Bakanlıktan 17 ilaç deposu ve 144 eczane hakkında idarî işlem

Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, kasım ayı içerisinde 57 ilaç deposunun denetlendiğini, 17 ilaç deposu ile 144 eczanenin stok kayıtlarında uyumsuzluk olduğunu duyurdu.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) ve İl Sağlık Müdürlükleri, döviz kurundaki yükseliş nedeniyle bazı ilaçlara erişilemediği iddiaları üzerine denetimlerin “aralıksız” sürdürüldüğünü duyurdu. Gerçekleştirilen denetimler kapsamında bugüne kadar 17 ecza deposu ile 144 eczanenin stok kayıtlarında uyumsuzluk tespit edildiği, depo ve eczane sahipleri hakkında idari işlem başlatıldığı belirtildi.

57 ECZA DEPOSUNUN STOKLARI KAYITLARI DENETLENDİ

Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre denetimler ecza depoları, ilaç üretim tesisleri ve eczaneler olmak üzere üç alanda; yaklaşık 200 kişilik ekiple gerçekleştirildi. Denetimlerde öncelikle; ilaç üretim tesisleri, ecza depoları ve eczanelerin fiziki stokları ile kayıtlarının uyumlu olup olmadığı kontrol edildi.

TİTCK ürün denetmenleri, kasım ayında İstanbul’da 24, İzmir’de 3, Ankara’da 19, Adana’da 7, Antalya’da 4 ecza deposu olmak üzere 57 ecza deposunu denetledi. 17 tane ecza deposu ile ilgili olarak ilaçların fiziki stok durumu ile İlaç Takip Sistemi (İTS) kayıtları arasında uyumsuzluk olduğu tespit edildi. Öte yandan Türkiye genelindeki eczanelerde de denetimler, yine TİTCK’in koordinasyonunda İl Sağlık Müdürlüklerince yürütüldü. İl Sağlık Müdürlükleri tarafından Türkiye genelinde yapılan denetimler kapsamında şimdiye kadar 144 eczanede uygunsuzluk tespit etti.

USULSÜZLÜK TESPİT EDİLEN DEPO VE ECZANELERE İŞLEM YAPILDI

Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yet verildi:

“Denetimlerde öncelikli olarak kritik ilaçların eczanelerde bulunup bulunmadığı ve İlaç Takip Sistemi (İTS) ile fiziki stok durumunun uyumlu olup olmadığı kontrol edildi. Ayrıca gerekli kayıt ve bildirimlerin zamanında ve tam olarak yapılıp yapılmadığı ve ürünlerin muhafaza koşulları da incelendi. Yapılan denetimlerde uygunsuzluk tespit edilen ecza depoları ve eczaneler hakkında idari işlem başlatıldı.”

İLAÇ TEDARİK DURUMU KUR GÜNCELLENMESİ DÖNEMİNDE DAHA YOĞUN KONTROL EDİLİYOR

“TİTCK tarafından takip edilen Türkiye’de ruhsatlı, izinli tüm ilaçların tedarik durumu, hasta mağduriyetlerinin önlenmesi amacıyla kur güncellemesi dönemlerinde daha yoğun olmak üzere periyodik piyasa kontrolleri gerçekleştiriliyor. Kurum tarafından ruhsatlı ilaçların kritik stok seviyeleri kontrol ediliyor. İlaç fiyatlandırma çalışmaları yapılıyor. SABİM ve CİMER üzerinden gelen başvurular anlık olarak değerlendirilip sonuçlandırılıyor.”