Bakan Soylu'dan kaza açıklaması: Kimin ihmali varsa hesabını sorarız

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Gaziantep ve Mardin'de meydana gelen trafik kazalarıyla ilgili, "Soruşturmalar çok yönlü sürüyor. Kimin ihmali varsa biz hesabını sorarız" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Mardin'in Derik ilçesinde önceki gün gerçekleşen ve 20 kişinin ölümüne yol açan kazanın ardından bugün cenaze törenlerine katılan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Derik Kaymakamlığı'nda gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Kazalara ilişkin soruşturmaların çok yönlü sürdüğünü belirten Soylu, Cengiz Holding'e ait ürünleri taşıyan tırların gereğinden fazla yük taşıdıkları ve bakımlarının yapılmadığı iddialarıyla ilgili soruya "Soruşturmalar devam ediyor. Hiçbir şey candan kıymetli değildir. Tüm taraflarıyla bu soruşturma tamamlanacak ve gereği yerine getirilecek. İki TIR'ın da yük sınırları var. Buradan ihracat yapan bir firma. Adana menşeili bir firma. Şırnak menşeili bir firma anlaşmışlar. Burada bir bilgi ve belge noktasında tümü incelenecek. Takip edeceğiz. Gözaltılarımız var. Milletimiz devletine itimat ediyor. Biz de bu itimada halel getiremeyiz. Bunun hesabını varsa ihmal sormak bizim görevimizdir" diyerek cevap verdi.

Bakan Soylu, kazaya karışan tırların fazla yük taşıdığı iddialarının sorulması üzerine, soruşturmanın çok yönlü sürdüğünü, 'hiçbir şeyin candan daha kıymetli' olmadığını söyledi. Soylu, ilk tırın yükünün 27 bin 60 kilogram, ikinci tırın ise 26 bin 180 kilogram olduğunu belirtti.

Soylu, Adana menşeli firmanın Şırnak menşeli bir firmayla buradaki mamulleri göndermek için anlaşma yaptığını anlattı.

 

"Bu kamyonların 'kesme' olduğu sonradan tıra dönüştürüldüğü ve tonajı kaldıramayacak düzeyde olduğu, modellerinin de eski olduğu ve bu nedenle freninin boşaldığı" yönündeki iddiaların araştırılıp, araştırılmadığı yönündeki soruyu ise Soylu şöyle yanıtladı:

"Sürücüsünden yola, aracın teknik özelliklerine kadar soruşturma bütün yönleriyle sürmekte. Hatta sürücüler hangi saatlerde cep telefonu kullanmış, o esnada mı bir dikkatsizlik olmuş, bu konular da değerlendiriliyor. Bu sorduğunuz soruların her biri açıklığını bulacaktır. Yani bir teknik meseledir söylediğiniz doğru ama eğer öyle bir şey söz konusuysa elbette ki onun hesabı da sorulur. Ama tam belli olmadan üzerinde bir değerlendirme yapmamız doğru olmaz."

Üçüncü bir tırın polisler tarafından durdurulduğu iddialarının sorulması üzerine Soylu, "Üçüncü bir tırın varlığı, ona ateş açıldığı, onun durdurulduğu gibi bir değerlendirme gerçek dışı bir değerlendirme" ifadesini kullandı.

HDP Milletvekili Meral Danış Beştaş'ın taziye evine giderken durdurulduklarını söylemesini de değerlendiren Soylu, "Biz deli miyiz taziyeye, bu acıyı paylaşmaya gelenleri engelleyelim. İstirham ediyorum. Her şeyi yapabilirsiniz ama milletimizin acı gününde bunları yapmayın" ifadelerini kullandı.

Soylu kazalarda yaralananlarla ilgili de hastanelerde 5 kişinin kaldığını, onların da ağır bir durumları olmadığını belirtti. (HABER MERKEZİ)