BAE'yi 18 yıl yöneten Şeyh Halife bin Zayid El Nahyan kimdir?

Şeyh Halife bin Zayid El Nahyan, 2004'ten bu yana Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) Devlet Başkanlığı görevini yürüttü.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Devlet Başkanı Şeyh Halife bin Zayid El Nahyan'ın bugün öldüğü açıklandı. Ülkeyi 2 Kasım 2004'ten beri yöneten Zayid El Nahyan, BAE'nin 1971'de ilk Devlet Başkanı olan babası Şeyh Zayed bin Sultan Al Nahyan'ın ölümünden bu yana halefi olarak bu görevi yürütüyordu.

ŞEYH HALİFE BİN ZAYİD EL NAHYAN KİMDİR?

7 Eylül 1948'de Abu Dabi'de doğan Zayid El Nahyan, BAE'nin ikinci Devlet Başkanı ve Abu Dabi Emirliği'nin 16. hükümdarıydı.

İngiltere'de Sandhurst Kraliyet Askeri Akademisi (Royal Military Academy Sandhurst) mezunu olan Nahyan, 1 Şubat 1969'da Abu Dabi Veliaht Prensi olarak atandı ve ertesi gün Abu Dabi Savunma Bakanlığı'nın başına getirildi. 1971'de BAE'nin kurulmasının ardından başbakanlık, savunma ve maliye bakanlıkları gibi görevlerde bulunan Şeyh Halife, Mayıs 1976'da BAE Silahlı Kuvvetleri'nin komutan yardımcılığını üstlendi. 1980'lerin sonunda Yüksek Petrol Konseyi'nin başkanı oldu ve ölümüne dek bu görevi sürdürdü. 

Zayed bin Sultan Al Nahyan'ın ilk oğlu olan Şeyh Halife, 2 Kasım 2004'te babasının ölümü üzerine Abu Dabi Emiri oldu ve ertesi gün BAE'nin Devlet Başkanı görevine getirildi.

Dünyanın en zengin hükümdarlarından biri olarak kabul edilen Şeyh Halife, 875 milyar dolarlık varlığı yöneten Abu Dabi Yatırım Otoritesi'nin başkanıydı. Dünyada bir devlet başkanı tarafından yönetilen en büyük servete sahip olan BAE Devlet Başkanı'nın ailesinin ise 150 milyar dolarlık bir serveti olduğu tahmin ediliyor. Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu'nun 2016'da yayınladığı Panama Belgeleri'ne göre, Şeyh Halife İngiliz Virgin Adaları'nda yönettiği paravan şirketler aracılığıyla Londra'da yaklaşık 1,7 milyar dolar değerinde lüks mülklere sahipti. Forbes dergisinin 2018 yılında yayınladığı "dünyanın en güçlü insanları" listesinde yer aldı.  

Şeyh Halife, Arap Baharı adı verilen süreçte Libya Devlet Başkanı Muammer Kaddafi'ye yönelik silahlı isyanı ve NATO müdahalesini BAE Hava Kuvvetleri'yle destekledi. Aynı dönem Bahreyn'deki krallık yönetimine karşı isyanın bastırılmasında aktif rol oynadı. Bu yıl şubat ayında İsrail'le normalleşme kapsamında turizm ve sağlık konularında Tel Aviv'le ticari işbirliğini destekleyen anlaşmaları imzaladı.

Ocak 2014'te felç geçiren Şeyh Halife, rahatsızlığının ardından devlet işlerinde daha düşük bir profil üstlendi ancak başkanlık yetkilerini korudu. Şeyh Halife bin Zayid El Nahyan'ın sekiz çocuğu bulunuyor. (DIŞ HABERLER)