Bakanlıkların elektrik, doğal gaz faturaları da katlandı: Yüzde 134 artış

Art arda yapılan zamlarda gündemden düşmeyen elektrik ve doğal gaz faturaları bakanlıkların bütçe kalemlerini de zorluyor. Fatura değişimlerinde yüzde 134 artış var.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA- Elektrik ve doğal gaz fiyatlarında ardı ardında yapılan zamlar toplumun büyük bir kısmını olumsuz etkiliyor. Muhalefetin "düzenleme yapılsın" taleplerine karşılık iktidar kanadı "Devlet büyük kısmını karşılıyor" yanıtını veriyor.

CHP İstanbul Milletvekili Sibel Özdemir, bütçe sarsan faturaların bakanlıklara yansımalarını gündeme getirdi. Bilgi edinme hakkı kapsamında bakanlıkların kullandığı binaların elektrik ve doğal gaz faturalarındaki farkı soran Özdemir’e 10 kurum yanıt verirken 8 kurum ise soruları yanıtsız bıraktı. Yanıt veren bakanlıkların bir dönemlik elektrik fatura değişimleri yüzde 134’ü buldu.

TİCARET BAKANLIĞI’NIN ELEKTRİK FATURASI YÜZDE 133 ARTTI

Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) aracılığıyla CHP’li Özdemir’in sorularına yanıt veren Ticaret Bakanlığı’na Aralık 2021’de 1 milyon 486 bin 635 TL elektrik faturası geldi. Bu tarihten bir sonraki fatura dönemi olan Ocak 2022’de ise Ticaret Bakanlığı’na kesilen fatura tutarı yüzde 133 arttı ve 3 milyon 456 bin 297 TL’ye çıktı.

Doğal gaz tüketimi için 2021 yılı aralık ayında 818 bin 645 TL tutarında fatura ödeyen Ticaret Bakanlığı’nın 2022 yılı Ocak dönemindeki doğal gaz faturası yüzde 43 artışla 1 milyon 167 bin TL’yi buldu.

AİLE VE ULAŞTIRMA BAKANLIKLARININ FATURASI YÜZDE 100’DEN FAZLA ARTTI

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, 2021 yılı aralık ayında 444 bin 294 TL elektrik faturası ödedi. 2022 yılı ocak ayında ise bakanlığın elektrik faturası yüzde 133,5’lik bir artışla 1 milyon 37 bin 495 TL’ye çıktı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın bir aylık elektrik fatura farkı da yüzde 134’e çıktı. 2021 yılı aralık ayında elektrik faturası için 334 bin 68 TL ödeyen Ulaştırma Bakanlığı, 2022 yılı ocak ayında 784 bin 370 TL elektrik faturası ödedi.

ÇEVRE VE İKLİM BAKANLIĞI’NIN DOĞAL GAZ FATURASI YÜZDE 64 ARTTI

Toplumun derinden hissettiği yüksek faturaların yansıdığı bir diğer kurum ise Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı oldu. Doğal gaz tüketimi için 2021 yılı aralık ayında 946 bin 125 TL ödeyen bakanlık, 2022 yılı ocak ayında yüzde 64’lük artışla 1 milyon 486 bin 580 TL doğal gaz faturası ödedi. 2021 yılı aralık ayında elektriğe 1 milyon 688 bin 209 lira fatura ödeyen bakanlık, 2022 yılı ocak dönemi için ise 1 milyon 713 bin 400 TL elektrik faturası verdi.

YANIT VERİP BİLGİ VERMEYEN BAKANLIKLAR

CHP’li Özdemir’in bilgi edinme başvurusu kapsamında faturalarındaki değişiklikleri talep ettiği Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Millî Eğitim Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı yanıt verdi fakat faturalara dair detaylı bilgi paylaşmadı.

CHP’li Özdemir’in bilgi edinme talebine yanıt vermeyen kurumlar ise, 'Adalet Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Millî Savunma Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı' oldu.

‘BAKANLIKLARIN VATANDAŞA OLAN MALİYETLERİ DE ASTRONOMİK DÜZEYDE ARTIYOR’

İktidarın Cumhuriyet tarihinin en yüksek enerji zamlarını yaptığını belirten CHP’li Özdemir, "Siyasi iktidar yaratmış olduğu yüksek enflasyonla mücadele etmek bir yana yapmış olduğu zamlarla enflasyonun nedeni bizzat kendisidir" dedi. Artan hayat pahalılığı karşısında ücretler ve maaşların hızla eridiğini, alım gücünün de aynı hızla düştüğünü belirten Özdemir, "Bakanlıkların aylık faturalarının vatandaşa olan maliyetleri de astronomik düzeylerde artmaktadır" ifadelerini kullanarak şunları söyledi:

"Bakanlıklar milyonlarca lira elektrik ve doğal gaz faturası öderken yapılan zamlarla hayat pahalılığı altında ezilen vatandaşlar faturalarını ödeyemiyor ya da televizyon ışığı altında oturuyor. 2021 yılında 2 milyon 776 bini mesken olmak üzere toplam 3 milyon 449 bin 344 abonenin elektriği kesilirken 951 bini konut olmak üzere toplam 1 milyon 93 bin 581 abonenin ise doğal gazı kesildi."

‘CUMHURBAŞKANLIĞI'NIN ADRES GÖSTERDİĞİ MALİYE BAKANLIĞI YANIT VERMEDİ’

Cumhurbaşkanlığı ile 17 bakanlıktan talep ettiği sorulara, Cumhurbaşkanlığı ve 9 bakanlıktan yanıt gelirken 8 bakanlığın hiçbir şekilde yanıt vermemesini, "yönetim sisteminin kamu yönetiminde yarattığı tahribatın ve yozlaşmanın somut bir göstergesi" olarak niteleyen CHP’li Özdemir şunları ifade etti:

"Aile, Sosyal Hizmetler, Ulaştırma ve Altyapı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği ile Ticaret Bakanlığı bilgi talebini Bilgi Edinme Kanunu'na uygun görerek yanıt verirken, hatta faturaların bizatihi kendisini gönderen bakanlık varken diğer bakanlıklar neyi kimden gizliyorlar? Örneğin Millî Eğitim Bakanlığı talep edilen bilgileri Bilgi Edinme Kanunu'nun 7’nci maddesi kapsamında değerlendirilmekle kamuya açık olmayan ve kısa sürede hazırlanabilecek aylık fatura ödemelerini paylaşmamasının arkasında ne olabilir ki? Cumhurbaşkanlığı'nın aylık elektrik ve doğal gaz fatura ödemeleri için adres gösterdiği Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın bizatihi kendisi bilgi edinme talebine yanıt dahi vermemiştir. Bilgilerin paylaşıldığını ifade ederek yönlendirdiği Hazine ve Maliye Bakanlığı Mali İstatistik Bültenleri içinde de elektrik ve doğal gaz ödemelerine ilişkin herhangi bir veriye ulaşılamamaktadır."