Bahçeli'nin hamlesi Cumhur İttifakı'na yedek oyuncu arayışı mı?

Birgün yazarı Nurcan Epözdemir, Devlet Bahçeli'nin Akşener'e aday olması yönündeki çağrısının Cumhur İttifakı için destek arayışı olabileceğini belirtti.

Fotoğraf: AA
Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Devlet Bahçeli'nin İYİ Parti için yaptığı çağrı siyasi çevrelerde geniş yankı buldu. Akşener'e yeniden aday olmasını tavsiye eden Bahçeli'nin bu değerlendirmesi, Cumhur İttifakı'nın seçimlerden oylarını düşürerek çıkmasıyla ilgili bir hamle olarak nitelendirildi. 

BirGün yazarı Nurcan Epözdemir, İYİ Parti'nin kuruluşuna büyük tepki gösteren, Akşener için “Terbiyesiz, rezil, pervasız, pişkin” ifadelerini kullanan Bahçeli'nin birden bire böyle bir çağrı yapmasının nedeninin Cumnur İttifakı'nın seçim yenilgisi olabileceğini belirtti. BU hamlenin İttifak için yedek parti arayışı olabileceğini ifade etti. Epözdemir, "Bahçeli İYİ Parti’ye çağrı yaptı: Cumhur İttifakı’na yedek oyuncu" başlıklı yazısında şu değerlendirmeyi yaptı: 

"Akşener’in Altılı Masayı fiilen bitiren tutumu yerel seçimlerde oy katkısı sağlamasa da Cumhur İttifakı’nın tercih ettiği bir model oldu. Akşener’in muhalefetten desteğini çekmesi iktidarda memnuniyet yarattı. Akşener’in yakın çalışma ekibinden ve partinin etkili isimlerinin rotasını Cumhur İttifakı’na çevirmesini sağlamak için temaslar sürdüğü de Ankara kulislerine yansıdı. Resmi bir ittifak yapılanması gerçekleşmese bile Akşener liderliğinde ‘muhalefete muhalefet eden’ kontrol altına alınmış İYİ Parti iktidar bloku için muazzam bir konfor alanı açıyor. Bu konfor şimdi İyi Parti’de yaşanacak olası lider değişimi ile tehdit ediliyor. ‘Liderlik değişimiyle İYİ Parti’nin yeni bir çizgi tutturması Erdoğan ve Bahçeli’nin en son isteyeceği gelişme. Bu nedenle Akşener’e ‘Devam’ mesajı vermiş olabileceği söylenebilir.

SELDEN KÜTÜK APARTMAK

Oy kaybına rağmen siyasette İYİ Parti’yi kıymetli kılan TBMM’deki 38 kişilik milletvekili grubu. Erdoğan’a ‘Ebedi iktidar’ yolunu açacak bir Anayasa değişikliği ya da bir erken seçim kararı için havayı kalkan 360 ele ihtiyaç var.  Cumhur İttifakı’nın Meclis’teki milletvekili sayısı bu değişikliği yapabilmesi yeterli değil. Dışarıdan desteğe ihtiyacı var. İYİ Parti grubundan gelecek en az 37 oy bu değişikliği referandumla da olsa yapabilmesi için umut verici olacak.

Anayasa değişikliği bir yana yerel seçimden büyük yara alarak çıkan Cumhur İttifakı, İYİ Parti Grubu’ndan katılacak milletvekilleri ile Meclis’teki sandalye sayısını arttırarak iktidarı tahkim etme olanağına kavuşacak."

 

(HABER MERKEZİ)