Kurum'un 'Sizin yaktığınız şehirleri biz inşa ettik' sözlerine tepki: Tarihi yok ettin

Bakan Murat Kurum kentsel dönüşümün sürdüğü Doğu ve Güneydoğu illeriyle ilgili bilgi verirken, “Sizin yaktığınız şehirleri biz inşa ettik” dedi. HDP, “Tarihi yok ettin, tarihi” sözleriyle cevap verdi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - TBMM Genel Kurulu’nda gerçekleştirilen bütçe görüşlerinin altıncı gününde, Sağlık Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın bütçeleri ele alındı.

Çevre, Şehir ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, bütçe görüşmeleri kapsamında Genel Kurul’da konuştu. Milletvekillerine, 2021 yılı faaliyetleri ile 2022 yılı hedefleri hakkında bilgi veren Kurum, doğu illerinde gerçekleştirilen kentsel dönüşümlerle ilgili de son durumu paylaştı.

'AÇTIĞIMIZ HER YENİ KAPI, KÜRT KARDEŞLERİMİZ İÇİN HUZUR OLMUŞTUR'

Bakan Kurum, “Diyarbakır’da tarihi surları 50 milyon lira yatırımla restore ediyor; Şırnak’ta Dicle Mahallesi’nde yeni yuvalar yapıyoruz. Mardin’de tarihi binaları ihya ederken, Hakkâri’de yurtlar yapıyoruz, okullar yapıyoruz. Allah’ın izniyle, analarımızın duasıyla, milletimizin desteğiyle, yapmaya da devam edeceğiz! Çünkü bizim bölgede attığımız her bir adım, Kürt kardeşlerimizin umudu olmuştur. Açtığımız her yeni kapı, Kürt kardeşlerimiz için huzur olmuştur. Attığımız her temel, kalemi silaha galip kılmıştır. Tamamladığımız her bir konut, sıcacık güven dolu bir yuvaya dönüşmüştür” dedi.

'SİZİN YAKTIĞINIZ ŞEHİRLERİ BİZ İNŞA ETTİK'

Bakan Kurum’un, konuşmasının devamında sarf ettiği “Biz açtığımız her eserle, Kürt kardeşlerimizin tebessümü için mücadele ederken; siz annelerimizi feryat ettirdiniz, siz babalara ağıtlar yaktırdınız. Biz Kürt kardeşlerimiz daha mutlu olsun, şehirlerimiz kalkınsın diye mücadele ederken; siz yaktınız, yıktınız, harap ettiniz. Sizin yaktığınız şehirleri biz yeniden imar ettik, yeniden inşa ettik, yeniden ihya ettik” sözlerine HDP sıralarından tepki geldi.

'TARİHİ YOK ETTİN, TARİHİ'

HDP Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul, Bakan Kurum’a “Kime söylüyorsun! Sizin ne yaptığınızı biliyoruz! Bir daha o kürsüye gelemeyeceksin, bu senin son bütçen! Bir daha bu kürsüye gelemeyeceksin. Tarihi yok ettin, tarihi” sözleriyle tepki gösterirken, HDP İstanbul Milletvekili Erol Katırcıoğlu, “Sen bu konuları konuşacak adam değilsin!” dedi.

KANAL İSTANBUL: MÜTEAHHİT, DEVLET KURUMLARI, VATANDAŞ TEHDİT EDİLİYOR

Görüşmelerde Kanal İstanbul üzerinden bir tehdit dili kullanıldığını, müteahhitlerin, devlet kurumlarının, kurumların başındaki yöneticilerin ve vatandaşın tehdit edildiğini savunan Bakan Kurum, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun “helalleşme” sözlerine atıfta bulunarak şöyle konuştu:

“Bugün bu siyaset dilini kullananlar siyasi geçmişinde tehditten başka bir şey olmayanlardır. Milletimiz bu zihniyeti çok iyi biliyor. Bu zihniyet şimdi hiçbir mahcubiyet duymadan bu aziz milletle helalleşmekten bahsediyor. Milletten özür dilemesini bilmeyenler milletten helallik isteyemez, bu millet size hakkını helal etmez. Büyük projelere imza atmıyor diye iftira attığınız bürokratlar, mahkemede korkuttuğunuz memurlarımız, 'AK Parti'ye oy veren öğretmene 'öğretmen' demiyorum' dediğiniz yavrularımız sizi affetmez, haklarını helal etmez. Biz sizin ajandanızı çok iyi biliyoruz. Şimdi de 'Kanal İstanbul Projesi'nde bürokrat direniyor' diye bir yalanı piyasaya sürdünüz. Biz bugün diyoruz ki: İşte, bahsettiğiniz bürokratlar burada, biz bugüne kadar hiçbir tehdit karşısında susmadık, bundan sonra da susmayacağız. Kanal İstanbul Projesi'ni de yapacağız.”

'SALDA GÖLÜ'NDE SU KALİTESİNİ İYİLEŞTİRDİK'

Salda Gölü'nün son durumuna ilişkin de bilgi veren Bakan Kurum, milletvekillerine, “Salda'yla ilgili bir soruyu sormanızı beklerdim, siz sormadınız” dedi ve ekledi:

“Hep Salda üzerinden bize iftira atan, milletimizi aldatan arkadaşlardan ricam burayı iyi dinlemeleridir. Bakın, Salda'da son durum şudur: Artık gölün dibine araçlarımız girmiyor ve gölün çok uzağındaki otoparka araçlar park ediliyor. Çöp yığınları artık Salda'nın kıyısında, o masmavi gölümüzün yanında yok. 'İmara açıyorsunuz' dediğiniz Salda'da göl çevresindeki derme çatma, kaçak yapıların tamamını yıktık. Beyaz Adalar bölgesine de ziyaretçi kısıtlaması getirdik. Salda Gölü'nde su kalitesini iyileştirdik. Salda çevresinde, bir çivi bile çakmadan sadece ahşap yapılarla vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını gidermesini sağladık.”