Bakımevi ölüm kampına dönüştü: 4 ayda 1062 hayvan öldü

AK Partili Elazığ Belediyesi’nin mahkemelik olan hayvan bakımevinde dört ayda toplam 1062 kedi ve köpeğin öldüğü ortaya çıktı.

Elazığ Hayvan Bakımevi
Google Haberlere Abone ol

Ardıl Batmaz

ELAZIĞ - Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın belediyelere sokak köpeklerini toplaması için çağrıda bulunmasının ardından belediye ekipleri sokaklardan köpekleri toplamaya başladı. Ancak hayvanseverler bu uygulamaya hayvan barınaklarının kötü koşullara sahip olması nedeniyle karşı çıkıyor. Tam da bu noktada AK Partili Elazığ Belediyesi’ne ait Geçici Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi’nde dört sorumlu kamu görevlisi hakkında hayvanlara kötü muamelede bulunulduğu iddiasıyla açılan davanın 25 Ocak’ta görülecek ikinci duruşması büyük önem taşıyor. Duruşma öncesi ulaştığımız belediyenin bakımevindeki ‘ölüm tutanakları’ hayvanseverlerin dile getirdikleri şikâyetlerin haklılığını ortaya koyuyor.

KEDİ VE KÖPEĞİN ÖLMEDİĞİ GÜN YOK

Tutanaklara göre Elazığ Belediyesi’nin hayvan bakımevinde Ekim 2020’de 206 köpek 88 kedi, Aralık 2020’de 103 köpek, 80 kedi, Ocak 2021’de 230 köpek, 85 kedi, Şubat 2021’de ise 192 köpek, 78 kedi öldü. 4 ayda toplam 1062 hayvanın öldüğünü gösteren tutanaklara göre bir kedi ve köpeğin ölmediği gün olmadı. Tutanaklara hayvanların ölüm sebepleri yazılmadı.

‘CANLI GİREN HAYVAN ÖLÜ ÇIKIYOR’

Bu sayıların korkunç olduğunu söyleyen hayvan hakları savunucusu, veteriner hekim Türkan Ceylan, “Bu rakamlar resmi, yalanlama şansları da yok. Çok üzücü. İstatistikler ve resmi belgeler gösteriyor ki Elazığ barınağına canlı giren hayvan ölü çıkıyor. Toplam kaç hayvan var ki Elazığ’da ayda yaklaşık 300 hayvan ölüyor? Sokaktaki bütün hayvanları topladılar ve dağ başında ‘bakımevi’ adını verdikleri yerde katliam yapıyorlar, içeriye kimseyi almıyorlar. Bunu yapan resmi bir kurum, bir belediye, akıl alır gibi değil” dedi. Bütün yıldırma politikalarına rağmen Elazığ davası için hukuki mücadeleyi üç yıldır sürdürmeye çalıştıklarını belirten Ceylan, hayvan katliamından yargılanan bir belediyenin bu kadar delile, bilirkişi raporuna göre kesin ceza alması gerektiğini söyledi: “Çok üzgünüm ama üzülmek yetmiyor, bir şeyler yapılmalı. Herkesi bu davaya sahip çıkmaya davet ediyorum.”

‘BAKIMEVİ DEĞİL TOPLAMA KAMPI’

Dayanışma Hayvan Hakları Federasyonu Başkanı Timur Ugan da bu rakamların olağandışı olduğunu söyledi. Bu kadar hayvanın öldüğü bir yerin ancak salgın hastalıkların yaşandığı kapalı bir mekanda gerçekleşebileceğini söyleyen Ugan, “Burası bakımevi değil, toplama kampıdır ve hayvanlar kasten öldürülmüştür” diye konuştu. Bugüne kadar barınaklarda hayvanların ölmesine ilişkin imzalı bir belgenin ellerine geçmediğini söyleyen Ugan, “Hayvanın barınağa girerken kaydını dahi yapmıyorlar. Bu ölümlerin soruşturulması ve buradaki kişilerin meslekten men edilmesi gerekir” ifadelerini kullandı.

Ugan, belediyelerin sokaktan topladıkları hayvanları kısırlaştırmalarının ardından aldıkları yere geri bırakmaları ve sağlıklı bir barınak ortamının sağlandığı takdirde ölü hayvan sayısının bir haftada 1-2’yi geçmeyeceğini belirtti. Ancak Türkiye’deki barınakların toplama kampına çevrildiğini söyleyen Ugan, şöyle konuştu: “100 hayvanı yan yana tıkarsanız, grubun olduğu her yerde salgın hastalıkların başlangıcı kaçınılmazdır. Ölümcül hastalıklar anında yayılır ve toplu ölümler meydana gelir.”

YARGILANAN DOĞAN DA GÖREVİNE DEVAM EDİYOR

Yargılanan kamu görevlileri arasında bulunan Hasan Hüseyin Doğan’ın da halen bakımevindeki görevine devam ettiği öğrenilirken, Doğan geçtiğimiz günlerde AA’ya bir açıklamada bulundu. Doğan bu açıklamada, “Tedavilerini ve kısırlaştırmalarını yapıyoruz. Saldırgan hayvanları rehabilite ediyoruz. Her yıl ortalama 1500'ün üzerinde hayvan geliyor. Şimdiye kadar 2 bin 300 hayvanı sahiplendirdik. Nasıl insan sağlığına kavuşmadan hastaneden taburcu edilmiyorsa biz de hayvanlarımızı buradan taburcu etmiyoruz” ifadelerini kullandı.

KEDİLER AÇLIKTAN BİRBİRİNİ YEMİŞTİ

Savcılık söz konusu hayvan bakımevi için “adeta hayvan soykırımı yapılmış” demiş, bilirkişi raporlarına, “Bir kedi yavrusunun açlıktan ölü bir kediyi yediği, bazı padokların bir günden daha uzun süreli temizlenmediği, ishal ve halsizlik gözlemlenen büyük hayvanların yanında sağlıklı yavruların karışık halde bulunduğu, sağlıklı hayvanların yanında ölü hayvanların bulunduğu” gibi birçok bulguya yer verilmişti.