Barış Atay: Parlamenter sisteme hemen dönüş intihar olur

TİP Genel Başkan Yardımcısı Barış Atay, iktidar değişikliği durumunda ilk yapılacak olanın hemen parlamenter sisteme dönüş olmaması gerektiğini söyledi.

Barış Atay Bursalılarla buluştu.
Google Haberlere Abone ol

Pelin Akdemir

BURSA - TİP Genel Başkan Yardımcısı ve Hatay Milletvekili Barış Atay, 'Halk Buluşması'nı pazar günü saat 13:00'da Bursa Akademik Odalar Birliği'nde Bursalılarla gerçekleştirdi.

Atay, seçim sonrası olası iktidar değişikliği ile ilgili “Erdoğan’ın kendine yonttuğu yetkilerle AK Parti’nin 20 yıllık iktidarındaki dejenerasyonu düzeltmek zorunda. Sonra parlamenter sisteme geçilecekse geçilmeli. Millet İttifakı bu yetkileri kullanmalı. Yoksa düzeltemeyiz” ifadelerini kullandı.

‘BİZ ARTIK UMUT ETMEK İSTEMİYORUZ’

Yaptığı konuşmada Atay, 3. bir ittifakın, sol ittifakın kurulması gerektiğini dile getirdi. Birçok sosyalist partinin içinde olduğu bir ittifakı arzu ettiklerini söyleyen Atay, sol politikaları gözeten bir ittifaka ihtiyaç olduğunu dile getirdi.

Atay, “Ya böyle bir ittifak kurulur, bu ittifak bunun öncüsü olur. Ya da bu ittifak yine kurulamaz, bir fırsat daha kaçırılır. Yine var olan bir ittifakın bunun sözcülüğünü yapması umuduna bağlarız kendimizi. Biz artık umut etmek istemiyoruz. ‘Gelin, hep beraber bir ittifak kurmayı başaralım’ diyoruz” ifadelerini kullandı.

Atay, arzu ettikleri gibi sol bir ittifak kurulamaması durumunda yapacaklarını, “Biz, HDP’yle bir ittifak kurarak seçim çalışmalarına devam etmeyi teorik olarak planlıyoruz” sözleriyle anlattı.  EMEP ve Sol Parti’nin habere ilişkin açıklamasına değinen Atay, EMEP’in de kendileri gibi ‘HDP’siz bir ittifakın kabul edilir olmadığını’ söylediğini, Sol Parti ile görüşmelerinden sonra mutabakat sağlamayı düşündüklerini aktardı.

Atay, ittifak değerlendirmesine, “Türkiye’de aslında toplumsal olarak en güçlü olabilecek ittifak modellerinden biri, bu bahsettiğim ittifakın içinde kendini sosyal demokrat olarak tanımlayan CHP’nin de olması” sözlerini ekledi. 

‘BİZ HELALLEŞMEYECEĞİZ, HESAPLAŞACAĞIZ’

Barış Atay, Türkiye’de sosyalist partilerin nerede konumlanacağı sorununun AK Parti-MHP iktidarının gitmesinden daha önemli bir sorun olarak tanımladı. İktidar değişikliğinin göründüğüne işaret eden Atay, parlamenter sisteme dönülmesine ilişkin, “Türkiye’de parlamenter sistem hiçbir zaman doğru bir sistem olarak yürümedi. Mesele sistemin ne olduğuyla ilgili değil, anlayışla ilgili” dedi.

İktidarın değişmesinden sonra ilk taleplerinin meclis tüzüğünün değişmesi olacağını belirten Atay, şunları söyledi: “Türkiye'deki Başkanlık sisteminin ne kadar garabet bir sistem olduğunu hepimiz gördük. Bu kadar yetki inanılmaz bir şey tabi. Millet İttifakı iktidarı alırsa ve yapacağı ilk iş parlamenter sisteme geri dönüş olursa intihar olur. Erdoğan’ın kendine yonttuğu yetkilerle AK Parti’nin 20 yıllık iktidarındaki dejenerasyonu düzeltmek zorunda. Sonra parlamenter sisteme geçilecekse geçilmeli. Millet İttifakı bu yetkileri kullanmalı. Yoksa düzeltemeyiz.” 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ‘helalleşme’ söylemini değerlendiren Atay, şöyle konuştu: “AK Parti, bize bir hayat borçlu. Biz hayat mücadelesi veriyoruz. O yüzden ‘Sen, benim yerime helalleşmeye karar veremezsin’ diyorum. Biz helalleşmeyeceğiz, hesaplaşacağız” 

Etiketler Barış Atay TİP Bursa