Bakan Elvan'dan Demirören kredisine yanıt: Müşteri sırrı

CHP'li Alpay Antmen, Demirören'in Ziraat Bankası'ndan aldığı 750 milyon dolarlık krediyi sordu. Hazine ve Maliye Bakanı Lütfü Elvan, “Banka sırrı ve müşteri sırrı olduğu" gerekçesiyle yanıt vermedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Sedat Peker'in Demirören grubunun Ziraat Bankası'ndan aldığı krediyi ödemediği iddiası üzerine yeniden gündeme gelen "750 milyon doların akıbeti ne oldu?" sorusu yine yanıtsız kaldı.

CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen verdiği soru önergesinde Demirören Holding'in 2018 yılında Doğan Medya'yı satın almak için Ziraat Bankası'ndan çektiği 750 milyon dolarlık krediyi sordu.

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfü Elvan önergeye verdiği yanıtta “Banka sırrı ve müşteri sırrı olduğu mütalaa edildiğinden bilgilerin paylaşılması mümkün bulunmamaktadır” dedi. CHP Milletvekili Alpay Antmen bu yanıta tepki gösterdi.

'BU PARA VATANDAŞIN PARASI'

Sözcü'den Ali Ekber Şen'in haberine göre Antmen, Ziraat Bankası'nın çiftçiyi desteklemesi gereken halkın bankası olduğunu belirterek şöyle dedi:

“Buradan Demirören Holding'e bir medya grubunu satın alması için 750 milyon dolar ödenmiş. Bu para vatandaşın parası. Bu paranın 3 yıldır geri ödemesi başlamamış belli. Tek kuruş ödememişler. Çiftçi kan ağlarken, vatandaş açlıktan intihar ederken, yoksulluk altında ezilen vatandaşın parasını holdinge peşkeş çekmişler. Ben iktidara şahsi paralarını sormadım, halkın parasını sordum. Vatandaşın ve yetim hakkının parasını sorduğum önergeye ‘Bankacılık sırrı ve müşteri sırrı' diyorsan orada soygun ve talan vardır demektir."

'ANLAŞILIYOR Kİ GERİ ÖDEME YAPMAMIŞ'

Antmen, sürecin yakın takipçisi olmayı sürdüreceklerini de vurgulayarak şöyle devam etti:

“Yaşanan süreçten ve iktidarın sessizliğinden anlaşılıyor ki Demirören Holding çektiği krediyle ilgili hiçbir geri ödeme yapmamış. Demek ki Ziraat Bankası başta olmak üzere kamu bankaları bu nedenle varlık fonuna alındı ve denetimden kaçırıldı. Kamu bankalarındaki kaynaklar çiftçi ve esnaftan esirgeniyor. Ziraat Bankası çiftçinin traktörüne, evine ve tarlasına el koyuyor ama iş Demirören Holding'in borçlarına gelince banka yönetimi ve iktidar ortada yok. Varlık fonuna devredilen banka ve şirketlerin Sayıştay denetimine açılması gerekiyor.”

CHP'li Antmen, Bakan Lütfi Elvan'ın, “Müşteri sırrı" yanıtını verdiği soru önergesine yanıt bulamadığı soruları şöyle sıraladı:

-Demirören Holding, 2018 yılında Doğan Medya'yı satın almak için Ziraat Bankası'ndan çektiği 675 milyon dolarlık kredinin şu ana kadar ne kadarını ödemiştir?

-Faiz ödemesi yapılmış mıdır? Bu faiz tutarı şu anda ne kadardır?

-Kredi borcu ödenmediyse icra ve takip işlemleri başlatıldı mı?

–Ziraat Bankası Ocak 2018 yılından bu yana kaç takip ve icra işlemi başlattı? Bu kredileri çeken meslek grupları nelerdir? Banka; bahsi geçen süre zarfında kaç taşınmaz ve taşınır mülke haciz işlemi uygulamıştır? Bunlar nelerdir?

HAKVERDİ DE SORMUŞTU

- CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi de geçen yıl konuyla ilgili önergesinde şu soruları yöneltmişti:

- Demirören Medya Grubu'nun Doğan Medya grubunu satın alırken bankanızdan kullandığı kredi miktarı ne kadar? 

- Taksitler döviz cinsinden mi, TL cinsinden mi ödenmektedir? Döviz cinsinden ise kur nasıl belirlenmektedir? 

- Basında kullandırılan kredinin 2 yıl geri ödemesiz ve 10 yıl vadeyle taksitlendirildiği belirtilmektedir. Bu sürecin dolumuyla beraber Mayıs 2020 ve Haziran 2020 ayları taksitleri tarihinde ödenmiş midir?

SEDAT PEKER NE DEMİŞTİ?

Demirören grubunun aldığı kredi, Sedat Peker'in açıklamalarıyla yeniden gündeme gelmişti. Peker, şunları paylaşmıştı:

1-Pambıkören, Kemer Country’deki arsayı Esat Edin’den önce 5 milyon dolar borçlandırıp, sonra hacız getirip 12 milyon dolara aldın, çöktün. 12 milyon dolarlık arsayı Sadık Soylu vasıtasıyla imar çıkartarak Ziraat Bankası’ndan aldığın 750 milyon dolara karşılık teminat olarak verdin

2- Mahkeme imarı iptal etti. Senin arsan artık çöp. Ziraat Bankası yönetimini uyarıyorum. pambıkören paralarını yurtdışına kaçırmadan tüm mallarına el koyun. Yoksa kanun önünde gelecekte sizler de mahkum olursunuz.

3- Bu iki tweeti hem suç duyurusu olarak hem de burada kalması için yazdım. Ziraat Bankası’ndan pambıkörenin kullandığı kredinin karşılığında artık hiçbir teminat yoktur (sen bittin pambıkören). Kemer countrydeki arazine artık pambık ekersin."

4- 50 milyon dolara getirttiğin o devasa uçağın var ya, birazcık namusun varsa o dahil tüm lükslerini Ziraat Bankası’na teslim edersin. Ziraat Bankası’ndan senin çaldığın para, gariban çiftçinin alın teriyle kazandığı paradır. (HABER MERKEZİ)