Bağımsız pandemi panelinden Çin ve DSÖ'ye eleştiri: Geç kaldınız

Uluslararası uzmanlardan oluşan bağımsız bir panel, korona virüsü salgınının küresel çapta nasıl yönetildiğine dair raporunda Çin ve DSÖ'yü eleştirdi. Raporda Çinli yetkililerin virüsün ilk görüldüğü Ocak 2020'de yeterince güçlü önlemler uygulamadığı, DSÖ'nü de acil durum ilan etmekte geç kaldığı belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Korona virüsü pandemisi konusunda uluslararası uzmanların oluşturduğu bağımsız bir panel, salgının birinci yılında Çin ve Dünya Sağlık Örgütü'ne (DSÖ) ağır eleştiriler yöneltti. Panelin raporunda, salgının ilk patlak verdiği ülke olan Çin ve DSÖ önlemler konusunda geç kalmakla suçlandı.

'İNSANDAN İNSANA BULAŞ GÖZARDI EDİLDİ'

Pandeminin küresel çapta nasıl ele alındığını inceleyen uzmanlar, Çinli yetkililerin Ocak 2020'de ilk salgını bastırmak için yeterince sıkı önlemler almadığını, DSÖ'nün de 30 Ocak'tan önce uluslararası acil durum ilan etmiş olması gerektiğini savundu. Raporda, virüsün insanlar arasında bulaşıcı olduğuna dair kanıtların bulunmasına rağmen, 'bu sinyalin çok fazla ülkede gözardı edildiği' belirtildi.

'PANDEMİ UYARI SİSTEMİ AMACINA HİZMET ETMİYOR'

Uzmanlar, DSÖ'nün Acil Durum Komitesi'nin Ocak 2021'in üçüncü haftasına kadar toplanmadığına ve uluslararası acil durumu ancak 30 Ocak'taki ikinci toplantısında ilan ettiğine dikkat çekti. Raporda, DSÖ'nün 'pandemi' sözcüğünü niçin ancak 11 Mart'ta kullandığı sorgulanarak, "Küresel pandemi uyarı sistemi amacına uygun değil. DSÖ yetersiz kaldı" denildi.

Yeni Zelanda'nın eski başbakanlarından Helen Clark ve Liberya'nın eski cumhurbaşkanı Ellen Johnson Sirleaf'in başkanlık yaptığı paneldeki uzmanlar, DSÖ'de reform çağrısında da bulundu. (DIŞ HABERLER)

Etiketler koronavirüs DSÖ Çin