VAR'

Baro seçimleri ile Türkiye Barolar Birliği (TBB) Genel Kurulu, Covid–19 salgını nedeniyle İçişleri Bakanlığı'nın yayınladığı genelge doğrultusunda iki kez ertelendi, aralarında meslek kuruluşlarının genel kurullarının da bulunduğu tüm etkinlikler 1 Mart 2021'e kadar yasaklandı. Türkiye, mart ayıyla birlikte “kademeli normalleşme” sürecine geçerken, baro genel kurullarına ilişkin alınan kararlar, baro seçimlerinin bir kez daha ertelenmesi ihtimalini gündeme getirdi. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, normalleşme adımları kapsamında baroların da aralarında bulunduğu sivil toplum kuruluşları seçimlerinin 300 kişiyle sınırlı tutulacağını açıklarken YSK, baro seçimlerinin sokağa çıkma kısıtlamasının olmadığı günlerde yapılabileceğine hükmetti. Üye sayısı 400’ü aşan barolarda seçimlerin pazar günü yapılacağının karara bağlandığı Avukatlık Kanunu’na göre, YSK’nın aldığı karar bağlayıcı değil.  

Nitekim İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel de YSK’nın mevzuata aykırı kararlar verdiğini, hafta sonu seçim yasağının hukuki bir bağlayıcılığının olmadığını ifade ederek, “Pazar günü sokağa çıkma kısıtlaması yaşayan çok sayıda kent var. Bu kentlerde seçim yapılmayacak mı o zaman? YSK’nın kanunun üzerinde verdiği kararların hepsinin iptal riski var. Nereden tutsanız elinizde kalır” dedi.  

TBB’DEN ADALET BAKANLIĞI’NA: YENİ BİR YASAL DÜZENLEME YAPIN 

Türkiye Barolar Birliği (TBB) baro genel kurullarına ilişkin oluşan bu kaos düzeninin giderilmesi için Adalet Bakanlığı’na 9 maddeden oluşan talep yazısı gönderdi. Pandemi nedeniyle baro seçimlerinin 2020 yılının ekim ayından bu yana yapılamadığına dikkat çekilen yazıda, salgın öncesi seçim yapabilen Kilis Barosu işaret edilerek, “Genel Kurulunu erken yapabilen baroların yönetimleri, geç yapabilen yönetimlere kıyasla daha uzun bir süre görev yapabileceklerdir. Kanuni bir düzenleme olmadığı için, bu durum yeni dönem seçileceklerin görev süresinden düşülecektir” denildi. TBB, Baro Genel Kurullarının pandemi sebebiyle ertelenmesinin neden olduğu fiili ve hukuki belirsizliğin giderilmesi için yeni bir yasal düzenleme talep etti; ancak yasal düzenlemenin içeriğine ilişkin bir öneride bulunmadı. 

BARO BAŞKANLARI ANKARA’DA TOPLANIYOR  

TBB Başkanı Metin Feyzioğlu imzasıyla Adalet Bakanlığı’na gönderilen yazı, Feyzioğlu’na yönelik “koltuğu korumaya dönük bir çaba” olarak değerlendirilirken, baro başkanları da Ankara’da bugün toplantı yapma kararı aldı. Feyzioğlu’nun bu hamlesine karşı görüş birliği oluşturmayı amaçlayan baro başkanları, yeni bir yasal düzenlemenin nasıl olması gerektiğine ilişkin çerçeve oluşturacak.  

'BU ÇALIŞMANIN ÇOK GEÇ YAPILMASI BİR KAOSU NEDEN OLACAK'

İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu, baro seçimlerinin ilk kez ertelendiği 2020 Ekim ayında böyle bir yasal düzenlemenin yapılması gerektiğini, çok geç kalındığını ifade etti. Durakoğlu, “Kanunla düzenlenmiş genel kurulların İçişleri Bakanlığı genelgesiyle iptal edilmesi kanuna aykırılık teşkil ediyor. TTB de bununla ilgili kanuni bir düzenleme yapılmasını istiyor; ancak geç kalınmış bir talep bu. Daha ekim ayında baro seçimleri ertelendiği zaman bunu talep etmeliydi. Bu çalışmanın çok geç yapılması bir kaosa neden olacak. Bitlis ve Kilis Baroları 2020 yılının ekim ayında genel kurullarını yaptı. Şimdi yeni yapılması istenen yasal düzenlemede bu barolar için ne yapılacak? Bu talep, TBB Başkanı Metin Feyzioğlu’nun da görev süresini uzatacak ama zaten Adalet Bakanlığı'nda bu yönde bir çalışma olduğunu da biliyoruz” dedi.  

