Baraj içinde baraj önerisi: Çıkmaz sokak

Cumhur İttifakı barajın da içinde yer aldığı seçim mevzuatında değişiklik için çalışıyor. MHP lideri Bahçeli, seçim barajının makul düzeye çekilmesini ve ittifaktaki partiler için de uygulanmasını önerdi. Muhalefet öneriyi başta MHP olmak üzere iktidarın düşen oylarıyla ilişkilendirdi: “Gidiciler demektir”, “Yeni barajlar inşa etmek istiyorlar, daha büyük kaybederler”, “Millet, tercihlerini göz ardı edecek oyunları sandıkta bozar”, “Baraj içinde baraj çıkmaz sokak.”

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Cumhur İttifakı’nı oluşturan AK Parti ve MHP, “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile uyum” kapsamında seçim mevzuatında değişiklik için düğmeye bastı. AK Parti bünyesinde Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı başkanlığında kurulan komisyonun dünya örneklerini de inceleyerek farklı seçeneklerden oluşan bir çalışma yaptığı biliniyor. Bu çalışma tamamlandığında Cumhur İttifakı ortağı MHP ile paylaşılacak. Ancak MHP bu çalışma sunulmadan kendi tutumunu ve önerilerini ortaya koydu.

'Dar' ve 'daraltılmış bölge' seçim sistemine karşı çıkan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, seçim barajı için de “Ülke seçim barajı makul düzeye indirilmeli ve siyasi partilerin ittifak kurması halinde de uygulanmalıdır” önerisi getirdi. Bahçeli’nin bu önerisiyle ilgili AK Parti kanadından net bir değerlendirme gelmezken, muhalefet partilerinden tepki geldi.

CHP’Lİ ERKEK: SEÇİM SİSTEMİ İLE UĞRAŞIYORLARSA GİDİCİLER DEMEKTİR

Muharrem Erkek

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, Bahçeli’nin seçim barajı önerisinin DEVA ve Gelecek Partisi gibi yeni kurulan partilerin parlamentoya girişini zorlaştırma amacı taşıdığını belirterek “Demokrasiye kumpas kuruyorlar” dedi. MHP’nin savunduğu ve güçlendirilmesini istediği Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nde yürütme organı Meclis’ten çıkmadığı için aslında bir baraj ihtiyacı da olmadığına dikkat çeken Erkek şöyle konuştu: “Bu sistemi savunuyorlarsa her partinin aldığı oyla temsil edildiği bir Meclis’i savunmaları gerek. Parlamenter sistemde, dünya örneklerinde olduğu gibi yüzde 2 ya da 5 barajlar var ama yüzde 10 barajının dünyada örneği yok. MHP’nin önerisi demokratikleşme yönünde bir öneri değil. Bu, biz nasıl diğer partileri engeller, güçlü kalırız önerisi. İYİ Parti’ye de kumpas kurmak istemişlerdi ama o kumpası demokrasi dayanışması ile aştık. Bugün seçim sistemi ile uğraşıyorlarsa gidiciler demektir.”

HDP’Lİ OLUÇ: YENİ BARAJLAR İNŞA ETMEK İSTİYORLAR, DAHA BÜYÜK KAYBEDERLER

Saruhan Oluç 

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç da Türkiye’de yıllardır tartışma konusu olan yüzde 10 seçim barajının bugün iktidar ortaklarının aleyhine çalışmaya başladığını söyledi. MHP’nin bu öneriyi kendi durumu dolayısıyla gündeme getirdiğini söyleyen Oluç’a göre de aynı zamanda amaç yeni kurulan DEVA ve Gelecek Partilerini sıkıntıya sokmak: "Temsilde adaleti sağlayacak demokratik bir seçim sistemi için değil 'Nasıl olur da iktidarı sürdürürüz' anlayışıyla hareket ediliyor. Barajı kaldırmak gerekirken yeni barajlar ortaya çıkarmak istiyorlar. Halk bunu görür. Daha büyük kaybederler.” 

