Barolar sandık başında: Türkiye’de adalet sağlansın, savunma özgür kalsın

‘Çoklu baro’ düzenlemesi ile ekim ayına alınan baro seçimleri için geri sayım başladı. Ankara’da ikinci dönem için de adaylığını açıklayan mevcut başkan Erinç Sağkan 5 adayla yarışacak. İzmir Barosu’nda 2, Antalya Barosu’nda ise 3 liste yarışacak. ‘Çoklu baro’ sistemine karşı çıkan baro başkanlarının yaklaşan seçimler için tek vurgusu yargı bağımsızlığı ve demokrasi olurken aralık ayında yapılacak Türkiye Barolar Birliği Genel Kurulu için de mesajlar verdiler.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - İstanbul, Ankara ve İzmir’de birden fazla baro kurulmasının önünü açan ‘çoklu baro’ düzenlemesinin yürürlüğe girmesiyle değişen Avukatlık Kanunu’na göre görev sürelerine bakılmaksızın tüm barolarda ekim ayında, Türkiye Barolar Birliği’nde ise aralık ayında seçim yapılacak. Baro yönetimlerinin belirleneceği seçimler Ankara ve İstanbul’da 10-11 Ekim tarihlerinde yapılacak.

ANKARA’DA 6 ADAYLI YARIŞ: ÇERİBAŞI TEK KADIN ADAY

Türkiye’de İstanbul’dan sonra en çok üyesi bulunan Ankara Barosu’nda 17 bin 598 avukat görev yapıyor. Ankara Barosu'nun yeni yönetimi 10-11 Ekim'de düzenlenecek 66'ncı Olağan Genel Kurulu'nda belli olacak. Mevcut başkan Erinç Sağkan’ın Demokratik Sol Avukatlar grubundan yeniden (ikinci dönem) aday olduğu seçimlerde şu ana kadar Özgürlükçü Çağdaş Avukatlar grubundan Bülent Teoman Özkan, Avukat Hakları grubundan Duygu Çeribaşı, Mesleğe Vefa grubundan Sezgin Özkan, Bağımsız Avukatlar grubundan Murat Akçasoy, Doğrudan Demokrasi grubundan Nihad Karslı adaylıklarını açıkladı.

‘ÇOKLU BARO’ HAZIRLIĞINDA OLAN AVUKATLAR SEÇİME KATILMAYACAK

Ankara Barosu’nun iki yıl önceki seçimlerinde ortak aday çıkararak seçimlere katılan Baroda Birlik ile Milliyetçi Avukatlar grubu bu yıl aday çıkarmayacak. Her iki gruba mensup avukatlar, kentte ikinci bir baro kurmak için çalışmalarını sürdürüyor. İki yılda bir tekrarlanan Ankara Barosu başkanlığını, uzun yıllardır Demokratik Sol Avukatlar grubu adına seçime giren aday kazanıyor. 2018 yılında yapılan seçimlerde de Demokratik Sol Avukatlar grubu adayı Erinç Sağkan kazanmıştı.

ERİNÇ SAĞKAN: YARINLARA GÜNEŞ OLACAK HAYALLERİMİZ BİTMEDİ

Ankara Barosu Başkanı Sağkan, göreve geldikleri ilk günden bugüne ‘insan onurunun yanında, hukuksuzluğun tam karşısında olduklarını’ belirtti, “Gerçekleştirdiklerimizin yanında, bu güzel ülkeyi umut dolu geleceğe taşıyacak sözümüz, yarınlarda güneş olacak hayallerimiz bitmedi” diyerek ikinci dönem adaylığını açıkladı.

