Bakırçay yeşil tabakayla kaplandı: Örnek alıp incelenmeli

Bakırçay Deresi'nin Çandarlı Körfezi'ne dökülmeden önceki son iki kilometresi yeşil tabaka ile kaplandı. Bölge halkı açıklama beklerken, ziraat mühendisleri örnek alıp incelenmesi gerektiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

Cihan Başakçıoğlu

İZMİR - Manisa’nın Kırkağaç ilçesindeki Gelenbe bölgesinden başlayıp İzmir’in Kınık ve Bergama ilçesinden geçerek Çandarlı Körfezi'ne dökülen 129 kilometre uzunluğundaki Bakırçay Deresi'nin yüzeyi yeşil renkte bir tabakayla kaplandı. Yer yer kalınlaşan tabaka boylu boyunca dereyi kaplıyor.

bakircay
Bakırçay'ı yeşil tabaka kapladı. Fotoğraflar: Gazete Duvar

 

Daha önce de kirlilik ve toplu balık ölümleri ile gündeme gelen Bakırçay'ı bu kez yer yer kalınlaşan yeşil tabaka kapladı. Konu ile ilgili ulaşmaya çalıştığımız Dikili ve Bergama Belediyeleri yetkililerinden henüz bir açıklama yapılmadı. Açıklama bekleyen bölge halkı ise tedirgin. Bölgede tatil beldelerinin yanı sıra Bakırçay Deltası'ndaki tarım alanları da bulunuyor. Tarım alanlarının ve bölgedeki sitelerin bahçelerine verilen sulama suyunun kaynağı da Bakırçay Deresi. Yine dere çevresindeki plastik atıklar ve kirlilik de dikkat çekici.

BALIKÇILAR: NE OLDUĞUNU ANLAYAMADIK

Derede avlanan balıkçılar ise şunları söyledi: "Bu yörenin insanları olmamızdan kaynaklı burası yıllardır avlandığımız bir bölge. Çaya yılan balığı, kefal ve zaman zaman sazan avı için geliyoruz. Balık populasyonunda azalma olduğu herkesin uzun zamandır bildiği bir gerçek. Son iki haftadır ortaya çıkan bu yeşil tabakanın ne olduğunu anlayamadık. Ağaçlardan gelen ot veya polen tabakasına da benzemiyor. Pul pul bir yapısı var. Yosun desek yosun değil. Daha önce böyle bir durumla karşılaştığımızı hatırlamıyorum. Tabaka bazı noktalarda çok kalın. Oltayı atıyoruz dibe bile inmiyor. Umarız en kısa zamanda bu durumun nedeni belli olur. Kirlilikse şayet kirleten unsurun ne olduğu ortaya çıkar da biz de rahat nefes alırız"

'YARARLI YOSUNLAR DA OLABİLİR ANCAK İNCELEMEKTE FAYDA VAR'

Ziraat mühendisleri yaşanan durumun Bakırçay'da yaz aylarında görülen kirlilikten kaynaklı olabileceğini ifade ederek, sudan numune alıp incelenmesi gerektiğini söyledi. Söz konusu yeşil tabakanın dere için yararlı yosunlardan kaynaklı oluşabileceğini de ifade eden ziraat mühendisleri, daha önce de kirlilik haberleri ile gündeme gelen Bakırçay Deresi'nde DSİ ve yetkililerin örnek alarak inceleme yapması gerektiğinin altını çizdi.

CHP'Lİ BEDRİ SERTER DERENİN KİRLETİLDİĞİNİ SÖYLEMİŞTİ

Öte yandan geçtiğimiz eylül ayında Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Bedri Serter ve Bergama Belediyesi CHP Meclis Üyesi Ali Bor, Soma’daki kömür işletmelerinin kömürü yıkamasıyla oluşan kirli suyu, Bergama çevresindeki salça fabrikalarının salça kazanlarını kostik olarak adlandırılan hijyen maddesiyle yıkamasıyla oluşan kostikli suyu zaman zaman arıtmaksızın Bakırçay Deresi’ne döktüğünü öne sürmüştü.

Kirli suların arıtılmadan dereye dökülmesinin kitlesel balık ölümlerine neden olduğunu, ekolojiyi, tarım ürünlerini ve dolayısıyla da insan hayatını tehdit ettiğini söyleyen CHP'li Serter ve Bor, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’u göreve çağırmıştı.