Balık sezonu kabusları oluyor: Tüm ilçe kokuyor

Çarşıbaşı'nda ilki 1994'te faaliyete geçen balık yağı ve unu fabrikalarının balık sezonunda işleme geçmesiyle tüm ilçeyi saran koku hayatı yaşanmaz hale getiriyor.

Google Haberlere Abone ol

TRABZON - Trabzon'un sahil ilçelerinden Çarşıbaşı'nda yaşayanlar 30 yıldır koku çilesiyle boğuşuyor. Temel geçim kaynağının balıkçılık olduğu 16 bin nüfuslu ilçede sezonda avlanan hamsi, bir yandan insanlara geçim kaynağı olurken bir yandan da fabrikada işlenmesiyle ortaya çıkan koku hayatlarını zehir ediyor.

Çarşıbaşı'nda ilki 1994'te faaliyete geçen iki balık yağı ve unu fabrikasında hamsi işlenmesiyle ortaya çıkan koku tüm ilçeyi sarıyor. Balık sezonunda fabrikaların çalışmasıyla başlayan koku sebebiyle ilçe halkı sokakta gezemez, penceresine çıkamaz duruma gelirken Karadeniz Sahil Yolu’ndan geçen araçlar da bölgeden geçerken camlarını kapatmayı tercih ediyor. Her balık sezonunda gündeme gelen koku nedeniyle yöre halkının defalarca yaptığı başvurulara rağmen yetkililer 30 yıldır çözüm üretemedi.

'NEFES ALAMIYORUZ'

Sibel Şahin

İlçe halkından Sibel Şahin, yıllardır koku sorunuyla yaşadıkları için artık balık mevsimi gelmesine sevinemediklerini söyledi. Kokunun çok rahatsız edici boyutta olduğunu belirten, Şahin, "Temiz hava almak için camı açıyoruz ama alamıyoruz. Astığımız çamaşıra kadar koku siniyor. Evi havalandıramıyoruz. Yaz sezonu çok olmuyor. Balık sezonunda çok yoğun oluyor. İnsanlara iş kapısı olduğu için çok tepki gösteremiyorsun, ilçede başka fabrika yok. Bir taraftan da dayanılamayacak bir durum. Filtre takıldığı söylendi ama bir çözüm olmadı. Başka ülkelerde bu sorun çözülebiliyor da burada neden çözülemiyor? Yıllardır bu koku var" dedi.

'MİLLET PARA KAZANACAK DİYE SIKINTI ÇEKİYORUZ'

Çarşıbaşı'nda esnaflık yapan Resul Sevgi de fabrika açıldığından bu yana 30 yıldır kokuyla yaşadıklarını ifade etti.

Balık mevsimi gelmesiyle fabrikaların faaliyete geçtiğini ve ilçenin 'ölü gibi' koktuğunu dile getiren Sevgi, "Millet para kazanacak diye biz burada sıkıntı çekiyoruz. Sorunu çözmüyorlar. Şikayet edenlerle de 'dolar kokuyor' diye dalga geçiyorlar. İlçe halkı olarak acınacak bir halimiz var burada. Biz burada esnafız ama kim gelip bu kokuda dükkana oturur ki. Hamsi sezonu geldi mi bize hayat zehir oluyor. İlçede gençler durmak istemiyor. Bu kokuda gençler sosyalleşemiyor, kendi kendilerine evlerde tutsak yaşıyorlar. Bütün yetkililer sorunu biliyor ama kimse ilgilenmiyor. Çarşıbaşı halkına bu yaşam reva görülüyor" sözlerine yer verdi.

'KOKU YÜZÜNDEN BALIKTAN İĞRENDİK'

İlçe halkından Olgun Kuşan da koku sorununa karşı halkın tepkisini bastırmak için 'fabrikaların para kazandırdığı' gerekçesinin öne sürüldüğünü söyledi. Kokunun belli bir bölgede değil tüm ilçede etkili olduğunu kaydeden Kuşan, yetkililerin sorunla ilgilenmediğini kaydetti.

Kokudan dolayı ilçe halkının sokağa çıkmayı tercih etmediğini kaydeden Kuşan, "Geçen hafta Samsun'a gitmek için bindiğim otobüste sinen koku, yarım saat çıkmadı. Birkaç kişi para kazanıyor diye tüm ilçe bu kokuyu çekmek zorunda mı? 'Millet burada çalışıp para kazanıyor' diyerek savunuyorlar. İnsanlar emeğinin karşılığını alıyor, hayrına para almıyorlar o fabrikadan. İnsanların o fabrikada iş sahibi olması tüm ilçeyi kokuya mahkum etme hakkını vermiyor onlara. Bu koku yüzünden balık yemekten de iğrendik. İlçenin hali perişan" diye konuştu.

'ARABAYLA SAHİLDEN GEÇENLER KOKUDAN ÇARŞIBAŞI'NDA OLDUKLARINI ANLIYORLAR'

İlçede esnaflık yapan bir Çarşıbaşılı da fabrikanın kötü kokusuna mahkum edildiklerini fakat ilçe halkına ekmek kapısı olduğu için yeterli tepkiyi gösteremediklerini dile getirdi.

Fabrikadan çıkan dumanda balık yağının da olduğunu savunan esnaf, "Bu nedenle yağmur çiselediğinde yerler kayıyor. Balık sezonunda oluyor bu sıkıntı. Yaz aylarında fabrika genelde çalışmıyor. Filtre takıldığı söylendi ama belli ki işe yaramıyor. Arabayla sahilden geçenler Çarşıbaşı'nda olduklarını kokudan anlıyorlar. Bir yandan da Çarşıbaşı için ekmek kapısı olduğu için kızamıyorsun. Her yere başvuruldu ama aradan geçen yıllarda ufak para cezaları dışında bir işlem yapılmadı. Bu kokudan dolayı astım hastalığı meydana gelenler var" sözlerini kullandı.

'FABRİKA OLMAYINCA İNSANLAR COĞRAFYAYI TERK EDİYOR’'
Mustafa Kumaş

İlçe merkezinde kafe işleten Mustafa Kumaş ise kokunun rahatsız edici olduğunu fakat fabrikaların gelir kapısı olduğu için Çarşıbaşı'na katkısı olduğunu savundu. Balık fabrikalarının ilçeye önemli yatırımları olduğunu öne süren Kumaş, "Evdeki de köydeki de rahatsız oluyor fakat burada balıkçılık ve fındıkçılık dışında yapacak bir iş yok. Fabrika olmadığı zaman insanlar coğrafyayı terk ediyor" dedi.