Bakanlık: Fırat Nehri'ne ulaşan menfez kapaklarını kapattırdık

2022'de doğaya siyanür sızdırdığı için 3 ay kapatılan İliç'teki madende atık dağı çöktü. Bakanlık Fırat'a giden menfezleri kapattıklarını, vali ise "Şu anda sızıntı yok. Olsa açıklarım" dedi...

Fotoğraf: DHA
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Erzincan'ın İliç ilçesine bağlı Çöpler bölgesinde atık havuzundan Fırat nehrinin kollarından olan Sabırlı Deresi'ne siyanür sızdığı şikayetinin ardından 21 Haziran 2022'de faaliyetine son verilen, 3 ay sonra da yeniden açılan altın madeninda bugün büyük bir felaket meydana geldi. Siyanürlü atık toprak dağının çökmesi sonucu resmi açıklamaya göre 9 maden işçisi binlerce tonluk göçüğün altında kaldı. İşçilerinin hayatının ardından en büyük endişe ise Fırat nehrine siyanürlü atık karışıp karışmadığı. 

'SABIRLI DERESİ'NİN FIRAT'A ULAŞAN MENFEZLERİNİ KAPATTIRDIK'

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı göçükle ilgili yaptığı açıklamada konuya ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı: "Devletimizin tüm imkânlarıyla sahadayız. Arama kurtarma çalışmaları AFAD koordinasyonunda devam ediyor. Bununla birlikte toprak kaymasının hemen ardından Bakanlığımız merkez ve İl Müdürlüğümüz Denetim Ekiplerini bölgeye ivedilikle sevk ettik. Toprak kayması sırasında akan malzemenin Fırat Nehri'ne ulaşmasının engellenmesi amacıyla Sabırlı Deresi'nin Fırat Nehri'ne ulaştığı menfezin kapaklarını kapattırdık. Ekiplerimiz sahada çalışmalarını sürdürüyor, gelişmeleri hassasiyetle takip ediyoruz..."

VALİ: FIRAT'A SIZMA SÖZ KONUSU DEĞİL, OLSA AÇIKLARIM

Maden sahasında inceleme yapan Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu ise Fırat Nehri'ne siyanürlü malzeme sızıntısı olup olmadığı yönündeki soruya şöyle cevap verdi: "Şu anda öyle bir şey söz konusu değil. Olsa size açıklarım. Şu anda Fırat Nehri'ne bir sızma söz konusu değil. Toprak kayması olmuş. Toprak kaymasının dışında her hangi bir problem yok. Bütün ekipler geliyor. Bütün kontrolleri yapacaklar. Şu anda Fırat Nehri'nde her hangi bir akıntı söz konusu değil." 

(HABER MERKEZİ)