Barolar İstanbul Sözleşmesi için dava açtı

Ankara ve Antalya Baroları, Cumhurbaşkanı kararıyla İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılmasına karşı Danıştay’da dava açtı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Türkiye’nin ilk imzacısı olduğu ‘İstanbul Sözleşmesi’nden 9 No’lu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesine dayanılarak yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile ayrılmasının ardından süreç yargıya taşındı.

Eski YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu’nun Danıştay’da açtığı davanın ardından Ankara ve Antalya Baroları da Cumhurbaşkanı kararıyla İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılmasına karşı dava açtı.

‘İstanbul Sözleşmesi’nden 9 No’lu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesine dayanılarak yayınlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile ayrılındığını hatırlatan Ankara Barosu, Danıştay’da açtığı davaya ilişkin şu bilgiyi paylaştı:

“Baromuz tarafından, kamuoyunda İstanbul Sözleşmesi olarak bilinen “Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi”nin 9 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 3’üncü maddesine dayanılarak feshedilmesine dair “19.03.2021 tarih ve 3718 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı”nın; fonksiyon gasbı nedeniyle yok hükmünde olduğu ve Anayasanın 104. maddesine aykırılık taşıdığı iddiası ile Danıştay’da dava açılmıştır. Dava dilekçesinde, ayrıca dava konusu kararın dayanağı olan 9 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 3. maddesinin ilgili kısımlarının Anayasaya aykırılığı itirazında da bulunulmuştur. Dava, Danıştay 10. Dairesinin 2021/1493 E. Sayılı dosyasında görülecektir.”

‘ANAYASAYA AYKIRILIĞI NEDENİYLE DAVA AÇILDI’

Cumhurbaşkanı kararıyla sözleşmeden çekilinmesine karşı Danıştay’da dava açan Antalya Barosu tarafından yapılan açıklamada ise şu ifadelere yer verildi:

"Kadınlara yönelik şiddet ve aile içi şiddetin önlenmesine ve bunlarla mücadeleye ilişkin bir insan hakları sözleşmesi olan İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmeye ilişkin Cumhurbaşkanı kararının öncelikle yürütmesinin durdurulması, yargılamanın duruşmalı olarak yapılması ve yargılama sonunda da yok hükmünde olduğunun tespit edilerek iptal edilmesi ve ayrıca söz konusu kararın dayanağı olan 9 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararnamesinin 3. Maddesinin 1.ve 3. Fıkralarının Anayasa’ya aykırılığı nedeniyle Anayasa Mahkemesi’ne itiraz yoluna başvurulması istemiyle Danıştay’da dava açılmıştır.”

AVUKAT SEDEF ERKEN: DAVAMI AÇTIM

İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılmasına karşı kurumların yanı sıra bireysel olarak da davalar açılabiliyor. Cumhurbaşkanı kararıyla sözleşmeden çıkılmasına karşı dava açan Avukat Sedef Erken ise sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Davamı açtım, tüm kadınlar açsın diyeceğim ama memlekette basit bir davayı açmanın bedeli bile çok yüksek. 600 TL para ödedim, diğer bedeller de cabası” ifadelerini kullandı. (DUVAR)