Bakan Koca: Deprem bölgesinde salgın hastalık saptanmadı

Antep'te konuşan Bakan Koca, "Antep'te İslahiye ve Nurdağı'nda şebeke suyu kullanılmamalıdır" dedi. Koca ayrıca, deprem bölgesinde herhangi bir salgın hastalığın saptanmadığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Maraş'ta meydana gelen ve yıkıma uğrayan 11 ilden biri olan Antep'in İslahiye ilçesinde açıklamalarda bulundu.

Koca'nın açıklamalarından satır başları şöyle:

ANTEP GENELİNDE CAN KAYBI 3 BİN 897: Bugün Osmaniye, Nurdağı ve İslahiye’de çalışmaları yerinde inceledik. 6 Şubat ve sonrasında birbirini izleyen depremler sebebiyle İslahiye’de bin 347, Nurdağı’nda 2 bin 170 vatandaşımız hayatını kaybetti. Antep genelinde can kayıplarımız 3 bin 897’ye ulaştı. Osmaniye’de 993 hayat kaybettik.  Depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza bir kez daha Allah’tan rahmet diliyorum. Rabbimiz yakınlarına sabır, metanet versin. Yaralılarımıza tekrar geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum. Bizler, savaşta, afetler karşısında, gücünü birleştirmiş, şartlara teslim olmamış bir büyük milletiz. Biliyor ve inanıyoruz: Bugünlerin üstesinden geleceğiz. Deprem 11 ilimizde 13,5 milyon insanımızı o şiddetiyle bir anda etkiledi fakat aynı anda 70 ilimizde bütün insanlık duygularını da harekete geçirdi. Deprem toprakta yarılmalar meydana getirdi ama diğer 70 ilimizi alıp, 11 afet şehrine adeta komşu yaptı. Devletimizin tüm kurumları büyük devlet ne demektir, bunun tarihi cevabını vermek için yarıştı. Bu böyle devam edecek. Müsterih olalım. Her yeni günün akşamında acımız daha çok teselli bulmuş, darlığın yerini varlık almış olacak.

NURDAĞI DEVLET HASTANESİ AĞIR HASARLI: Antep’te sağlık kuruluşlarının depremzedelere sağlık hizmeti verdiğini anlatan Koca, sağlık hizmetinde boşluğa meydan vermemek amacıyla 2’si İslahiye’de, 1’i Oğuzeli’nde, 1’i Nurdağı’nda olmak üzere 4 sahra hastanesi kurulduğunu, ayrıca çadır kentlerde 16 acil müdahale ünitesi oluşturulduğunu kaydetti. Antep kent merkezinde bulunan Doktor Ersin Arslan Eğitim ve Araştırma Hastanes'inin A ve B blokları ile Nurdağı Devlet Hastanesi’nin ağır olduğunu dile getiren Koca, “İl genelindeki diğer sağlık kurumu binalarından 6’sı ağır, 5’i orta, 169’u az hasarlı durumdadır. 54’ünde hasar yoktur” ifadelerini kullandı.

256 HASTANIN TEDAVİSİ DEVAM EDİYOR: Antep'te 16 devlet, 1 üniversite hastanesi, sayısı 51'i bulan 112 istasyonları ve sağlık evimiz hizmet vermektedir. Toplam 4 sahra hastanesi kurulmuştur. Çadır kentlerde acil müdahale çadırlarının sayısı 16'dır. Antep'te il genelinde 627 tane aktif olarak eczane hizmet vermektedir. İshaliye'deki 19 eczane ile Nurdağı'ndaki 11 eczane hizmet verememektedir. Her şeyden önce, sağlık profesyonel sayısı 11 bin 400'e kadar ulaştı. Depremde 256 hastamızın tedavisi serviste devam etmektedir. Cerrahi müdahale yapılan depremzede sayısı ise bin 994'tür. Acil başvuru sayısı 177 bin 311. Tüm birimlere yapılan başvurusu ise 327 bin 956 olarak gerçekleşmiştir. Bugüne kadar 35 bin kutu ilaç dağıtılmıştır. Genişletilmiş bağışıklık kapsamında bebek ve aşılamalar normal takviminde devam etmektedir. Yapılanlar gurur vesilesi olamaz. Bu bilgiler size sağlık hizmeti ihtiyacı açısından kendinizi tam bir huzur içerisinde hissetmeniz gerektiğidir. Daha 20 gün önce bir afet yaşamamıza rağmen Antep'teki servislerin yatak doluluk oranı yüzde 40, yoğun bakım yatak doluluk oranı yüzde 58'dir.

BALCALI HASTANESİ, YÜREĞİR DEVLET HASTANESİ’NDE HİZMET VERECEK: Hastalarımızın, bilim adamlarımızdan almakta olduğu sağlık hizmetinin devam etmesi için gerekeni yapıyoruz. Orta hasarlı Adana Çukurova Üniversitesi Balcalı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin  tadilatı bitene kadar Çukurova Üniversitemizin kadrosu Yüreğir Devlet Hastanesi’nde hizmete devam edecektir.

ŞEBEKE SUYU KULLANILMAMALI: Bildiğiniz gibi afetzede illerimizde halk sağlığı açısından gerekli çalışmalar yürütülmektedir. Bugüne kadar 730 su örneği alınmış, 512'si sağlık açısından uygun, 103 ise uygun bulunmamıştır. Antep'te Nurdağı ve İslahiye haricinde şehir merkezindeki şebeke suyu, içme suyu olarak kullanılabilir.

SALGIN HASTALIK SAPTANMADI: Deprem bölgesinde halk sağlığını tehdit edecek herhangi bir salgın hastalık bugün itibarıyla saptanmadı.

11 İLDE 11 BİN BEBEK DÜNYAYA GELDİ: Yıkım ve ölüm, ağıt ve umut şehirlerinde; enkaz altında, doktor elinin uzandığı yaralı haberleri gibi şimdi de şifa bulan depremzede hasta sayıları ve hayatın şefkat çehresi diyeceğimiz haberler de var. Bu haberler bizi hayata yeniden bağlıyor. Son 20 günde, 11 afet şehrimizde 11 binin üzerinde bebek doğdu. Yeni doğan her bebek, bize verilmiş birer umuttur. İnşa edeceğimiz yeni hayatın sağlamlığında, merhametinde ölçümüz onlardır." (HABER MERKEZİ)