Bakan Yanık'tan 'istismar' açıklaması: Biz yapmamız gerekeni yaptık

Yanık, altı yaşındaki çocuğa istismar davasıyla ilgili, "Bizim Bakanlık olarak işimiz, mağdura barınma ve bakım hizmeti vermektir. Biz bu olayda da yapmamız gerekeni yaptık" ifadelerini kullandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR  - Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G. babasının kendisini altı yaşındayken Kadir İstekli ile 'imam nikâhıyla evlendirdiğini' ve sistematik cinsel istismara maruz bıraktığı istismar davası hakkında açıklamada bulundu. TRT Haber yayınında "Bizim Bakanlık olarak işimiz, mağdura barınma ve bakım hizmeti vermektir" diyen Yanık, gereğinin yapıldığını söyledi.

 Bakan Yanık'ın konuşmasının satırbaşları şöyle:

Davadan kasıt bir ceza davası açılmasıysa söz konusu dava yeni açıldı Aralık 2022’de. 30 Kasım 2020’de mağdur suç duyurusunda bulunuyor. Cumhuriyet Savcılığı, mağdurun şikâyetini aldıktan sonra kendisine iddianın niteliği uyarınca ‘Kalacak yerin var mı’ diyor ve mağdur şiddet önleme merkezine yönlendiriliyor. Mağduru biz 8 Aralık 2020’de merkezimize alıyoruz. Biz mağdurun ve çocuğunun gizliliğini sağlayacak önlemleri alarak süreci takip ettik.

İşleyen bir süreç vardı ve dava açıldıktan sonra bir habere dönüştü. Soruşturma devam ederken yetkililer gereğini yaparlar. Bizim Bakanlık olarak işimiz, mağdura barınma ve bakım hizmeti vermektir. Biz bu olayda da yapmamız gerekeni yaptık. Bizim, dava açılıncaya kadar yasal olarak bu soruşturmaya dahil olma şansımız yok. Aralık 2022’de dava açılınca davaya dahil olduk. Soruşturma devam ederken de biz düzenli olarak sormuşuz. Bu olayda Bakanlık ve diğer kuruluşların süreci takibi söz konusu.

Biz Bakanlık olarak şu anda bu davanın bir tarafıyız. Biz mağdurun tarafını savunmak ve yargılamanın yasaya uygun şekilde yürütülebilmesi için davanın bir tarafıyız.

'YASANIN VERDİĞİ TÜM YETKİYİ KULLANACAĞIZ'

Bakan Yanık, duruşma tarihinin 6 ay sonrasına verilmesine ilişkin “Eğer tutuklu sanık yoksa duruşma tarihleri uzun olabiliyor” diyen Yanık, davaya müdahil olduktan sonra sanıkların tutuklanmalarını ve duruşma tarihinin öne alınmasını talep ettiklerinin ve bu taleplerinin gerçekleştiğini söyledi.

Çocuğun cinsel istismarı suçunun, ağır suçlardan birisi olduğunu belirten Bakan Yanık, “Ertelenmeyen suçlardandır. Biz de bu süreçte yasanın bize verdiği tüm yetkiyi kullanacağız” diye konuştu.

'BİZİ MÜDAHİL OLAMAYACAĞIMIZ BİR NOKTADA BIRAKİLİYOR'

Bakanlık olarak yargıya intikal eden tüm davalardan haberdar olamadıklarını söyleyen Yanık, daha önce mahkemelerin dava açıldığında bakanlığa ihbar ettiğini, ancak 2019’da ihbar yükümlülüğünün kalktığını belirtti. Yanık, “Bu olayda da Cumhuriyet Savcılığı bize bildirmeseydi haberimiz olmayacaktı. Bununla ilgili olarak önümüzdeki süreçte gereken çalışmaları yapacağız. İhbar yükümlülüğünün kalkmış olması bizi Bakanlık olarak müdahil olamayacağımız bir noktada bırakabiliyor” dedi.

'15 YAŞIN ALTI ÇOCUĞUN CİNSEL İSTİSMARIDIR'

AK Parti iktidarında erken yaşta evliliğin yüzde 71 azaldığını söyleyen Yanık, “Erken yaştan kastımız 16-17 yaş. Nitekim 15 yaşın altı çocuğun cinsel istismarıdır, bunun da altını çizelim” dedi.