'BARO SEÇİMLERİ 2021 EKİM AYINA KAYDIRILABİLİR'

Söz konusu yasal düzenlemeyle baro seçimlerinin 2021 yılının ekim ayında yapılmasının kararlaştırılabileceğini belirten Durakoğlu, konuyla ilgili baro başkanlarıyla bir toplantı yapacaklarını kaydederek, “Avukatlık Kanunu'nda “çift yılların ekim ayında seçim yapılır” diyor. Bu kanuni düzenleme ile “tek yılların ekim ayında yapılır” diyebilir. Bir başka madde koyarak ertelemeleri kanuna bağlayabilirler. Böylece baro başkanlığına devam edenlerin hukukiliği tartışılamaz hale gelir, ertelemeler bundan sonra kanun hükmünde yapılmış olur” ifadelerine yer verdi.  

GENEL KURULA KATILIMA 300 KİŞİ SINIRI: SADECE SANDIK GÖREVLİSİ 381 KİŞİ 

Diğer yandan genel kurullara katılım için getirilen 300 kişi sınırı ile genel kurulu yapamaz hale geldiklerini ifade eden Durakoğlu, şunları söyledi: 

“İstanbul’da bir genel kurul yapmaya kalksak bize 300’den fazla kişi katılmayacak, her birinin arasında 8 metre mesafe olacak diyor. Bu durumda bize 2 buçuk dönüm bir alan getiriyor. Zaten bakıldığında bizim genel kurulda yasa gereği 127 sandık koymamız gerekiyor.  Her bir sandığın başında da üç YSK görevlisi bulunuyor. Yani sadece sandıkta görevli kişilerin sayısı 381 yapıyor. Yapılması mümkün olmayan bir durumu yapılabilirmiş gibi gösteriyorlar. Tam bir kaosun içerisindeyiz. İşte bu noktada yeni bir yasal düzenleme gerekiyor.” 

'BARO SEÇİMLERİNİN EKİM AYINDA YAPILMASI GÜNDEME GELEBİLİR'

Antalya Barosu Başkanı Polat Balkan da siyasi iktidarın başından bu yana Avukatlık Kanunu’nu yok sayarak genelgeyle yasa hükmünü çiğnediğini vurguladı, “Küresel salgın nedeniyle önlemler kapsamında genel kurul yapılması istenmiyorsa yöntem olarak Avukatlık Kanunu’nda değişiklik yapılmalıydı. Aylardır bu konuyla ilgili sessiz kalan, hiçbir şekilde tavır ortaya koymayan TBB’nin bu girişimi geç kalınmış bir adım” dedi.  

Balkan’a göre TBB, söz konusu yasal düzenlemenin içeriği hakkında net bir açıklama yapmadı; dolayısıyla her olasılık masada. “Yasal düzenlemeyle çift yıllarda yapılan genel kurulların, tek yıllarda yapılması için bir öngörü ve duyum var” diyen Balkan, “TBB’nin yazısında tarih bölümü TBMM’nin iradesine bırakılmış gibi gözüküyor. Öyle bir şey olursa baro seçimlerinin 2021 Ekim ayında yapılması gündeme gelebilir.  Tabi öte yandan talebin çerçevesinin bilinmemesi, TTB’nin başından bu yana oluşan kaotik ortama karşı sessiz kalması her olasılığın masada olabileceğini düşündürüyor. Bu durumda “Metin Feyzioğlu koltuğunu mu korumaya çalışıyor” gibi yorumların yapılmasına neden oluyor. Bekleyip göreceğiz” dedi.  

'YASAL DÜZENLEMEYLE SEÇİMLERİN 3 YIL, 2 YIL VEYA 6 AY SÜREYLE UZATILABİLME İMKÂNI VAR'

Hatay Barosu Başkanı Ekrem Dönmez ise Türkiye Barolar Birliği’nin talep ettiği yasal düzenlemenin içeriğe ilişkin muğlaklık olduğu görüşünde. AK Parti- MHP ortaklığında her türlü yasal düzenlemenin Meclis’ten geçeceğine dikkat çeken Dönmez, baro seçimlerinin 3 yıl, 2 yıl veya 6 ay süreyle de uzatılabilme imkânının bulunduğunu kaydetti. Dönmez, Metin Feyzioğlu başkanlığındaki TBB’nin baro seçimlerinin iki kez ertelendiği bir ortamda sessiz kaldığını hatırlatarak, “TBB, baro seçimlerinin iki kez ertelendiği bir ortamda hiçbir ses çıkarmadı ama şu an yasal düzenleme talebinde bulunuyor. TBB, bir kanuni düzenleme istiyor ama ne talep ettiğini söylemiyor. Yani ucu açık ve muğlak bir talep yazısı. Burada baroların seçim süreci 3 yıl da 2 yıl da 6 ay da uzatılabilir. Böylece TBB seçimlerinin de uzatılması anlamına geliyor. Şu anda Mecliste Cumhur İttifakı ortaklığında her türlü karar alınabilir” diye konuştu.  

Etiketler baro seçim yasa kanun