Bakan Pakdemirli: Ispanakta tedirgin olacak bir durum yok

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Giresun'da yaşanan ıspanaktan zehirlenme vakasıyla ilgili, "Ürünle ilgili bir problem yok. Ispanağın yanına yabancı bir ot karıştığı anlaşılıyor" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, orman yangınlarıyla ilgili 9 ayrı çalışma grubu oluşturulduğunu ve hedeflerinin orman yangınlarına müdahale süresini 10 dakikaya düşürmek olduğunu söyledi.

NTV'de katıldığı canlı yayınında gündeme yönelik soruları yanıtlayan Pakdemirli, Giresun'daki ıspanak zehirlenmesi olayıyla ilgili de ürünle ilgili bir problemin olmadığını açıkladı.

'GIDA FİYATLARINA ÇÖZÜM SÖZLEŞMELİ ÜRETİMDİR'

"Gıda tarım fiyatlarındaki artışın genel sebeplerinde bakmakta fayda var" diyen Pakdemirli şöyle konuştu:

"Kuraklığa rağmen bir arz sıkıntımız yok. Desteklerimizi artırdık. Tüm tarım ürünlerinde ciddi bir miktarsal artış var. Dünyada girdilerin artması etkili oluyor. Bazı ülkeler stok yapmaya başladı. Emtia, petrol ve navlun fiyatları çok arttı. Ülkeler tarife dışı engeller uygulamaya başladı. Bana göre gıda fiyatlarına en önemli çözüm sözleşmeli üretimdir. Türkiye'de bu konuda mevzuat altyapısında bazı eksiklikler var, bunları tamamlayabilirsek sözleşmeli üretim ile fiyat stabilitesi sağlanabilir. Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda da bunu konuşuyoruz. Merkez Bankası'nın da bu konuda erken uyarı sistemi çalışması var. Ciddi bir çalışma yapılmış birçok ekonomik model ortaya konulmuş. Tüm bakanlıklardan ve diğer yerlerden bir veri bankası oluşturulmuş. Bunların bir araya getirilmesi gerekiyor."

'ISPANAĞIN YANINA YABANCI BİR OT KARIŞMIŞ'

Giresun'da yaşanan ıspanaktan zehirlenme vakasıyla ilgili ürünlerden numune alarak analiz yaptıklarını belirten Pakdemirli, "Ürünle ilgili bir problem yok. Ispanağın yanına yabancı bir ot karıştığı anlaşılıyor. Denetimler sonucunda çıkış yeri tespit edilen ürünlerden piyasaya sevk edilen ürünlere el konuldu. Bu olay üzerinde her şey ortadan kalktı. Bu iki üç senedir üreticinin yeterince bilgilenmemesinden dolayı olan bir durumdur. Tüketicilerin şüphesi olmasın ıspanak son derece sağlıklı bir bitkidir. Tedirgin olacak bir durum yoktur. Zehirlenen vatandaşların hepsine geçmiş olsun diliyorum." (HABER MERKEZİ)