Bakan Fidan, Malta'da: 'Bingazi Başkonsolosluğu'nu tekrar açma kararı aldık'

Dışişleri Bakanı Fidan, Malta Dışişleri Bakanı Borg ile Valetta'da görüştü. Buradan Libya'da gidecek olan Fidan, "Libya'nın sorunlarını diyalogla çözmesini istiyoruz" diye konuştu.

Fotoğraf: Anadolu Ajansı (AA)
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Malta Dışişleri, Avrupa İşleri ve Ticaret Bakanı Ian Borg ile başkent Valetta'da Başbakanlık Sarayı Auberge de Castille'de baş başa ve heyetler arası görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu. Malta ziyaretlerinin ardından Libya'ya gideceğini belirten Fidan, "Bingazi'deki Başkonsolosluğumuzu tekrar açma kararı aldık, onu yakın zamanda açacağız" dedi.

AA'nın aktardığına göre, Bakan Fidan, "Trablus'ta Milli Birlik Hükümeti Başbakanı ve Yüksek Devlet Konseyi Heyeti ile Devlet Başkanlığıyla bir araya gelişlerimiz olacak" dedi. Fidan, Türkiye'nin ortaya koyduğu yapıcı politikayı da tekrar ifade edeceğini söyledi.

'LİBYA'NIN SORUNLARINI DİYALOGLA ÇÖZMESİNİ İSTİYORUZ'

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye'nin Libya'da herhangi bir çatışmanın tekrar doğu ve batı arasında veya güneyin de dahil olduğu bir şekilde başlamasını istemediğini belirterek, "Libya'nın sorunlarını diyalogla çözmesini istiyoruz" dedi. "Doğu ve batı arasındaki şu andaki mevcut cari bölünmüşlüğün kalıcı hale gelmesini de görmek istemiyoruz" diye konuşan Fidan, "Belli bir süreç içerisinde ve diyalog yoluyla bu bölünmüşlüğün bütün tarafların razı olacağı şekilde barışçıl bir yönle ve yöntemle çözülmesi gerektiğini düşünüyoruz ve bu yoldaki çalışmalarımız devam ediyor" ifadelerini kullandı. 

Fidan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Doğu tarafıyla da biliyorsunuz Türkiye'nin ilişkileri giderek ilerliyor. Bu noktada oradaki aktörlerle de çalışmalarımız devam ediyor. Bingazi'deki Başkonsolosluğumuzu tekrar açma kararı aldık, onu yakın zamanda açacağız. Şirketlerimiz tekrar çalışmaya başladı, diğer taraftan gerek Mısır'la gerek Birleşik Arap Emirlikleri ile diğer bölgesel dostlarımızla da Libya meselesinde yapıcı rol oynama konusundaki çalışmalarımızı devam ettiriyoruz."

'GAZZE'DEKİ KATLİAMIN BİR AN ÖNCE DURMASI KONUSUNDA HEMFİKİRİZ'

Açıklamasında Malta ile ilişkilere de değinen Bakan Fidan, "Türk iş adamlarımız, şirketlerimiz inşaat, altyapı, gemicilik, bankacılık, liman işletmeciliği, havacılık dahil birçok sektörde faaliyet göstermekte. Bizler hükümet olarak şirketlerimizin buradaki faaliyetlerini ve yatırımlarını destekliyoruz. Aynı zamanda Maltalı dostlarımıza da onlara göstermiş oldukları ev sahipliğinden ötürü teşekkür ediyoruz" diye konuştu.

Fidan, iki ülkenin Gazze'deki duruma ilişkin düşüncelerinin de aynı olduğunu kaydederek, "Katliamın bir an önce durmasını, insani yardımların sağlanmasını ve iki devletli çözüm temelinde bölgeye kalıcı bir barış gelmesini, böylece hem İsrail'in hem de Filistin'in kalıcı güvenliğinin ve barışının tesis edilerek artık bu problemin bölgeye daha fazla bir risk oluşturmasını engellemek, yıkıcı etkilerin önüne geçmek için çözüme kavuşması gerektiği konusunda hemfikiriz" ifadelerini kullandı.

'TAHIL ANLAŞMASI YENİDEN HAYATA GEÇİRİLMELİ'

Fidan, Maltalı mevkidaşıyla Ukrayna-Rusya savaşı hakkında görüş alışverişi yaptıklarını belirterek, "Bu konuda özellikle savaşın oluşturduğu riskleri ve kayıpları gündeme getirdik. Tabii ki Ukrayna'nın toprak bütünlüğünün her zaman yanında olduk, yanında olmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı. Savaşın yıkıcı etkilerinin bir an önce durması gerektiğini vurgulayan Bakan Fidan, savaşın en büyük zararının Karadeniz Tahıl Anlaşması'nın uygulamasının durması olduğunu kaydetti.

