Bakan Akar: Mayın temizleme ihtiyacı bulunmuyor

İstanbul’da Tahıl Koordinasyon Merkezi’nde konuşan Bakan Akar, gemilerin müşterek denetim timleri tarafından kontrol edileceğini mayın temizleme ihtiyacı bulunmadığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Tahıl ürünlerinin Ukrayna'dan sevki için tahıl koridoru anlaşması kapsamında İstanbul'da oluşturulan Müşterek Koordinasyon Merkezi resmi olarak açıldı.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Milli Savunma Üniversitesi'nde oluşturulan Müşterek Koordinasyon Merkezi’nin açılışında konuştu.

Bakan Akar, "Ukrayna limanlarındaki yükleme ile Türkiye’deki limanlara varışta uygun görülecek mevkiilerde, müşterek denetim timleri tarafından gemilerin kontrolleri yapılacaktır. Mayın temizleme ihtiyacı olursa taraflarca mutabık kalınacak şekilde planlama yapılacaktır. Ancak şu aşamada bir ihtiyaç bulunmamaktadır" dedi.

Akar'ın konuşmasından satır başları şöyle:

“Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan çatışma, enerji ve gıda krizini artırmıştır. Dünyadaki tahıl arzının yaklaşık 3’te biri Rusya ve Ukrayna tarafından sağlanmaktadır. Ukrayna’dan çıkarılamayan tahıl sorununun devam etmesi, başta Ortadoğu ve Afrika olmak üzere küresel anlamda hem açlık hem de düzensiz göç nedeniyle ciddi bir güvenlik riski oluşturmaktadır. Dolayısıyla Ukrayna limanlarında bekleyen 25 milyon tondan fazla tahılın güvenli bir şekilde ve belki de daha önemlisi kısa zamanda ihtiyaç sahibi ülkelere sevki için denizde bir koridor oluşturulması zarureti doğmuştur.

ASKERİ UNSUR BULUNMUYOR: Merkezin vazifesi, Ukrayna’dan ihraç edilecek tahıl ve benzeri gıda ürünlerinin Odesa, Çernomorsk ve Yuzni limanlarından emniyetle denizden nakliyatını sağlamaktır. Merkez, asker ve sivil olmak üzere Türkiye ile birlikte Rusya, Ukrayna ve BM’den 5’er temsilciden oluşmaktadır. Sahada herhangi bir askeri unsur bulunmamaktadır.

BM İLE KOORDİNELİ YÜRÜTÜLECEK: Merkez, girişime dâhil olacak ticari gemilerin kaydını ve takibini yapacak, muhabere vasıtaları ile ticari gemilerin intikalini teknik olarak takip edecek, tüm faaliyetlerini taraf ülkeler ve BM ile koordineli olarak yürütecektir.

MAYIN TEMİZLEME İHTİYACI BULUMUYOR: Ukrayna limanlarındaki yükleme ile Türkiye’deki limanlara varışta uygun görülecek mevkiilerde, müşterek denetim timleri tarafından gemilerin kontrolleri yapılacaktır. Mayın temizleme ihtiyacı olursa taraflarca mutabık kalınacak şekilde planlama yapılacaktır. Ancak şu aşamada bir ihtiyaç bulunmamaktadır.

Taraflarca imzalanan belge, 120 gün için geçerli olacak, tarafların sonlandırma talebi olmadıkça da devam edecek, yenilenecektir. Bu merkez ayrıca Karadeniz’deki tüm ticari gemilerin hareketlerini Türkiye’nin sahip olduğu milli altyapı ve diğer imkânlarla izleyebilecek, diğer kurum/kuruluşlarla birebir görüşme yapılabilecektir.

Hali hazırda Ukrayna limanlarından çıkacak ilk tahıl yüklü gemilerin hazırlık ve planlamasına devam edilmektedir.

Müşterek Koordinasyon Merkezi vasıtasıyla yapılacak çalışmaların tüm dünyayı etkileyen gıda krizinin aşılmasına, özellikle uzmanlar tarafından belirtildiği üzere fiyatların aşağı çekilmesine önemli katkılar sağlayacağına inanıyoruz." (HABER MERKEZİ)