Bahçeli: AYM'nin Berberoğlu kararı kaygı verici ve kuşkulu

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Anayasa Mahkemesi'nin CHP Milletvekili Enis Berberoğlu için ikinci kez hak ihlali kararı vermesine ilişkin, "Yanlış ve mahsurlu olsa da kararları bağlayıcıdır ama otomatik olarak milletvekilliği sıfatı kazandırmayacaktır" dedi. Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan dün yaptığı açıklamada, Yüksek Mahkeme kararlarının uygulanmamasının anayasayı tamamen işlevsiz ve anlamsız hale getireceği uyarısında bulunmuştu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Enis Berberoğlu'nun dokunulmazlığının kaldırılmasına yönelik fezleke Meclis'e geldiğinde dokunulmazlığın kaldırılması yönünde oy kullanacaklarını söyleyen Bahçeli, MHP MYK toplantısı sonrasında konuya ilişkin yeni açıklamalar yaptı.

'AYM KARARI OTOMATİK MİLLETVEKİLLİĞİ SIFATI KAZANDIRMAZ'

Anayasa Mahkemesi'nin kararı için 'kaygı verici ve kuşkulu bir gelişme' ifadesini kullanan Bahçeli "Yanlış ve mahsurlu olsa da kararları bağlayıcıdır ama otomatik olarak milletvekilliği sıfatı kazandırmayacaktır. Fezleke  Genel Kurul’a getirildiğinde MHP, dokunulmazlığın kaldırılması yönünde oyunu kullanacaktır" dedi.

MHP MYK-MDK Ortak Toplantısı sonrası yazılı açıklama yapan Bahçeli, gündeme ilişkin şu değerlendirmede bulundu:

SİYASAL DAĞINIKLIK ÖNLENDİ: Cumhurbaşkanı seçilmesi için gerek ve yeter baraj sınırının yüzde 50+1’e yükselmesi, aynı zamanda Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin özellikleriyle mündemiç ittifak kültürü doğal olarak Türkiye siyasetine yeni bir boyut kazandırmıştır. Böylece siyasal dağınıklık önlenmiş, anlaşmazlıklar düğümlenmiş, partiler arasında işbirliği ve uzlaşma arayışları sonuca bağlanarak kutuplaşma dinamikleri en aza çekilmiştir. Artık uzayı hedeflemiş, 2023’de Ay’a ayak basmak için kolları sıvamış, ufuk ötesini kavramış; çevik, atılgan, iddialı, diri ve ön alan bir ülke tablosu hamd olsun vaziyet almış, vuku bulmuştur.

CUMHUR İTTİFAKI KARŞISINDA ÇUVALLADILAR: CHP’nin yalan siyaseti, HDP’nin yıkım siyaseti, İP’in yitik siyaseti Cumhur İttifakı karşısında çuvallamıştır. Üniversite gençliğini istismar eden, sokaklardan güç devşirmek için harekete geçen, terör örgütleriyle emel ve eylem birlikteliği yapan mezkur partilerin demokrasi ve milli irade husumeti tehlikeli düzeylere ulaşmıştır.

BERBEROĞLU KARARI KAYGI VERİCİ: FETÖ’nün 7 Şubat 2012 tarihinde Milli İstihbarat Teşkilatı’nı hedef alan hain operasyonundan dokuz yıl sonra MİT tırları davasında yargılanan bir CHP milletvekilinin yeniden yargılanma talebinin kabul edilerek infazının durdurulması kuşkulu ve kaygı verici bir gelişmedir. Bu kapsamda İstanbul 14.Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararına dayanak ise Anayasa Mahkemesi’nin üst üste iki defa aldığı hak ihlali kararıdır. Anayasa Mahkemesi’nin, milletin hakkı ihlal edilip yok sayılırken, işlediği suçu tevsik ve teyit edilmiş kişilerle ilgili tartışmalı duyarlılığı evrensel hukuk normları açısından izahı yapılamayacak bir çarpıklıktır. Bu mahkeme, Anayasa’nın özel madde olması sebebiyle öncelikle uygulanması şart olan geçici 20.maddesini yok sayarak yine aynı Anayasa’nın 138.maddesini çiğnemiştir. Yanlış ve mahsurlu olsa da Anayasa Mahkemesi’nin kararları bağlayıcıdır. Fakat Anayasa Mahkemesi’nin hak ihlali kararı söz konusu CHP’liye otomatik olarak milletvekilliği sıfatı da kazandırmayacaktır. Geçmişin adeta rövanşının alınması gözlerden ve dikkatlerden kaçmamaktadır.

AYM, TBMM İRADESİNE PRANGA VURAMAYACAK: Bu vesileyle tekrar ifade etmek isterim ki, Anayasa Mahkemesi milletimizin ve demokrasimizin haklarını muhafaza veya müdafaa edecek düzeyde tekrar yapılandırılmalı, yeni anayasa sürecinde yüksek mahkemenin mevcut durumu mutlaka ele alınmalıdır. Anayasa Mahkemesi’nin kararları bizatihi Anayasa’ya aykırı olamayacak, TBMM’nin tarihi ve yüksek iradesine de pranga vuramayacaktır.

FEZLEKE ACİLEN KOMİSYONA GETİRİLMELİ: Bu aşamada yapılması gereken bize göre şudur: İlgili CHP’li milletvekilinin fezlekesi TBMM Karma Komisyonu’na acilen getirilip dönem sonuna bırakılmadan gündeme alınmalı, ardından da Genel Kurul’a indirilerek dokunulmazlığının kaldırılmasıyla ilgili oylama yapılmalıdır. Milliyetçi Hareket Partisi bu oylamada yeniden yargılama yolunun açılabilmesi için dokunulmazlığın kaldırılması yönünde oyunu kullanacaktır. (HABER MERKEZİ)