Fidan, anlaşmanın tekrar hayata geçmesi gerektiğine dikkati çekerek, "Bir şekilde hem Ukrayna tahılının hem Rus tahılının dünya marketlerine sağlıklı bir şekilde gelmesi, ulaşması gerekiyor. Bunun için de çalışma konusunda hemfikiriz" ifadesini kullandı.

FİDAN'DAN 'PUTİN' AÇIKLAMASI: 'BÖLGESEL KONULAR KONUŞULACAK'

Dışişleri Bakanı Fidan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yakın zamanda Türkiye'yi ziyaret edecek olmasına ilişkin, bu ziyaretin Türkiye ile Rusya arasında devam eden düzenli diyalog ve görüşmelerin bir başka tezahürü olduğunu söyledi.

Türkiye ile Rusya arasında başta enerji olmak üzere birçok alanda işbirliği bulunduğuna dikkati çeken Fidan, "Sorunlu alanlara ilişkin görüşmelerin gerçekleşmesi gerekiyor, başta Suriye, Kafkaslar ve Orta Doğu olmak üzere. Buralardaki pozisyonlarımızı sürekli gözden geçirmemiz gerekiyor, gerek sorunlara çözüm bulmak için gerek daha ciddi çatışmaların yayılmasını önlemek için" dedi.

Fidan, bu açıdan bakıldığında Rusya'yla olan düzenli diyaloğun devam etmesine büyük önem verdiklerini vurguladı. Dışişleri bakanları ve cumhurbaşkanları düzeyinde Rusya'yla devam eden diyalog süreci olduğuna işaret eden Fidan, bunun yansıması olarak Putin'in Türkiye'yi ziyaret edeceğini dile getirdi. Fidan, bu ziyaret esnasında hem ikili ilişkilerin hem de Ukrayna dahil bölgesel konuların konuşulacağını ifade etti.

BORG: GAZZE'DEKİ SAVAŞIN SONA ERDİRİLMESİNİ İSTİYORUZ

Malta Dışişleri, Avrupa İşleri ve Ticaret Bakanı Ian Borg da konuşmasında, "Diplomasi ve diyalog aracılığıyla Gazze'deki savaşın sona erdirilmesini istiyoruz. Bu anlamda masumların hayatını kaybetmesini istemiyoruz. Buna 'dur' demek istiyoruz" dedi.

Fidan ile verimli bir toplantı gerçekleştirdiklerini aktaran Borg, "İkili ilişkileri değerlendirdik. İlişkilerimiz, gerek diplomatik gerekse ticari seviyede mükemmel düzeyde. Bunun tabii başka işbirliği alanlarına evrilmesi söz konusu. Bunu daha da güçlendirmeye devam edebiliriz" diye konuştu. Bakan Borg, Fidan ile görüşmelerinde, Orta Doğu ve Gazze'deki durumu da ele aldıklarına işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Önemli alanlara değindik. Gündemimizde öncelik olarak barış ve istikrarı öne çıkardık, hem de Kuzey Afrika'da Libya gibi hem Malta hem de Türkiye için öncelik alanlarını değerlendirdik ki, bunlar gerçekten bizim için önemli konular.

Libya halkı, bizim kardeşimiz, siyasi anlamda o ülkede bir istikrar olmasını istiyoruz ve güvenli bir biçimde ülkelerinde hayatlarını devam ettirmelerini istiyoruz. Gerçekten çok önemli kaynakları var, bunu hakkıyla kullanabilmelerini istiyoruz."

'BARIŞ FORMÜLÜYLE İLGİLİ TOPLANTIYA EV SAHİPLİĞİ YAPTIK'

Malta Dışişleri Bakanı Borg, Ukrayna'daki durumu da değerlendirdiklerine değinerek, Malta'nın barış formülüyle ilgili bir toplantıya ev sahipliği yaptığını ifade etti. Bunun üçüncü toplantı olduğunu söyleyen Borg, şunları anlattı: "Geçtiğimiz cuma (Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir) Zelenskiy ve Dışişleri Bakanı'yla bir toplantı gerçekleştirdim. Türkiye, halen bu anlamda son derece önemli bir rol oynuyor. Tahıl Anlaşması, BM ile atılan çok önemli bir adımdı. Türkiye, çok önemli diplomatik çabalara da ev sahipliği yapıyor ve çaba sarf etmeye devam eden ülkelerden biri. Bu konuyla ilgili de benzer görüşler var."

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Etiketler hakan fidan libya malta