Bağdat-Erbil hattında 'bütçe' anlaşmazlığı: 'Yasada böyle bir madde yok'

Irak Başbakanı Sudani, Irak federal bütçesinden IKBY kamu görevlilerinin maaşlarının sağlamasının talep edildiğini ancak bütçe yasasında böyle bir maddenin yer almadığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Irak Başbakanı Muhammed Şiya Es Sudani, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) ile yaşanan bütçe anlaşmazlığı hakkında açıklamalarda bulundu. 

Rûdaw'ın aktardığına göre, bir televizyon kanalına konuşan Sudani, Irak federal bütçesinden IKBY kamu görevlilerinin maaşlarının sağlamasının talep edildiğini ancak bütçe yasasında böyle bir maddenin yer almadığını söyleyerek, “Bütçe yasamız var. Gidin 12'nci maddeyi ve Kürdistan Bölgesi’yle ilgili diğer maddeleri okuyun, maaş bordrosunun finansmanı diye bir şey yok. Sadece Kürdistan Bölgesi'nin yüzde 12,67'lik payı finanse ediliyor” dedi.

'SUÇLAMA YERİNE GÜVEN VE DİYALOG ORTAMINA İHTİYAÇ VAR'

IKBY yönetimi ve Irak federal hükümeti heyetleri, son aylarda Kürdistan Bölgesi’nin federal bütçedeki payına ilişkin devam eden sorunların çözümü amacıyla görüşmelerde bulunuyor. Geçen hafta Bağdat hükümeti, Erbil'deki kamu görevlilerinin maaşlarını karşılamak üzere varılan bir 'kredi anlaşması' kapsamında Erbil'e 500 milyar Irak dinarı (yaklaşık 382 milyon dolar) göndereceğini açıklamıştı. IKBY yönetimi ise sağlanan miktarın ihtiyaçları karşılamak için yeterli olmadığını belirterek Bağdat'a eleştirilerde bulunmuştu.

Maaş ödemeleri konusunda gazetecilerin canlı yayında yönelttiği soruyu cevaplayan Irak Başbakanı Sudani, Irak hükümetinin bütçe maddelerine aykırı hareket etmek gibi bir yetkisinin olmadığını, ancak kamu görevlilerinin maaşlarını sağlamaya devam edebilmesi için IKBY'ye kredi sağlayabileceklerini söyledi. Başbakan Sudani, "Kürdistan Bölgesi'nde halkımıza karşı yükümlülüklerimizi yerine getirmeye kararlıyız... Ancak suçlamalar yerine güven ve diyalog ortamına ihtiyaç var" ifadelerini kullandı. 

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nde birkaç yıldır memur maaşları zamanında ve tam olarak ödeyemiyor. Bağdat'la yapılan birçok anlaşmaya rağmen kamu sektörü çalışanlarına temmuz ve ağustos aylarında ödeme yapılmadı.

'BU BİR HÜKÜMET TEDBİRİ DEĞİL'

Irak Başbakanı Sudani, Kerkük'te son dönemde yaşanan gerginlik ve can kayıplarına ilişkin de açıklama yaparak, söz konusu gerginliğin 'kentte yıllardır biriken siyasi gerginliklerin ürünü olduğunu' belirtti ve kentin siyasi bir sorundan mustarip olduğunu söyledi. Sudani, gazetecilere verdiği demeçte, KDP'nin Kerkük'teki ofislerine geri dönmesinin geçen yılın ekim ayında hükümetin kurulmasından bu yana bakanlık gündeminin bir parçası olduğunu ve bunun tüm siyasi partiler tarafından kabul edildiğini kaydetti.

Sudani, “Siyasi partiler, bakanlık gündeminde 'Ninova, Kerkük ve Diyala vilayetlerindeki siyasi parti bürolarının devredilmesi' başlıklı bir madde üzerinde mutabakata vardı. Bütün siyasi partiler istisnasız bu konuda hemfikirdi. Bu bir hükümet tedbiri değil, daha ziyade gündemin ve üzerinde mutabakata varılanların uygulanmasıdır" diye konuştu.

Sudani, protestolarda meydana gelen ölüm ve yaralanmalarla ilgili başlatılan soruşturma kapsamında çok sayıda şüphelinin tutuklandığını ve soruşturma bulgularının kısa sürede açıklanacağını söyledi. (DIŞ HABERLER)