Bakteri alarmı: Kinder Surprise, Belçika üretimi çikolataları toplatıyor

Avrupa'da bazı ülkelerde salmonella şüphesiyle Kinder Surprise ürünlerinin piyasadan toplatılması kararlaştırıldı. Ferrero Çikolata Türkiye ise Belçika'da üretilen ürünlerin toplatıldığını açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Çikolata üreticisi Ferrero'nun bünyesinde olan ve Türkiye'de de üretilen Kinder Surprise isimli yumurta şekilli çikolatalarda salmonella alarmı verildi. İngiltere'de 60'tan fazla çocuğa, Kinder Sürpriz yumurtalarıyla bağlantılı bir salgında salmonella bulaştığı belirtildi. İngiltere Gıda Standartları Ajansı (FSA), çikolata firması Ferrero'nun salgınla ilgili soruşturmalar devam ederken önlem olarak bazı yumurta partilerini geri çağırdığını açıkladı.

11 TEMMUZ-7 EKİM TARİHLERİ ARASINDA ÜRETİLEN ÜRÜNLER TOPLATILIYOR

Türkiye için firmadan yapılan açıklamada ise Ferrero Çikolata Türkiye tarafından ithal edilen ve satışa sunulan hiçbir ürünün bahsi geçen durumdan etkilenmediği öne sürüldü. Firma tedbir olarak Belçika fabrikasında üretilen ürünleri piyasadan toplama kararı aldı. Ferrero Çikolata Türkiye'den konuya ilişkin şu bilgilendirme yapıldı:

"Ferrero Çikolata Türkiye tarafından ithal edilen ve satışa sunulan hiçbir ürün bahsi geçen durumdan etkilenmemektedir. Kinder Surprise ürünlerinin bazı ülkelerde çıkan Salmonella vakalarıyla olası bağlantısına ilişkin devam eden kalite süreçlerinde yerel otoritelerle iş birliği içerisinde hareket ediyoruz. Her ne kadar yapılan testler ve analizlerde piyasaya sürülen hiçbir Kinder ürününde Salmonella bulunduğuna dair bir bulguya rastlanmasa da tüketici sağlığını birincil önceliğimiz olarak kabul ederek bu konuyu çok ciddiye alıyoruz. Bu çerçevede, Belçika fabrikamızda üretilen ve tavsiye edilen tüketim tarihi 11 Temmuz 2022 ve 7 Ekim 2022 arasında olan ürünlerimizi istemli olarak toplatıyoruz."

'TÜRKİYE'NİN İTHAL ETTİĞİ ÜRÜNLER ETKİLENMEDİ' İDDİASI

Firmadan, Türkiye piyasasındaki Kinder ürünlerine ilişkinse şu açıklama yapıldı: "Ferrero Çikolata Türkiye tarafından ithal edilip Türkiye'de satışa sunulan Kinder Surprise tekli ve Kinder Surprise 3'lü paket ürünleri Almanya fabrikamızda üretilmektedir, Kinder Surprise Maxi ürünlerimiz ise Belçika fabrikasında üretilmekte olup tavsiye edilen tüketim tarihleri yukarıda belirtilen tarihlerin dışındadır. Kinder Mini Egg, Kinder Egg Hunt Kit ve Kinder Schokobons ürünleri Ferrero Çikolata Türkiye tarafından ithal edilmemektedir. Dolayısıyla, Ferrero Çikolata Türkiye tarafından ithal edilen ve satışa sunulan hiçbir ürünümüzün bahsi geçen durumdan etkilenmediğini kamuoyuna duyuruyoruz." 

HANGİ RAHATSIZLIKLARA YOL AÇIYOR?

Paniğe neden olan salmonella bakterisi hakkında DHA'ya bilgi veren Koç Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Doç. Dr. Süda Tekin, “Salmonellalar bakterilerdir. Doğada çok rahat bulunabilen 2 binden fazla türü vardır. Ağız yoluyla, gıdalar yoluyla, iyi temizlenmemiş gıdalarla alınırlarsa hastalık yapıyorlar. Bu bakteriler vücuda girdikten sonra kana geçer. Özellikle yüksek ateş, bulantı, kusma, ishal belirtileri gösterir. Çocuklar ve yaşlı insanlar da ölüme kadar giden bir süreç olabilir. Türleri çok fazla, vücudumuza girebilmesi için kirli bir odaktan gelmesi lazım. Özellikle kanalizasyon bunlardan biri" dedi.

FRANSA'DA PEYNİRE DE BULAŞTI

Öte yandan Fransa’da Lactalis grubuna ait peynirler listeriya bakterisi nedeniyle geri çağrıldı. Hükümete ait Rappel Conso adlı internet sitesinde, Lactalis grubunun Livarot kentindeki fabrikasında üretilen Normanville ve Graindorge marka 6 çeşit peynirde listeriya bakterisi tespit edildiği belirtildi. Tüketicilerden, bu peynirleri satın almamaları veya aldıkları peynirleri iade etmeleri istendi.
Ferrero grubu da önceki gün Fransa’da Belçika’da üretilmiş tonlarca Kinder çikolata ürününü salmonella bakterisi içerebileceği şüphesiyle geri çağırmıştı. (HABER MERKEZİ)