Bakan Karaismailoğlu: Kanal İstanbul bir dünya projesidir

TBMM'de Milli Eğitim Bakanlığı ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın bütçeleri kabul edildi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Meclis'te yaptığı sunumda Kanal İstanbul'un, bir dünya projesi olduğunu söyledi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulunda, Milli Eğitim Bakanlığı ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın bütçeleri görüldü. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Meclis'teki konuşmasında Kanal İstanbul'un, bir dünya projesi olduğunu öne sürerek, "İstanbul Kanalı ve oluşturduğu ekosistem sayesinde; Türkiye, bilimin, teknolojinin, sanatın ve ekonominin kalbi olacaktır. Bu bilinçle çalışmalarımız aralıksız sürüyor" dedi.

Bakan Karaismailoğlu bütçe üzerinde eleştirileri yanıtlarken “İzmir Otoyolu ve Osmangazi Köprüsü için gerçek veriler burada, sizlerle paylaşıyorum. Pandemiye rağmen garanti sayılarının hepsi üzerinde gerçekleşiyor. Bunu kullanan bizim vatandaşımız. Köprü ve otoyol yapım bedeli 6,7 milyar dolar, işletmeci tarafından yapılan kamulaştırma bedeli 248 milyon dolar; bakım, işletme, yenileme maliyeti 2 milyar dolar, finansman maliyeti 4,6 milyar dolar ve yedi yıl yapım, on beş yıl işletme süreci boyunca harcanacak bedel 13,6 milyar dolar” ifadelerini kullandı.

Karaismailoğlu’nun sözlerine itiraz eden CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz ise bu sırada, “568 milyon TL kamulaştırma bedeli borcu var” dedi. Yavuzyılmaz’ın bu sözünün ardından Bakan Karaismailoğlu, “Beyninden konuş, beyninden” diye yanıt verdi.

‘ATANMIŞLAR SEÇİLMİŞLERE HAKARET EDEMEZ’

Bakan Karaismailoğlu’nun bu ifadelerinin ardından Genel Kurul’da tansiyon yükseldi. “Sen nasıl konuşuyorsun. Milletin vekiline hakaret edemezsin” diyen CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel Bakan Karaismailoğlu’nun özür dilemesini talep etti. CHP Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal da, “Atanmışlar seçilmişlere hakaret edemez” ifadelerini kullandı.

Tartışmanın devam ettiği sırada Karaismailoğlu’nun, “Ama sabahtan beri yalanlar konuşuyor burada ya” ifadesini kullanmasının ardından TBMM Başkanvekili Haydar Akar bakanın üslubuna dikkat etmesi uyarısında bulunarak, “Sayın Bakan, hiçbir arkadaşımıza ‘Yalan konuşuyorsunuz’ diyemezsiniz” dedi.

Yaşanan tartışmanın ardından bir süre sonra Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, “Tamam özür dilerim, tamam” diyerek konuşmasına devam etti.

Karaismailoğlu, bugüne kadar 312,2 kilometre kent içi raylı sistem hattını tamamladıklarını belirtirken İstanbul, Ankara, Kocaeli ve Antalya’daki metrolarla bugüne kadar 874 milyon yolcu taşındığını söyledi. Karaismailoğlu, Gayrettepe-İstanbul Havalimanı metrosunda Kağıthane–Havalimanı arasını Mayıs 2021'de, Gayrettepe–Havalimanı arasını ise Aralık 2021’de hizmete açmayı hedeflediklerini belirtti.

'YOLU YAPAMAYANLAR METROSUNU DA YAPAMADI'

Karaismailoğlu, "Başakşehir Çam ve Sakura Hastanesi'ne ulaşmak için ihtiyaç olan yolları, yapması gerekenler yapmadığı için, 1 ay gibi kısa bir sürede biz yaptık. Yolu yapmayanlar metrosunu da yapmadı. Onu da biz yapıyoruz. Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'ne hizmet edecek Başakşehir-Kayaşehir metrosunu da aynı hızla 18 ay gibi bir sürede tamamlamayı hedefliyoruz. Hastane, yol yapmak, metro yapmak herkese nasip olmaz" diye konuştu.

CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz

YAVUZYILMAZ: TÜRKİYE’DE EKONOMİK KRİZİN SEBEBİ 3 KELİMEDE SAKLI; YAP, İŞLET, DEVRET

CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz ise Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanlığı'nın bütçesi görüşülürken yaptığı konuşmada 'yap, işlet, devret' projelerini “rant” ve “talan” olarak niteledi. Yavuzyılmaz, “Osmangazi Köprüsü, maliyeti 1 milyar 300 milyon dolar, şirketin kasasına girecek toplam tutar en az 10 milyar 508 milyon dolar, şirketin elde edeceği kâr yüzde 600 yani 6 köprü parasıyla sadece 1 köprü yaptınız. Esnaf kepenk kapatırken, gençler iş bulamazken, millet ekonomik krizle boğuşurken sizin hiç uykularınız kaçmıyor, içiniz sızlamıyor değil mi?” diye konuştu.

BÜTÇELER KABUL EDİLDİ

2021 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ile 2019 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifinin 6. tur görüşmelerinde, Milli Eğitim Bakanlığı ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın bütçeleri kabul edildi. Bunun yanında Yükseköğretim Kurulu, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı, Yükseköğretim Kalite Kurulu, 127 üniversitenin bütçesi, Karayolları Genel Müdürlüğü, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün 2021 yılı bütçelerinin de kabul edilmesine karar verildi.

DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu
YENEROĞLU: TEK ADAM REJİMİNİN TEZAHÜRÜ ALKIŞLADIĞINIZ FAŞİZAN EĞİLİMLERİDİR

DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, bütçe üzerinde şahsı adına yaptığı konuşmada, bütçede 2021 yılı için öngörülen yüzde 5,8'lik büyüme, enflasyon ve kur tahminlerinin geçerliliğini yitirdiğini belirtti. Bütçede sanayiye, araştırma geliştirmeye, gençlere, kadınlara ve insan haklarına ayrılan toplam tutarın, Kamu Özel İşbirliği garanti ödemeleri kadar olmadığının altını çizdi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun Meclis Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmaya da değinen Yeneroğlu, "Zenginlerimiz varlıklarını yurt dışına çıkartıyorsa, gençlerimizin nerdeyse yüzde 80'i Türkiye'de yaşamak istemiyorsa, artık bunun sebebini başkalarında aramayı bırakmak, aynaya bakmak lazım. Hepimiz biliyoruz ki sebep hukukun üstünlüğünü reddeden tek adam rejimidir. Tezahürü de çılgınca alkışladığınız o bağıran adamın ucuz popülizmi ve faşizan eğilimleridir" ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)