YAZARLAR

Balans ve manevra: James Harden

James Harden, salı günkü basın toplantısında Houston seyircisi için elinden geleni yaptığını ve bu şehir ve takım için verebileceği her şeyi verdiğini söyledi. Öncelikle geçsin bu işleri. James Harden, Houston Rockets için ne yapmış?

James Harden denilince ilk akla gelen şeyi muhtemelen sakalları. Son yıllarda ligin en önemli hücum oyuncusu olarak da tanımlayanlar oluyor. James Harden, 9 yıldır formasını giydiği Houston şehrine veda etti ve takasını istedi. Nereye mi gitti? Kevin Durant'ın ve Kyrie Irving'in yanına, Brooklyn Nets'e. NBA'de çok flaş bir gelişme bu elbette. Ama biz de bu rüzgara kapılıp, bu konunun anatomisini incelemeyecek değiliz.

James Harden'ın Brooklyn Nets'e takasında oluşan “işlem hacmi” gerçekten dikkatlerden kaçmamalı. Bu takasın işlem hacminde yer alan unsurlar şöyle:

- 4 takım; Houston Rockets, Brooklyn Nets, Indiana Pacers, Cleveland Cavaliers
- 7 oyuncu; James Harden, Victor Oladipo, Rodions Kurucs, Dante Exum, Caris LeVert, Jarrett Allen, Taurean Price
- 5 adet Draft seçim hakkı
- 4 adet Draft sıra hakkı

Bütün bu oyuncu hareketleri ve işlemler sayısı niye? Sırf Brooklyn Nets James Harden alacak diye.

Dünya gerçekten enteresan bir yer. Instagram'da veya birçok sosyal medya mecrasında çokça paylaşılan bir kare vardır. Oklahoma City formaları içinde Kevin Durant, Russell Westbrook ve James Harden. İşte hep şöyle “acaba” içeren sorular sorulur akılları meşgul eden; “Ya birlikte kalsalardı?” Unutmayalım; bu üçlü 2012'de bir NBA Finali gördü. Peki ondan sonra ne oldu?

- James Harden, ayrıldı ve Houston Rockets forması giydi.
- Daha sonra Kevin Durant ayrıldı ve Golden State forması giydi.
- Kevin Durant, Golden State Warriors takımıyla elini kolunu sallayarak şampiyonluk kazandı.
- Russell Westbrook, Oklahoma City'den ayrıldı ve eski takım arkadaşı James Harden'ın yanına gitti yani Houston'a.
- Kevin Durant, Golden State'ten ayrıldı ve Brooklyn Nets ile anlaştı. Kyrie Irving ile takım arkadaşı oldu.
- Russell Westbrook, Houston'da olmadı ve Washington Wizards'ın yolunu tuttu.
- James Harden, Houston'dan ayrıldı ve şimdi eski takım arkadaşı Kevin Durant'ın takımına takas oldu.

Sıkıcı ve senaryosu bir süre sonra kısır döngüye giren televizyon dizilerine benzemiyor da ne bu şimdi? James Harden, salı günkü basın toplantısında Houston seyircisi için elinden geleni yaptığını ve bu şehir ve takım için verebileceği her şeyi verdiğini söyledi. Öncelikle geçsin bu işleri. James Harden, Houston Rockets için ne yapmış?

 - Dwight Howard'ı istedi yönetim getirdi.
 - Dwight Howard'ın gönderilmesini istedi, yönetim gönderdi.
 - Chris Paul'u istedi, yönetim getirdi.
 - Takıma etrafına bir kaç şutör getirilmesini istedi, yönetim bunu da yaptı.
 - Russell Westbrook, eski takım arkadaşını istedi, yönetim getirdi.

Bütün bunların karşılığında James Harden, ligin MVP'si olmasının dışında ne başarmış? Şehre bir şampiyonluk mu getirmiş? Bir NBA Finali'ne mi taşımış bu şehri? O yüzden hiçbir açıklaması ve bahanesi olamaz başarısızlığı konusunda.

Artık NBA'de bazı gerçekler çok net anlaşıldı. Flu olan bazı tanımlar iyice netleşti. NBA'de şu anda LeBron James ve Steph Curry'nın dışında “anahtar teslim” takımı, camiayı emanet edebileceğin herhangi bir oyuncu yok.

