Bağdat'tan kınama: Irak, hesaplaşma arenası değildir

Irak Dışişleri Bakanlığı'ndan, Türkiye ve İran'a yönelik 'uluslararası hukuk' çağrısı geldi. Açıklamada, "Topraklarımızın hesaplaşma arenası olmasını reddediyoruz" denildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Irak Dışişleri Bakanlığı, 'İran ve Türkiye’nin Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) yönelik tekrarlanan bombardımanlarının uluslararası sözleşme ve yasaların ihlali olduğunu' bildirdi. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, “Irak Cumhuriyeti Hükümeti, İran'ın, Irak Kürdistan Bölgesi'ni insansız hava araçları ve füzelerle bombalamasını kesin olarak reddediyor ve şiddetle kınıyor” denildi.

'İYİ KOMŞULUK İLKESİ DE İHLAL EDİLİYOR'

Rûdaw'ın aktardığına göre açıklamada, “İran ve Türkiye güçlerinin İHA ve füzelerle Kürdistan Bölgesi’ne yönelik tekrarlan saldırıları Irak egemenliğinin ihlalidir ve uygulamada, ülkeler arasındaki ilişkileri düzenleyen uluslararası sözleşmeleri ve yasaları ihlal eder” ifadelerine yer verildi. Saldırıların 'iyi komşuluk ilişkilerine de aykırı' olduğuna vurgu yapılan açıklamada, “Saldırılar, tüm tarafların hizmetine yönelik katılımcı güvenlik çalışmaları yürütmek için bir neden olması gereken iyi komşuluk ilkesini de ihlal etmektedir” denildi. 

'IRAK, BİR HESAPLAŞMA ARENASI DEĞİLDİR'

Irak’ın 'dış güçlerin hesaplaşma arenası olmasının kabul edilemez olduğuna' işaret edilen açıklamada “Irak Hükümeti, topraklarının komşu ülkelerden herhangi birine zarar verecek bir karargah veya geçit olmasını aynı zamanda da dış taraflar için çatışma ve hesaplaşma arenası olmasını reddediyor” ifadelerine yer verildi. 

ABD, RUSYA, ALMANYA VE AVRUPA'DAN AÇIKLAMALAR

Geçtiğimiz saatlerde ABD, Rusya, Almanya ve Avrupa Parlamentosu'ndan (AP) da peş peşe açıklamalar gelmişti. ABD Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında, "IŞİD'in yenilgiye uğratılması ortak hedefinin desteklenmesi için Suriye'de gerilimi azaltma çağrısında bulunuyoruz" denilmiş, bakanlık sözcüsü Ned Price, ABD'nin Suriye'deki durumu istikrarsızlaştıracak herhangi bir askeri harekata karşı olduğunu söylemişti. 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev de, Türkiye'yi Suriye'de 'aşırı askeri güç' kullanmaktan kaçınmaya ve itidal göstermeye çağırmıştı. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) başlattığı hava harekatı konusunda Ankara'nın kendilerine önceden bilgi vermediğini söyleyen Lavrentyev, şöyle konuşmuştu: "Türk meslektaşlarımıza, Suriye'nin sadece kuzey ve kuzeydoğu bölgelerinde değil, tüm topraklarda gerilimin tırmanmasını önlemek için belirli bir itidal göstermeleri çağrısında bulunuyoruz."

Alman Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Christopher Burger, "Türkiye'yi orantılı hareket etmeye ve uluslararası hukuku dikkate almaya çağırıyoruz" demiş ve sivillerin korunması gerektiğini bildirmişti. 

AP Başkanı Roberta Metsola da Türkiye'yi 'uluslararası hukuk' vurgusunda bulunmuş,  “Türk makamlarını itidalli olmaya ve uluslararası hukuk ve standartlara saygı göstermeye çağırıyoruz” ifadelerini kullamıştı. (DIŞ HABERLER)