'Barınamıyoruz' diyen öğrencilere gözaltı

'Barınamıyoruz' diyerek birçok kentte parklarda sabahlayan öğrenciler polis engeliyle karşılaştı. Eskişehir'de 6 öğrenci gözaltına alındı, Ankara ve Kocaeli'nde ise öğrenciler parklardan çıkarıldı.

Google Haberlere Abone ol

Özge Zaim / Tamer Yavuz

DUVAR- KYK yurtlarında yer bulunamaması, fahiş özel yurt ücretleri ve ev kiraları nedeniyle 'Barınamıyoruz' hareketi başlatarak parklarda sabahlamaya başlayan üniversiteli gençlerin eylemleri polis baskısıyla engellenmeye çalışılıyor.

Eskişehir'de öğrencilere saldıran polis 6 kişiyi gözaltına aldı. 

Eskişehir'de Eskibağlar Mahallesi İsmet İnönü Caddesi'ndeki bir parkta toplanan grup, 'Barınamıyoruz' yazılı pankart açıp, basın açıklamasının ardından geceyi parkta geçirmek istedi.

Öğrencileri ablukaya alan polis ekipleri, "toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa göre basın açıklaması yapılması ve pankart açılmasının yasak olduğunu" söyleyerek grubun dağılmasını istedi.

Polis, parktan ayrılmayan 6 öğrenciyi gözaltına aldı. 

'PARKTA SABAHLAMAK, YÜRÜRKEN DURMAK YASAK'

Ankara'da ise Kuğulu Park'a gitmek isteyen öğrencileri durduran polis önce GBT kontrolü yaptı, ardından parka girmelerine ve orada oturmalarına izin vermeyeceğini söyledi. Gençleri gözaltına almakla tehdit eden polis ekipleri bölgeden ayrılanları da araçlarıyla takip ederek bir araya gelmelerini engellemeye çalıştı. Polisin "Yürüyenlerin durdukları anda gözaltına alınacağı" tehdidi üzerine öğrenciler bir süredir Ankara sokaklarında yürüyor. 

Kocaeli'de de sokakta sabahlamak isteyen öğrenciler benzer şekilde Cumhuriyet Parkı'ndan çıkarıldı.   

Edirne’de de öğrenciler ev kiralarına ve yurt fiyatlarına gelen zamları protesto etmek için akşam nöbeti tuttu. “Barınamıyoruz” diyen gençler Uğur Mumcu parkında bir araya geldi. Yüz yüze eğitimin başladığı bu günlerde yüksek ev kiraları ve yurt kiralarına dikkat çeken öğrenciler, ‘Barınamıyoruz’ diyerek yetkililerden çözüm istedi.

 

TÜRKİYE İŞÇİ PARTİSİ ZİYARET ETTİ

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Erkan Baş ve TİP İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, ise üç gündür İstanbul Yoğurtçu Parkı’da nöbet tutan öğrencilere destek verdi. Akşam saatlerinde parka giden ve burada öğrencilere seslenen Baş, “Barınmak gibi en temel insani hak için mücadele eden gençlerimizle hem haklı mücadelelerinde yanlarında olmak hem de tüm Türkiye halkına gençlerin verdiği bu mücadelenin gelecek için verildiğini bir kez de sizin yanınızda ifade etmek için buraya geldik. Kuşkusuz bu mücadelenin sözcüsü öğrenci kardeşlerimizdir ama bu sorun ülkede önemli bir sorundur. İlk söyleneceği siz söylemişsiniz zaten. Gerçekten de 2021 yılında insanlar insanca barınabilecekleri konut bulamıyorlar, bir kere bunu kayda geçelim. Bu bir utançtır, bu utancı bu ülkeye yaşatanlar, bunu akıllarından hiç çıkartamayacaklar, çıkartmalarına izin vermeyeceğiz. Bu hak alma mücadelesine verdikleri tepki ise daha utanç verici: ‘Elinize, gözünüze, dizinize dursun’ diyorlar, yetmiyor Eskişehir’deki arkadaşları gözaltına alıyorlar. Biz, kalacak yer yok, diyoruz; onlar, buyurun ceza evine, diyorlar. Bir iktidar için bundan daha büyük bir utanç nasıl olabilir, gerçekten bilmiyorum” dedi.