 ‘İNSAN ONURUNUN YANINDA HUKUKSUZLUĞUN KARŞISINDA DURDUK’

Türkiye’de meslek sorunlarının yanı sıra hukukun üstünlüğü, yargı bağımsızlığı ve insan hakları mücadelesinin de korkmadan, yılmadan ve biat etmeden devam edeceğine dikkat çeken Sağkan, şunları söyledi:

Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan

“Bizler meslektaşlarımız için vermediğimiz mücadeleye hukukun üstünlüğü, yargı bağımsızlığı, insan hakları mücadelesini eklemek zorunda olduğumuz mevcut düzende korkmadan, bıkmadan, biat etmeden erk karşısında sesi kısılmaya çalışılan kim varsa yanında olduk. İnsan onurunun yanında hukuksuzluğun ise tam karşısında yer aldık. Çünkü bizler ‘esaret’ ile ‘cesaret’ arasındaki farkı belirleyecek bir harf, ancak bir araya geldiğimizde hukuksuzluğu yok etmek için kurulacak tüm cümlelerin alfabesiyiz. Gerçekleştirdiklerimizin yanında, bu güzel ülkeyi umut dolu geleceğe taşıyacak birçok sözümüz, yarınlarda güneş olacak hayallerimiz bitmedi.”

ÖZGÜRLÜKÇÜ AVUKLATLAR GRUBU: ADALET, HUKUK SAĞLANSIN, SAVUNMA ÖZGÜR KALSIN DİYE ADAYIZ

Ankara Barosu seçimlerinde yarışın Demokratik Sol Avukatlar, Özgürlükçü Avukatlar ve Avukat Hakları grubu arasında geçmesi bekleniyor. Özgürlükçü Çağdaş Avukatlar grubu başkan adayı Bülent Teoman Özkan, yaşanan hukuksuzluklara ve baskılara karşı cesaretle yargıyı savunmak için aday olduğunu ifade etti.

Ankara Barosu Özgürlükçü Çağdaş Avukatlar başkan adayı Bülent Teoman Özkan

Türkiye’de yıllardır yargı sistemine, savunmaya dönük baskılar olduğunun altını çizen Özkan, “Özellikle son dönemde ‘çoklu baro’ üzerinden savunmayı susturmaya, baskılamaya çalışan anlayışın karşısında durmak, daha gür sesle tavır koymak adına adayız. Türkiye’de adalet, hukuk sağlansın, savunma özgür kalsın diye elimizi taşın altına koymak istiyoruz” diye konuştu.

 DUYGU ÇERİBAŞI: İSTANBUL SÖZLEŞMESİ YAŞATIR” DEMEK YETMEZ UYGULAMAK GEREKİR

Ankara Barosu’nun tek kadın başkan adayı Avukat Hakları Grubu’ndan Duygu Çeribaşı ise, adaylığına ilişkin şu açıklamayı yaptı:

Ankara Barosu başkan adayı Duygu Çeribaşı

“Bu eril düzenin değişmesinin gerektiğini biliyor ve bunun için geçtiğimiz her harekette bunu ön plana alıyoruz. "İstanbul Sözleşmesi yaşatır" demek yetmiyor, bunu uygulamak gerekiyor. Avukat Hakları Grubu Ankara olarak Toplumsal Cinsiyet Temelli Eşitsizliğe ve Şiddete Karşı Politika belgemizi yayımladık. Ankara Barosu’nda Toplumsal Cinsiyet Eşitliğini sağlayacağız. Artık, günün sorunlarına cevap verebilecek, dinamik ve teknolojik bir baro yaratmalıyız. İşçi avukatlık meselesine büyük bir samimiyetle yaklaşmalıyız. Yoksa bağımsızlık zırhı ile kutsanmış cübbelerimiz ekonomik özgürlüğüne bağlı olarak bütün bağımsızlık ruhunu kaybedecek. 2020 Türkiye’sinde, işçileşmeyen avukat meslektaşlarımız da aksi halde arabulucu uzlaştırıcı ya da bilirkişi olacak. Bizim tek derdimiz cüppe ve onun geçmişten bugüne gelen sarsılmaz onurudur. Mevcut gruplar siyasi rantları uğruna hareket ediyor. Biz siyasetten ariyiz. Hukuka yönelik siyasal saldırılarda, avukatlara yakışır bir biçimde dik durma niyetindeyiz.”

İZMİR BARO BAŞKANI YENİDEN ADAY: YARGI BAĞIMSIZLIĞI VE DEMOKRASİ VURGUSU

İzmir Baro başkanlığı için yeniden aday olan Özkan Yücel de yargı bağımsızlığı ve demokratikleşme vurgusuyla yeni dönemde de başkanlığa talip olduğunu açıkladı.

