BAE Dışişleri Bakanı: İdeolojik fikirler ortaya çıktığı zaman iş birliği azalır

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun Filistin ziyaretini tebrik eden BAE Dışişleri Bakanı Nahyan, “İdeolojik fikirler ortaya çıktığı zaman iş birliği azalır. Çok büyük emekler sarf ediyorsunuz” dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye'yi ziyaret eden Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayed Al Nahyan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile ikili ve heyetler arası görüşmeler yaptı. Çavuşoğlu ve Al Nahyan, görüşmelerin ardından Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde ortak basın toplantısında konuştu.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, önümüzdeki yıllarda birlikte çalışmaya çok önem verdiklerini ifade eden Al Nahyan, “İki ülke arasındaki ilişkilerin karşılıklı çıkarlara hizmet edecek ve pekiştirecek şekilde ilerlemesini önümüzdeki yıllarda bekliyoruz” diye konuştu.

'ARAMIZDAKİ İŞ BİRLİĞİNİ GLOBAL ANLAMDA YAPABİLİRİZ'

“Devlet Başkanımız Muhammed Bin Zayed ve Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da ilişkilerin ilerlemesi yönünde direktifleri var” diyen Al Nahyan, “Aynı zamanda halklarımızın da ileriye yönelik teveccühleri söz konusu. Aynı zamanda Türkiye'nin bölgesel konumunu güçlendirebilecek ilişkilere doğru hareket etmekteyiz” ifadelerini kullandı.

Al Nahyan, Çavuşoğlu ile görüşmesinde Türkiye ile BAE arasındaki ticari anlaşmaları gündeme getirdiklerini, birlikte çalışarak anlaşmaları imzalamaları için iki ülkenin ekiplerine destek verilmesi gerektiğini belirtti.

İki ülke arasındaki ticari faaliyetlerin artırılması gerektiğini söyleyen Al Nahyan, “Aramızdaki iş birliğini global anlamda yapabiliriz. Buna gücümüz de var. Aynı zamanda kalkınma ve ticari anlamda da ekonomilerimizi daha ileriye taşımak için mutlaka gayret göstermemiz gerekiyor. İkili iş birliği çerçevesinde Türk ve BAE firmalarının önünü açmak da çok önemli” dedi.

'YENİLENEBİLİR ENERJİ VE KARBON AZALIMI KONUSUNDA DA İŞ BİRLİĞİ YAPMALIYIZ'

Türkiye ile iş birliği noktasında en fazla odaklandıkları alanlardan birinin de yenilenebilir enerji olduğunu, Çavuşoğlu ile bu konuda da görüşmeler yaptıklarını aktaran Al Nahyan, “Yenilenebilir enerji ile ilgili alan da bizim için çok önemli. Sadece ticari alanda başarılı ilişkiler ve iş birlikleri değil aynı zamanda ülkelerimizin ileriye yönelik karbon azalımı ve enerji konusunda da iş birliği yapmalı ve bu hedeflere ulaşmalıyız” ifadelerini kullandı.

Türkiye ile BAE arasında ticaret hacminin son iki yılda yüzde 82 arttığını dile getiren Al Nahyan, “Ticaret hacmimizdeki bu artış teşvik edici bir konu. Ama aynı zamanda ortaya koyduğumuz bir iradenin de göstergesi. İki ülkenin bu iş birliğini artırma noktasındaki iradesi de son derece önemli” şeklinde konuştu.

Al Nahyan, Çavuşoğlu'nun Filistin-İsrail ziyaretine ilişkin de değerlendirmede bulunarak, “Ziyaretinizi tebrik etmek istiyorum. Aslında bu, İsrail ile Filistin arasındaki barış sürecine tekrar girilmesi için motive edici bir ziyaretti” dedi.

Bölge halklarının daha iyiyi hak ettiğini dile getiren Al Nahyan, “İdeolojik fikirler ortaya çıktığı ve yükseldiği zaman iki taraf arasındaki iş birliği azalır ve birlikte çalışmak zorlaşır. Onun için Türkiye'nin diplomasisine ve saygıdeğer Bakan Beye teşekkür ediyorum. Çok önemli ve çok büyük emekler sarf ediyorsunuz, çabalar harcıyorsunuz. Rusya'yla Ukrayna arasında da aynı şeyi yapıyorsunuz, İsrail'le Filistin arasında da aynı şeyi yapıyorsunuz. İleriki zamanlarda ortaya koyduğunuz rol takdirle ve hayırla telakki edilecektir” ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)