Babacan'dan BAE'yi ziyaret eden Erdoğan'a tepki: Karar vermeli

DEVA lideri Ali Babacan, BAE ziyareti öncesi “Birleşik Arap Emirlikleri ile ilişkilerimizde yeni bir dönem başlattık” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan’a tepki gösterdi: Karar vermeli.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) gitti. BAE’ye gitmeden önce Erdoğan yaptığı açıklamada, “Birleşik Arap Emirlikleri ile ilişkilerimizde yeni bir dönem başlattık. İkili ilişkilerin yanı sıra bölgesel ve uluslararası gelişmeleri de ayrıntılı şekilde ele alacağız. 8 milyar dolara ulaşan ticaret hacmimizle önde gelen ticaret ortaklarımız arasında yer alıyor” ifadelerini kullandı. 

Erdoğan’ın bu sözleri üzerine DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla tepki gösterdi. İktidarın BAE’ye yönelik geçmişte söylediği ’15 Temmuz’un destekçisi ülke’ ifadelerini hatırlattığı bir konuşmasının videosunu da paylaşan Babacan, şunları kaydetti: “Sayın Erdoğan az evvel ‘BAE ile yeni bir dönemi başlattık’ demiş. Karar vermeli: Yakın tarihimizin en kanlı gecesinin arkasında BAE varsa, nasıl bu kadar kolay yanaşıyor? Bu hususta milletimizi yanılttıysa, özür dileyecek mi? Eğer mesele paraysa, onu da çıksın açıklasın.”

‘SAYIN ERDOĞAN U DÖNÜŞÜ YAPTI’

Türkiye ile BAE arasındaki son dönemde atılan adımlara ilişkin geçmişte yaptığı bir konuşmasını da video olarak paylaşan Babacan, şu ifadeleri kullanmıştı:

ERDOĞAN U DÖNÜŞÜ YAPTI: Bu ülkeyi açık açık 15 Temmuz hain darbe teşebbüsünü desteklemekle suçluyorlar. Ağır bir suç değil mi? Suçladıkları ülke Birleşik Arap Emirlikleri. Öyle affedilebilecek bir şey değil. Yani 15 Temmuz darbe teşebbüsünde bizzat yer alan, rol alan insanlara verilen cezayı biliyoruz. 50 defa, 100 defa ağırlaştırılmış müebbet hapis cezaları söz konusu şu anda. İtham ne? ‘Bu ülke bu darbecilere destek verdi’ diye itham ediyorlar. Bu suçlamayı beş yıl boyunca sürdürüyorlar. Darbe teşebbüsü ne zaman? 2016. Beş sene boyunca ‘bu ülke 15 Temmuzun destekçisi, bu ülke düşman.’ Ancak daha sonra bir baktık sayın Erdoğan tam bir U dönüşü yaptı.

BİR ŞEY DEYİN: İlişkiyi bozan sizsiniz, onları itham eden sizsiniz, 5 yıl boyunca ‘15 Temmuz’un bu ülke destekçisi diyen sizsiniz. Burada çok büyük bir vahamet var. Buna cevap vermek zorundalar. Birleşik Arap Emirlikleri’yle ilgili sözlerinizin hangisi doğru? Eğer bu ülke, yakın tarihimizin en kanlı gecesinin, 251 insanımızın şehit olmasıyla , binlerce insanımızın gazi olmasıyla sonuçlanan darbe teşebbüsünün arkasında olan bir ülkeyse siz hangi hakla bu ülkeyi resmi törenle karşılıyorsunuz? Yok eğer değilse çıkın açıklayın. Açık açık deyin ki, ‘Biz doğruyu söylemedik. Ya da yanılmışız. Birleşik Arap Emirlikleri’nin 15 Temmuz’da hiçbir dahli yokmuş. Hem itham ettiğimiz o ülkeden hem de yanılttığımız milletimizden özür dileriz’ deyin. Yok eğer mesele paraysa onu da çıkın açıklayın. Eğer bu kadar ucuzsa darbe teşebbüsünü destekleyen bir ülkeden 3-5 milyar, 10 milyar dolar para gelecek diye o ülkeyle ilişkileri birden sıfırlayıp, hiçbir şey yokmuş gibi davranıyorsanız onu da çıkın söyleyin. Deyin ki, ‘Öyle çaresiz bir duruma düştük ki denize düşen yılana sarılır. Bu ülkeden gelecek paralara o kadar çok ihtiyacımız var ki artık 15 Temmuz’a sünger çekiyoruz ve devam ediyoruz yolumuza.’ Bir şey deyin. (DUVAR)