İYİ PARTİLİ TÜRKKAN: MİLLET TERCİHLERİNİ GÖZ ARDI EDECEK OYUNLARI SANDIKTA BOZAR

Lütfü Türkkan

İYİ Parti Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan ise MHP’nin seçim sistemi ve baraj ile ilgili önerisi için “İktidarı devam ettirmek için her türlü yola tevessül edebilirler. Ama hesap etmedikleri bir şey var. O da milletin tercihlerinin artık kendilerinden yana olmadığı. İktidar partisi ve ortağı ne baraj koyarsa koysun millet onları o barajın altında bırakacaktır. Millet, tercihlerini göz ardı edecek bütün oyunları sandıkta bozar. Buna hiç yeltenmesinler. Onun yerine 'biz nerede hata yaptık' diye onu sorgulasınlar” değerlendirmesi yaptı. Cumhur İttifakı’nın iki ortağının da oy kaybettiğini belirten Türkkan, “Haftada iki anket yapıyorlar. En iyi onlar biliyor durumlarını. Bunun yolu sistemle oynamak değil. İktidarlarını milletin faydasına olacak şekilde tekrar dizayn etmek. Aksi halde barajla ilgili yapacakları ne olursa olsun iktidarlarının devamına yeterli olmayacaktır” dedi.

DEVA PARTİLİ YENEROĞLU: BARAJ İÇİNDE BARAJ ÇIKMAZ SOKAK
Mustafa Yeneroğlu

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı, İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, Bahçeli’nin “Barajı düşürelim, ittifaklar içinde baraj içinde baraj getirelim” yaklaşımının iki boyutu olduğunu belirterek bunları şöyle açıkladı:
“Birincisi MHP yüzde 10 barajının çok altına düştüğünün bilincinde. Şu anda yüzde 7-8’lerde görünüyor. Nefret, şiddet dilini kullandığı, teşvik ettiği sürece toplum nezdinde daha da fazla itibar kaybedecektir. Bunu Devlet Bahçeli görüyor ve barajı 5’e çekelim diye düşünüyor. Yüzde 7’ye de güvenmiyor. Diğer taraftan ittifaklar için ayrıca baraj getirilsin yaklaşımının özellikle yeni partileri engellemeye matuf bir girişim olarak değerlendirilmesi gerekir. Ama herhangi bir parti yüzde 3-5  oy alacağım diye kurulmaz. Biz Türkiye’de iktidara alternatif olmak üzere yola çıktık. Dolayısıyla bu söylemlerin neyi amaçladığını değerlendirirken diğer taraftan bunun “çıkmaz sokak” olduğunu da belirtmek gerekiyor. Geçmişte de siyasi partiler, özellikle iktidar partileri toplum nezdinde itibar kaybetmeye başladıktan sonra genelde seçim kanunları ile uğraşmıştır. Zayıfladıkça seçim kanunlarını kendi lehimize nasıl düzenleriz hesabına girerler, ki bugün iktidar koalisyonu da aynen bunu yapıyor. Fakat toplum nezdinde bunun karşılığı yok. Topluma karşı oyun yapanlar, demokrasiyi tahrif etmeye çalışanlar karşısında toplum da en büyük dersi sandıkta verecektir.”

GELECEK PARTİLİ TEMURCİ: BARAJI KURANLAR O BARAJDA BOĞULUR
Selim Temurci

Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Selim Temurci de MHP’nin gündeme getirdiği baraj önerisini iktidarın oylarının düşmesiyle ilişkilendirdi. Erdoğan ile Bahçeli’nin son aylarda gerçekleşen görüşmelerinde en önemli tartışma konusunun seçim mevzuatı olduğunu düşündüğünü belirten Temurci, Erdoğan’ın 'dar' ya da 'daraltılmış bölge' üzerinden Cumhur İttifakı’nı tek, konsolide olarak halkın önüne çıkarmayı istediğini söyledi. Eş zamanlı olarak iktidarın Millet İttifakını bölme, Saadet Partisi gibi bazı partileri bölme ya da yanına alma gibi hedefler içinde olduklarını savunan Temurci, baraj önerisinin de yeni partileri hedef aldığını kaydetti. Temurci, yeni partilerin ittifaklara girmesini zorlaştırma amacı taşıyan önerinin karşılık bulmayacağını belirterek, “Nerede baraj kurulursa orada, o barajı kuranlar boğulur. Biz Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem modelini hazırladık, kamuoyunun tartışmasına sunduk, birçok partiye götürdük. Bizim projemiz barajları da sıfırlayan bir model. Hedefimiz de barajları kaldırmak” dedi.