YAZARLAR

Bal kabağı çorbası

Ben bugün size bal kabağı ile yapabileceğiniz nefis bir çorba tarif edeceğim. Özellikle soğuk havada evde sıcak bir kase içerek çok büyük keyif alabileceğinizi düşünüyorum. En önemli göstergelerden biri olarak, bu çorbayı sevgili oğlumun da çok severek içtiğini belirtmeden geçemeyeceğim.

Mevsim kış, henüz memlekette pek hissedemiyor olsak bile, yakında gelecek soğuk ve kar yağışı ile hatırlayacağız. Kış aylarının sevilen lezzetleri var, bunlar içerisinde benim en favorilerimden birisi balkabağı. 

Ülkemizde bal kabağının en yaygın kullanımı kabak tatlısı desek herhalde doğru bir varsayım olacaktır. Ama sadece tatlı olarak değil, bal kabağı püresi ve çorbası ile de masalarda yer bulabilecek bir tat. Püre olarak özellikle kuzu etli yemeklere çok yakışırken, çorbası da her türlü sofraya tat verebilir. 

Ben bugün size bal kabağı ile yapabileceğiniz nefis bir çorba tarif edeceğim. Özellikle soğuk havada evde sıcak bir kase içerek çok büyük keyif alabileceğinizi düşünüyorum. En önemli göstergelerden biri olarak, bu çorbayı sevgili oğlumun da çok severek içtiğini belirtmeden geçemeyeceğim. 5 yaşında bir çocuğu mutlu eden bir tadı sizler de denemek isterseniz gelin başlayalım. 

MALZEMELER

-1 kg. bal kabağı

-1 adet büyük boy kuru soğan

-1 adet büyük boy havuç

-750 ml. tavuk veya sebze suyu

-1 paket krema

-1 tatlı kaşığı köri

-1 tatlı kaşığı toz zencefil

-1 çay kaşığı muskat rendesi

-6 yemek kaşığı zeytinyağı

-Tuz, karabiber

YAPILIŞI

Bal kabaklarını büyük bir kasede 3 yemek kaşığı zeytinyağı, tuz, taze çekilmiş karabiber ve muskat cevizi rendesi ile iyice karıştırın. Önceden 180 dereceye ısıtılmış fırında, fırın kağıdı serdiğiniz bir tepsi üzerine genişçe dizerek, üzerleri hafifçe karamelize olana kadar 40-45 dakika pişirin. 

Büyük bir tencerede 3 yemek kaşığı zeytinyağını ısıtın, orta büyüklükte doğradığınız havuç ve soğanlarınızı içerisine alın ve hafifçe yumuşayana kadar çevirin, fırından çıkarttığınız bal kabaklarını ekleyin, tahta bir kaşıkla ezerek karışım içerisinde püre haline getirin. 2 dakika kadar bu şekilde çevirdikten sonra köri ve toz zencefili ekleyip bir dakika daha çevirin, sonra tavuk veya sebze suyu ekleyin. Su kaynadıktan sonra havuç ve soğanlar yumuşayana kadar 20 dakika kadar hafif ateşte kaynatın. 

Bir el blenderi ile çorbayı pürüzsüz bir hale getirin. Eğer kıvamı yoğun geliyorsa biraz süt ekleyerek bir taşım daha kaynatın. Altını kapatın ve bir paket krema ekleyip iyice karıştırın. Vegan bir tarif istiyorsanız, ihtiyaç halinde çorbayı inceltmek için süt yerine biraz daha sebze suyu ekleyebilir ve kremayı da pas geçebilirsiniz. 

Ben bu çorbanın üzerinde hafif zeytinyağı ile tavada kızarttığım küp şeklinde kızarmış ekmekleri çok yakıştırıyorum. Onu da ekleyeyim. 

Sağlıklı bir hafta dilerim. 


Evren Aybars Kimdir?

1978'de Ankara'da doğdu. Ankara Özel Tevfik Fikret Lisesi ve ODTÜ Makina Mühendisliği'nde okuduktan sonra iş hayatına atıldı. Çalışırken aynı zamanda çocukluk yıllarından beri merakı olan yemek yapma konusunda da kendini geliştirmeye başladı. Bir blog sayfası ile başlayan yemek tarifleri macerası, 2014'te Özge'yle evlendikten sonra evinde çekimlerini yaptığı 10 Numara Mutfak adlı Youtube kanalı ve Radikal gazetesinde gastronomi yazıları ile devam etti. 2015 yılında Uğur Deniz'in babası oldu. 2016 yılından bu yana da Gazete Duvar da gastronomi yazılarına ve bir yandan da makina mühendisi olarak kariyerine devam etmektedir.