“Kyrie Irving'in etrafına bir takım kuralım”. Bu fikir bile artık tamamen palavra haline geldi. Bundan birkaç yıl önce Kevin Durant'ın LeBron James'den daha iyi bir oyuncu olduğunu iddia edenler vardı. Hepsi, yanıldılar. Lig yeni başladı, Kevin Durant, Kyrie Irving ile 3 hafta çalışmayı başaramadı. Sezon sonu takımdan ayrılabileceği konuşuluyor şimdiden. LeBron James, Kyrie Irving ile üç hafta değil, üç yıl çalıştı. Ortalama altı Cleveland kadrosunu NBA Finali'ne taşıdı. Kyrie takımdan ayrılınca, bir kez daha NBA Finali'ne taşıdı Cavaliers takımını.

Steph Curry ve LeBron James. İkisi de evli, baba figürü, takımlarında lider pozisyonda oyuncular. Nerede ön plana çıkıp, nerede rol dağıtacaklarını çok iyi bilen iki oyuncu. Koca adamlar, olgun erkek imajı çizen adamlar. Etraflarına ne tür oyuncular gelirse gelsin, işlerin bir şekilde yürümesini sağlayabiliyorlar. Bu iki oyuncunun dışında ligde kalan 6-7 süper yıldız ise aslında birer “follower” yani “takipçi”. Bir takımının anahtarını teslim edebileceğin profilde oyuncular değiller. Bu “James Harden hamlesi” de bu tablonun iyice netleşmesine neden oldu.

Bu hamle Brooklyn Nets'i Doğu Konferasansı'nda nerelere kadar götürür çok emin olamayız. Ama bu şampiyon olabilecek yapıda bir takım değil. Bunu görmek için kahin olmaya da gerek yok. NBA tarihinde bu tür oyuncu hamleleri her zaman ters tepmiştir. Şöyle bir durum var: Kevin Durant bu Brooklyn takımını alır sırtına şampiyonluğa taşır, o zaman bazı tartışmalar yeniden başlar. James Harden'a gelince bu yol onu nereye götürecektir çok öngörülemez. Bir camiayı sırtında taşıyamayacağını da anlamış olduk. İyi oyuncular ile büyük oyuncuları çok net ayırmamız gerekiyor. Bana sosyal medyadan bazı mesajlarda LeBron James'in de Cleveland'ı bırakıp Miami'ye gidişini örnek göstermişlerdi. Arkadaşlar, iyi güzel argüman üretmeye çalışıyorsunuz da, biraz düşünerek manevra yapın; LeBron James, Miami'ye gittiğinde yine o takımın birinci adamı olarak rol aldı. Bunu iyi anlamak lazım. James Harden da belki öyle olacak diye gülümseyenler vardır muhakkak. Son olarak size şunu söyleyeyim: “Aksiyonu olmayan hayal gücü, halüsinasyondur.”

  

 

 


Ara Gözbek Kimdir?

Yayın hayatına 2005'te üniversite radyosu CIU FM'de başlayan Ara Gözbek aralıksız üç sene İngilizce ve Türkçe yayınlarla canlı radyo programı hazırladı ve sundu. 2005'te CNN Türk'te Frekans programında yapım asistanı ve muhabir olarak görev aldı. Gazeteciliğe ilk olarak 2006'da BirGün gazetesinde adım attı. BirGün'de Pazar eki ve spor bölümlerinde 400'den fazla makale yayınladı, ardından Türkiye'nin en çok takip edilen spor haber sitesi sporx.com yazarlığa devam etti. 2007 yazında staj yaptığı TRT'de “NBA Europe Live” adı altında NBA'in uluslararası projesinde TRT'yi NBA muhabiri olarak temsil etti. SporX TV'de “NBA ARA'SI” programını yaptı. Bunların dışında Taraf gazetesi, tempo24.com.tr ve birçok sitede makaleleri ve haberleri yayınlandı. Döneminde çok popüler bir radyo olan Metro FM'de pek çok programa konuk ve yorumcu olarak katıldı. sokaksesi.com sitesinin ve Android ile Apple'larda uygulaması da olan Sokak Sesi Radyosu'nu kurup burada uzun bir süre “underground” radyo yayınları yaptı. Halen Gazete Duvar'da yazmaktadır.