Bakanlık KHK'linin beraat kararını görmedi: Görevine iade edilseydi...

KHK ile ihraç edilen Tahir Hasan Kartal, yapı denetim uzmanlığı için bakanlığa başvurdu. Bakanlık ise Kartal'ın beraat aldığı dosyayı işaret ederek, "Görevine iade edilseydi başvurabilirdi" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kanun Hükmünde Kararname ile 2017 yılında kamu görevinden ihraç edilen elektrik mühendisi Tahir Hasan Kartal, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü tarafından verilen yapı denetim uzmanlığı için başvuruda bulundu. Hakkında dava açıldıktan sonra beraat kararı alan Kartal, başvuruda aranan tüm koşulları sağlıyordu ancak KHK’li olduğu gerekçesiyle istediği yapı denetim uzmanlığı belgesini alamadı.

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a, belgenin neden verilmediğini sordu. Bakanlık, beraat kararı almasına rağmen Kartal’a denetçi belgesi verilmeme gerekçesini, “Görevine iade edilmemesi sebebiyle denetçi belgesi başvurusu reddedildi” sözleriyle açıkladı.

HUKUK MÜŞAVİRLİĞİNDEN GÖRÜŞ İSTEDİ

Çevre Şehircilik Yapı İşleri Genel Müdürlüğü verdiği yanıtta, Kartal hakkında açılan dava dosyasına da değinerek, ‘Anayasal düzen ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar’ hükmünü gerekçe gösterdi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, yapı denetim faaliyeti yürütmekte olan mühendis ve mimarlar açısından Hukuk Müşavirliği’nden görüş istedi. Hukuk Müşavirliği ise verdiği yanıtta, KHK ekinde bulunan listelerde isimleri yer alan denetçi mimar, mühendis, kontrol elemanı, yardımcı kontrol elemanı, yapı denetim kuruluşu, laboratuvar kuruluşu ortakları, şirket müdürleriyle ilgili görüş sundu. Müşavirlik, ilgili kurumlarda bilgilerin temin edilmesinden sonra görevlerinin sonlandırılması, bu kişilerin denetim faaliyeti yapmalarına izin verilmemesi ve bu yönde yapılacak başvurularının reddedilmesi yönünde görüş bildirdi.

İHRAÇ EDİLMİŞSE BELGE ALAMAZ

Ayrıca hukuk müşavirliği bölümü, yapı denetim faaliyetinin kamu hizmeti niteliği taşıdığını belirtti. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü, bu görüşler doğrultusunda Kartal’a neden yapı denetim belgesi verilmeyeceğini şu gerekçelerle açıkladı: “Yapı denetim kuruluşlarının kamu hizmeti görevi üstlenmiş olmaları nedeniyle KHK ile kamu görevi sonlandırılanların bu kurumlarda görev almaları mümkün değil.”

Müdürlük son olarak, Kartal hakkında her ne kadar beraat kararı verilmiş olsa dahi kamu görevine iade edilmemesi nedeniyle Kartal'a denetçi belgesi verilemeyeceğini, görevine iade edilmesi durumunda Kartal’ın denetçi belgesi alabileceğini açıkladı.

YANITSIZ BIRAKILAN SORULAR

 Gergerlioğlu’nun sorduğu şu sorular ise yanıtsız kaldı:

- Son 5 yılda Bakanlığınıza kaç yurttaş tarafından proje ve uygulama denetçisi evrağı almak için başvuru yapılmıştır?

- Son 5 yılda Bakanlığınız tarafından kaç yurttaşa proje ve uygulama denetçisi evrağı verilmiştir?