BAE'den Türkiye'ye Müslüman Kardeşler şartlı normalleşme mesajı

Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanı Enver Gargaş, "Türkiye'yle, karşılıklı egemenliğe saygı gösteren normal ilişkiler istediğimizi söylemek istiyoruz" dedi. Gargaş, "Ankara'nın Müslüman Kardeşlerin ana destekçisi olmamasını istiyoruz. Araplarla ilişkilerinde pusulasını yeniden tesis etmesini istiyoruz" diye konuştu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'nin girişimiyle Katar'la normalleşme süreci başlatan Birleşik Arap Emirlikleri'nden (BAE) Türkiye konusunda da benzer bir adımın sinyali geldi. BAE Dışişleri Bakanı Enver Gargaş, 'Türkiye'yle normal ilişkiler istediklerini' söyledi; Ankara'ya 'Müslüman Kardeşlerin ana destekçisi olmaktan vazgeçip Araplarla ilişkilerinde pusulasını yeniden bulma' çağrısı yaptı.

BAE merkezli SkyNews Arabia televizyonuyla özel bir söyleşi yapan Gargaş, "Türkiye'yle, karşılıklı egemenliğe saygı gösteren normal ilişkiler istediğimizi söylemek istiyoruz" dedi. Gargaş, "Ankara'nın Müslüman Kardeşlerin ana destekçisi olmamasını istiyoruz. Ankara'nın Araplarla ilişkilerinde pusulasını yeniden tesis etmesini istiyoruz" ifadelerini kullandı.

'MÜSLÜMAN KARDEŞLERİ BENİMSEMEK ANKARA'NIN ÇIKARINA DEĞİL' 

Gargaş, "Bölgede Müslüman Kardeşlerin rolüne ve kışkırtmalarına dair büyük bir hassasiyet var ve bu grubu benimsemek, Türkiye'nin Araplarla ilişkileri açısından çıkarına değil" dedi.

'AVRUPA'YA AÇILMA CESARET VERİCİ'

"Türkiye'yle anlaşmazlık yaşamak için bir sebebimiz yok, bir sorun yok" ifadelerini de kullanan Gargaş, "Türkiye'den Avrupa'ya açılma gibi son dönemde gelen işaretleri cesaret verici buluyoruz" yorumu yaptı. 

Garhaş 7 Ocak'ta yaptığı bir basın toplantısında da, Türkiye'nin 'Ortadoğu'da ülkesinin bir numaralı ortağı' olduğunu söylemiş, BAE'nin Ankara'ya 'düşmanlık gütmediğini' belirtmişti. 

EN BÜTÜK ANLAŞMAZLIK KONULARI LİBYA VE MÜSLÜMAN KARDEŞLER

Türkiye ile BAE arasındaki ilişkiler, başta iki ülkenin de farklı tarafları desteklediği Libya olmak üzere bir dizi dış politika alanında uzun süredir gergin. İki ülke Suriye ve Yemen krizlerinde de farklı tutumlar benimserken, BAE'nin 'terör örgütü' olarak gördüğü Müslüman Kardeşler en önemli anlaşmazlık konularından biri olarak öne çıkıyordu. 

BAE geçtiğimiz hafta ABD'nin arabuluculuğunda, Katar'a üç buçuk yıldır uygulanan ambargo konusunda Suudi Arabistan, Kuveyt ve Mısır ile birlikte geri adım atmıştı. Anlaşmanın ayrıntıları hâlâ net olarak bilinmiyor. (DIŞ HABERLER)