Türkiye’deki en önemli sorunun yargı bağımsızlığı olduğuna işaret eden Yücel, yargı bağımsızlığını ortadan kaldırmak isteyen iktidarın baroları susturmak için ‘çoklu baro’ düzenlemesi yaptığını söyledi. Yandaş barolar oluşturmak için ilk adımın da İstanbul’da atıldığını belirten Yücel, “İzmir Barosu olarak yargı bağımsızlığı ve insan hakları mücadelesini en üst perdeden verdiğimiz mücadele ile ortaya koyduk. Bütün baro başkanları ile gerek Meclis önünde gerekse Ankara girişinde demokrasi, hukuk, savunma adına savaş verdik. Ancak olmadı. Baroları hedefe koyacak, yandaş barolar yaratılmasına sebep olacak düzenleme bizim için yok hükmündedir” dedi.

TBB SEÇİMLERİ: “FEYZİOĞLU’NU GÖNDERMEK ÜLKEYE VERİLMİŞ BİR BORÇTUR”

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyizoğlu ve anlayışını hukuk devleti önünde bir engel olarak nitelendiren Özkan, aralık ayında yapılacak TBB seçimlerini hatırlattı, “Aralık ayında yapılacak genel kurulda Metin Feyzioğlu’nun barolar birliğinden gönderilmesi bu ülkeye karşı verilmiş bir borcumuzdur diye düşünüyorum. Mutlaka Metin Feyzioğlu’nun karşısına demokrasiye, hukuk devletine, avukatlara hizmet edecek emekçiler çıkacaktır. Bu durum aynı zamanda Türkiye’den demokrasi önündeki engeli de kaldıracaktır” ifadelerine yer verdi.

İZMİR’DE MEVCUT YÖNETİME CUMHURİYETÇİ AVUKATLAR RAKİP

Özkan’a karşı yarışa giren bir diğer aday da Cumhuriyetçi Avukatlar grubu adına Mustafa Çetin.

İzmir Barosu Cumhuriyetçi avukatlar grubu adayı Mustafa Çetin

Grup, 2018 yılında bölünerek iki aday çıkarmış, 3 bine yakın oy almalarına karşın seçimi 1950 oy alan Çağdaş Avukatlar Grubu'na kaybetmişti. Bir önceki dönem çıkardıkları iki aday yüzünden seçimi Özkan Yücel’in aldığını ifade eden Çetin, “Bir önceki seçimde 225 oy ile seçimi kaybettik. Bu kez böyle bir hataya düşmek istemiyoruz. 9 Temmuz'da ön seçim yaptık. Bin 10 civarı oy kullanıldı, 665 civarı oy aldım. Ön seçimden ben çıktım. Bu defa zafer yakın” dedi. 

ANTALYA’DA BALKAN ADAY DEĞİL, YARIŞ ÜÇ GRUP ARASINDA GEÇECEK

Türkiye’nin en büyük 4’üncü barosu olan Antalya Barosu’nda ise seçim üç grup arasında geçecek. İki dönem görev yapan Antalya Barosu Başkanı Polat Balkan, yeni dönemde aday olmadığını açıkladı. “Antalya Barosu’nun demokrasi kültürüne katkı koymak ve kurumsal geleneğini sürdürmek amacıyla başkanlığa aday olmayacağım” diyen Balkan “Adalet, demokrasi ve hukuktan kopuşa sürüklendiğimiz, baskıcı ve otoriter bir iklimin hüküm sürdüğü, yargının siyasal iktidarın bir kolu gibi davrandığı günlerde, korkunun sofrasında yılgınlık yemedik, hayallerimizden vazgeçmedik, boyun eğmedik” değerlendirmesi yaptı. Balkan, TBB delegeliği için de adaylığını açıkladı. Öte yandan Antalya Barosu seçimlerinde Hüseyin Geçilmez, Makbule Tanış ve Mehmet Kaya’nın listeleri yarışacak.