Bakan açıkladı: Havalimanlarının 2020 kiraları alınmayacak

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu DHMİ tarafından işletilen havalimanlarının 2020 kira faturalarının iptal edileceğini açıkladı. Karaismailoğlu, 2021-2022 dönmine ait kiraların ise 2 yıl yüzde 50 indirimli uygulanacağını belirtti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, "Devlet Hava Meydanlari İşletmesi (DHMİ) tarafından işletilen havalimanlarında 2020 yılı içerisinde düzenlenen ve vadesi 31.01.2021 tarihine ötelenen kira bedeli faturalarına ait tutarlar iptal edilecektir" duyurusunda bulundu.

"Salgın döneminde tüm sektörlerimizin olduğu gibi havacılık sektörümüzün de yanındayız" diyen Karaismailoğlu, 2021-2022 dönemine ait kira bedellerinde de iki yıl boyunca yüzde 50 indirim uygulanacağını açıkladı.

İGA'NIN 1,1 MİLYAR EURO KİRA ÖDEMESİ GEREKİYORDU

Hükümete yakın inşaat firmaları Kalyon, Cengiz, Limak ve Mapa tarafından işletilen ve yıllık 1,1 milyar euro devlete kira ödemesi gereken İGA’nın kira erteleme, indirim ve sözleşme uzatma talepleriyle Devlet Hava Meydanları İşletmesi’ne başvurduğu ortaya çıkmıştı. 

İstanbul Havalimanı için devletin İGA'ya verdiği 333,8 milyon avroluk yolcu servis ücreti garantisi 2020'de tutumadı. İstanbul Havalimanı için yolcu garantisi verdiği Kalyon, Cengiz, Limak ve Mapa ortaklığındaki İGA, 2020 yılı için devletten 230 milyon avro alacak.

DHMİ daha önce Antalya, Ankara, Alanya, İzmir ve Milas havalimanlarında TAV'ın sözleşmesini iki yıl uzatırken, kira borçlarını da 2 yıl ertelemişti. (EKONOMİ SERVİSİ)