Bakan Nebati, HDP’li Paylan’la ilgili ‘sırrı’ Meclis’te paylaştı

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda sunum yaptı. Muhalefet temsilcileri Nebati’nin ‘gözlerimdeki ışıltı’ sözleri üzerinden ekonomik tabloyu eleştirdi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - 2023 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi’nin görüşmeleri TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bakanların sunumlarıyla sürüyor. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin komisyondaki sunumu sırasında muhalefet milletvekilleri ekonomiye dönük eleştirilerini kayda geçirdi. Muhalefetin Bakan Nebati ile özdeşleşen ‘ışıltı’ söylemi üzerinden eleştirilerine karşılık Nebati, psikolojik üstünlüğün kendilerine geçtiğini söyledi.

BAKAN NEBATİ, HDP’Lİ PAYLAN’A DAİR ‘SIRRI’ AÇIKLADI

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, komisyon görüşmeleri sırasında HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan’a ilişkin, “sırrı” açıkladı. Muhalefet temsilcilerinin bütçeye dair itirazlarına yanıt verdiği sırada Bakan Nebati, “Bu arada, Garo Bey'le ilgili bir sırrı paylaşmam gerekiyor” dedi. Geçmişte Refah Partisi’nin Bakırköy ilçe başkanlığı yaptığını, bu dönem Paylan ile iletişimlerinin olduğunu belirten Bakan Nebati, Paylan’ın bu dönem Refah Partisi’ne oy verdiğini ifade ederek, “Kumkapı'daki gerek Yeşilköy'deki ve Bakırköy'deki Ermeni cemaatlerinde oldukça büyük ikramlarla da karşı karşıya kalmış birisi olarak kendisinin de o dönemde mensup olduğum partiye de oy verdiğini açık yüreklilikle ifade eden bir kardeşimiz” diye konuştu. Bakan Nebati’nin bu sözleri üzerine HDP’li Garo Paylan da, “O dönem verdim” yanıtını verdi.

MUHALEFETTEN ‘IŞILTI’LI ELEŞTİRİ: ANLAŞILIYOR Kİ ÇOK GÜÇLÜYMÜŞ

Bakan Nebati’nin geçmişte ekonomik göstergelere dair kendisine güven duyulması talebiyle yaptığı, “Gözlerimdeki ışıltıyı görüyor musunuz” sözleri bütçe görüşmelerinde de gündeme geldi. Çok sayıda muhalefet milletvekili Bakan Nebati’nin bu ifadesini görüşmeler sırasında 26 kez kullanarak eleştirilerini kayda geçti.

HDP Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul, ekonomik adımları eleştirerek, “Sayın Bakan, bu politikanızla zengin daha zengin oluyor, garibana ise gözlerinizdeki ışıltı kalıyor” ifadelerini kullanırken İYİ Parti Adana Milletvekili İsmail Koncuk ise, “Sayın Bakan, olgun da bir Bakanımızdır, dilerdim ki gözlerinin ışıltısını gençlerimiz de görebilse, gençler de görebilse” dedi. CHP Adana Milletvekili Orhan Sümer ise, “Memleket batmış, ekonomi hurdaya çıkmış siz hala ışıltı peşindesiniz; vatandaş ışıltıyı bıraktı Sayın Bakan, evindeki ışığı açamaz duruma geldi, siz gülmeye devam edin maalesef” diye konuştu.

Muhalefet temsilcilerinin eleştirilerinin ardından Bakan Nebati, “Anlaşılıyor ki gözlerimdeki ışıltı çok güçlüymüş çünkü bugün herhâlde 10-15 milletvekilimiz bundan bahsettiler” dedi.

BAKAN NEBATİ: RAHAT OLUN PSİKOLOJİK ÜSTÜNLÜK BİZDE, TOPARLADIK

Bakan Nebati komisyon görüşmeleri sırasında ekonomiyi “gemi” ve “tekne” kullanmaya benzetti, “Benim sizin oradan dönebilmem için buradan dümeni çevirmem lazım ama dümeni çevirirken sadece dümeni çevirmek teknenin, geminin, şilebin, vapurun oradan döneceği anlamına gelmez çünkü sizin, rüzgârın sancaktan mı, iskeleden mi geldiğini hesaplamanız gerekiyor. Yetmez, o da yetmiyor. Dalganın boyutu, gücü, geldiği yön sizi etkiler. O da yetmez; İstanbul Boğazı’nda gidiyorsanız alt, üst akıntılar sizin hangi anda ne zaman karar vereceğinizi iyi belirlemeniz gerekiyor” ifadeleriyle sözlerini sürdürdü.

Bakan Nebati’nin konışması devam ettiği sırada CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay, “Mazot bitti, mazot” ifadeleriyle Nebati’ye tepki gösterdi.

Ekonomi yönetiminde birkaç kez güncelleme yaptıklarını “Güncelleme yapmazsanız gider toslarsınız” ifadeleriyle anlatan Bakan Nebati, “Özellikle değerli muhalefet milletvekillerine teşekkür ediyorum. Yani samimiyet, artı Nureddin Nebati’nin olduğu yerde ve AK Parti’nin olduğu yerde kolay kolay manipülasyon olmaz” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

“Toplumla ontolojik uyumsuzluğun giderilmesi noktasında birlikte çalışmakta fayda var. Şu anda değerli ortağımız ve AK PARTİ milletvekillerine çok açık bir şey söyleyeyim, kızmayın lütfen: Rahat olun, psikolojik üstünlük bizde, saha bizden yana; işleri toparladık, sizi seçime kadar çok iyi bir seviyede götüreceğiz.”

AK PARTİLİ VEKİLDEN BAKAN NEBATİ’YE GÜZELLEME: DİREKTEN DÖNDÜNÜZ…

AK Parti Ağrı Milletvekili Ekrem Çelebi, bütçesi konuşmasına “Anadolu’nun yiğit evladı sizinle gurur duyuyorum Sayın Bakanım” sözleriyle başladı. Çelebi, “Şimdiye kadar sizin gibi böyle kendisini de konuşturan, bir cümleyle bütün piyasaları gerçekten, düzgün bir anlamda onlara bilgi aktaran, bilgi veren ama her şeyden önce vücut dilini çok iyi kullanan ben sizi gibi Anadolu’nun bağrından çıkan daha Tayyip Bey’den hariç bir insan görmedim Bakan olarak, onu da söyleyeyim” dedi. Çelebi’nin ifadelerinin sonunda Cumhurbaşkanını hatırlatması üzerine, İYİ Parti Milletvekili Naci Cinisli, “Direkten döndünüz…” esprisi yaptı. Bunun üzerine Çelebi, “Bak, bunu bütün samimiyetimle söylüyorum. Doğrusu neyse onu söyleriz. İşte şu bak, vücut dili bu işte, AK Parti bu, bak halkın adamı, gönül adamı, mesele bu” sözleriyle devam etti.